Tips om vlekken te verwijderen uit kinderkleding

Met een kind dat altijd onderweg is en ervan houdt om zich vuil te maken, kan de was doen een lastige taak worden. Deze huismiddeltjes zullen helpen om vlekken te verwijderen en kleding er zo goed als nieuw laten uitzien. 
Tips om vlekken te verwijderen uit kinderkleding
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 23 april, 2024

Als je je afvraagt hoe vlekken te verwijderen uit kinderkleding, lees dan deze tips: ze zullen je geld en tijd besparen.

Ondanks dat je probeert om je kinderen netjes en schoon te houden, is je vuil maken een deel van kind-zijn. Vuil op de kleren van je kinderen is een teken dat ze de wereld om zich heen verkennen.

Of de vlekken nu oud of vers zijn, deze huismiddeltjes werken zeker. Je kunt ze ook gebruiken om kleren te herstellen om ze er weer nieuw te laten uitzien. Bovendien zijn deze technieken niet alleen voor kinderkleding: ze werken ook voor jouw garderobe.

Hoe vlekken te verwijderen uit kinderkleding: de meest doeltreffende remedies

Talkpoeder

Dit werkt uitstekend om sausvlekken of olie-spatten op te zuigen. Spreid het talkpoeder rijkelijk over de verse vlek en wacht tot het vet geabsorbeerd is.

Als de talk zijn werk gedaan heeft, was je de kleren samen met je gewone was, met warm water en een goed wasmiddel.

Hoe vlekken te verwijderen uit kinderkleding

Citroensap

De stoffen aanwezig in citroensap vormen een ideale manier om vlekken te verwijderen uit kinderkleding. Als je kind vlekken heeft gemaakt op een wit T-shirt met modder of vuil, doe dan een paar druppels citroensap op de vlek.

Laat het T-shirt drogen in de zon en was het dan zoals anders.

“Een kind dat niet speelt, is geen kind.  Maar een man die niet speelt, is het kind in zichzelf voor altijd kwijt.  Hij zal hem ongelofelijk hard missen.”

-Pablo Neruda –

Witte azijn

Om de kleuren van je witte of gekleurde kleding op te frissen kun je een beetje witte azijn toevoegen aan je was.  Doe een half kopje azijn in je wasmachine voor het spoelen en je merkt meteen het verschil.

Je kunt vuile kleren ook laten weken in azijn. Dit zal helpen om eenvoudig vlekken te verwijderen uit kinderkleding die veroorzaakt zijn door etensresten of deodorant.

Waterstofperoxide

Dit werkt voor zelfs de meest hardnekkige vlekken. Meng waterstofperoxide met een beetje tandpasta (niet het soort gelpasta).

Roer het mengsel goed door en wrijf het op de vlek met een zacht doekje. Laat het 30 minuten inwerken voor het spoelen. Wat de vlek ook was, ze zal volledig verwijderd zijn.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is ideaal om muren, vloeren en badkuipen sprankelend schoon te maken. Het werkt bovendien ook prima voor de kleren van je kinderen. Bovendien is het goedkoop en makkelijk te vinden.

Zuiveringszout dient om vlekken te verwijderen uit kinderkleding en om textiel zachter te maken. Het helpt onaangename geurtjes te verwijderen en versterkt de effecten van je wasmiddel.

Maak een glad mengsel van water en zuiveringszout en wrijf dit voorzichtig op de vlek. Je kunt ook een paar lepels zuiveringszout toevoegen aan je wasmiddel om in de machine te gebruiken.

Keukenzout

Indien een vlek nog nat is, kan keukenzout de vloeistof absorberen. Als het zout is opgedroogd borstel het dan van de stof af en was het kledingstuk.

Wanneer je kleren verbleken met het wassen, kun je een beetje zout aan je wasgoed toevoegen om de kleuren te fixeren.

Tandpasta

Een ander trucje om vlekken te verwijderen uit kinderkleding is om tandpasta te gebruiken.  Let op dat degene die je gebruikt een pasta is, geen gel. 

Knijp een beetje tandpasta op de vlek en wrijf het in met een schone tandenborstel. Laat de tandpasta een paar minuten inwerken en was het dan af met een natte borstel of doek.

Tips om vlekken te verwijderen uit kinderkleding van jan smeerpoets

Ten slotte is er nog een laatste trucje in het bijzonder om hoofdkussens schoon te maken. De truc is om shampoo te gebruiken. Met het verstrijken van de tijd zullen vet en olie van ons haar en huid zich verzamelen op je kussenslopen.

Gebruik de shampoo die je normaal gebruikt om een sopje te maken. Doe het sop op de vlek en laat het enkele minuten inwerken. Spoel het dan af zoals anders.

Deze huismiddeltjes zullen je helpen om vlekken te verwijderen uit kinderkleding en de gehele gezinsgarderobe in topconditie houden. Denk eraan om een zacht wasmiddel te gebruiken voor het wassen van delicate babykleding.

Met bovenstaande tips behoort het probleem van vlekken te verwijderen uit kinderkleding tot het verleden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.