Het verzorgen van het litteken van een keizersnede

Bij de geboorte via een keizersnede gaat het om een grote operatie en het litteken dat achterblijft, moet goed worden verzorgd. Wat is de beste manier om je huid te helpen genezen?
Het verzorgen van het litteken van een keizersnede

Laatste update: 08 november, 2018

Het verzorgen van het litteken van een keizersnede na de bevalling is niet ingewikkeld, maar regelmatige nazorg is de sleutel tot herstel.

Omdat je huid littekenweefsel vormt om de wond te genezen, is het belangrijk om infecties te voorkomen. Ook is het zaak om op mogelijke complicaties te letten.

In dit artikel bespreken we een aantal praktische tips voor de verzorging van het litteken van een keizersnede. Daarnaast gaan we in op het helpen genezen van je lichaam na de bevalling.

Hoe het litteken van een keizersnede geneest

Wanneer een nieuwe moeder uit de operatiekamer komt, zal ze merken dat het gebied van de incisie is bedekt met een chirurgisch verband.

In de eerste paar weken na een keizersnede moet ze goed op dit gebied letten. Dit voor het geval de incisie bloedt of zich opent.

Vrouwen die een keizersnede hebben gehad, zullen het verband ook regelmatig moeten vervangen om infectie te voorkomen.

Na een paar dagen zal het niet langer nodig zijn om het gebied van de incisie altijd te bedekken. Over het algemeen geneest een wond sneller wanneer deze wordt blootgesteld aan de open lucht.

Verband kan het vocht insluiten, waardoor er een omgeving ontstaat waarin micro-organismen en ziekteverwekkers kunnen floreren.

Als het litteken eenmaal gevormd is, is het normaal gesproken plat en roze van kleur. Ongeveer 5% van de vrouwen ontwikkelt keloïd na de bevalling.

Keloïd word gekenmerkt door abnormale groei van littekenweefsel en komen vaker voor bij mensen met donkere huidtinten.

Met dit in gedachten, moeten vrouwen die zijn bevallen via een keizersnede regelmatig worden gecontroleerd bij een vertrouwde professional.

Een medische professional zal weten hoe keloïd kan worden geïdentificeerd. Hij kan ook behandelingsopties bieden om het uiterlijk van het litteken te verbeteren.

Ontblote buik met litteken

Verzorg je huid tijdens de zwangerschap om genezing te bevorderen

Om de zorg voor het litteken van een keizersnede gemakkelijker te maken en keloïd te voorkomen, moet je je voorbereiden terwijl je nog zwanger bent.

Breng elke dag een goede vochtinbrengende crème of aloëveralotion aan om de elasticiteit van je huid te behouden. Dit voorkomt scheuren en helpt de huid beter littekenweefsel te vormen na een keizersnede.

Je kunt ook je dieet aanpassen tijdens de zwangerschap om je huid een oppepper te geven. Zwangere vrouwen moeten veel eiwitten eten en goed gehydrateerd blijven.

Het binnen krijgen van veel fruit en groenten in je dieet zal ook helpen om je immuunsysteem te versterken. Daarnaast helpt het verstopping voorkomen.

Tijdens de eerste paar weken na een keizersnede moet een nieuwe moeder goed opletten voor het geval de incisie bloedt of zich opent.

Het verzorgen van het litteken van een keizersnede: dagelijkse hygiëne

Dagelijks het gebied van het litteken schoonmaken is cruciaal om infectie te voorkomen. Was daarom het gebied met warm water en een milde zeep. Doe dit met zeer zachte bewegingen.

Blijf uit de buurt van producten die de huid kunnen irriteren, zoals:

  • geparfumeerde douchegel
  • exfolianten
  • antibacteriële zeep

Na het wassen en spoelen met veel water, moet je het gebied grondig afdrogen. Een vochtige huid kan een voedingsbodem zijn voor bacteriën en andere ziekteverwekkers. Dep voorzichtig het gebied van de incisie droog met behulp van schoon gaas.

Terwijl je de wond wast en droogt, vermijd dan elke plotselinge beweging die je buikspieren belast. Elke impact of spanning op dit gebied kan het genezingsproces vertragen.

Was het gebied met warm water en een milde zeep, met zeer zachte bewegingen.

Laat het litteken onbedekt om de genezing te versnellen

Door een wond af te dekken ontstaat er een vochtig microklimaat in het gebied. Daardoor kan het genezingsproces worden vertraagd. Tevens krijgen micro-organismen een ideale plek om te groeien.

Hoe langer je je litteken van een keizersnede aan de lucht kunt blootstellen, hoe gemakkelijker en sneller het genezingsproces zal verlopen.

Als je echter naar buiten wilt gaan, kan kleding tegen het gebied wrijven en irritatie veroorzaken. Gebruik een eenvoudig gaasverband en hypoallergene medische tape om dit te voorkomen.

Litteken net boven de rand van een slip

Zoek naar zachte katoenen kleding

Tijdens het genezingsproces voel je je comfortabeler in zachte, luchtige kleding, bij voorkeur gemaakt van katoen. Dikke kleding en kunstmatige weefsels kunnen vocht vasthouden in het abdominale gebied, waardoor de wond wordt blootgesteld aan micro-organismen.

Als het koud is, draag dan een katoenen top als basislaag en doe daar overheen warmere kleding.

De sleutel is om ervoor te zorgen dat elke stof die in contact komt met je huid de littekens niet zal hinderen of een allergische reactie veroorzaken.

Elke vrouw is anders en elk lichaam geneest in een ander tempo. Zorg bij het verzorgen van het litteken van een keizersnede echter voor je eigen behoeften en luister naar je lichaam.

Je eerste aanspreekpunt moet je zorgverlener zijn. Deze professional geeft je ook richtlijnen voor de kraamtijd die je lichaam zal helpen herstellen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.