Epidurale verdoving tijdens de bevalling: wat moet je weten

Epidurale verdoving tijdens de bevalling: wat moet je weten

Laatste update: 07 juni, 2018

Wanneer de weeën van een vrouw beginnen kan ze gewoonlijk kiezen hoe ze met de pijn wenst om te gaan. De meest voorkomende vorm van pijnbestrijding is een epidurale verdoving. Het is echter ook mogelijk om te bevallen zonder een epidurale verdoving.

Een epidurale verdoving is een techniek om te verdoven zodat de pijn van de weeën tijdens de bevalling onder controle wordt gehouden. Hiermee zal de toekomstige mama wel de weeën in haar baarmoeder voelen, maar deze zullen veel minder pijnlijk zijn.

Deze verdoving heeft uitsluitend effect op de pijn van de weeën. Dit betekent dat het geen algemene verdoving is en dat de vrouw dus wakker en alert blijft.

Door de pijn tijdens de bevalling te verlichten zal de vrouw zich beter kunnen concentreren. Dit betekent dat ze de juiste ademhalingstechnieken kan toepassen en zich op het persen kan richten wanneer de tijd daar rijp voor is.

Door de pijn te verlichten kan een epidurale verdoving ook het herstel na de bevalling bevorderen.

In sommige gevallen is een epidurale verdoving echter onmogelijk. Dit is vaak omwille van medische redenen.

Soms is het noodzakelijk om te bevallen zonder deze vorm van verdoving. Bijvoorbeeld wanneer het leven van de mama of de baby op het spel staat.

Redenen om zonder een epidurale verdoving te bevallen

  • Pijnbestrijding is niet alleen de beslissing van de moeder. In sommige gevallen is het voor een vrouw onmogelijk om verdoofd te worden.
  • Epidurale verdoving wordt afgeraden bij vrouwen die last hebben van stollingsstoornissen van het bloed of anticoagulantia nemen.
  • Sommige mensen zijn allergisch voor de medicijnen die toegediend worden om te verdoven. Als dit het geval is dan kan een epidurale verdoving een allergische reactie opwekken bij zowel de moeder als de baby.
  • In sommige gevallen zal een epidurale verdoving een algemene verdoving tot gevolg hebben. De toekomstige moeder zal met andere woorden in slaap vallen. Wanneer dit gebeurt zal de vrouw niet kunnen meewerken tijdens de bevalling. Hierdoor kunnen er risico’s ontstaan voor de baby.
Epidurale verdoving: rugpijn
  • De epidurale verdoving wordt onderin de ruggengraat ingebracht. Hiervoor moet de vrouw rechtop zitten en haar rug krommen. Bij een misvorming van de ruggengraat is het soms onmogelijk om de katheter in te brengen. Misvormingen van de ruggengraat zorgen er ook voor de er meer risico’s verbonden zijn aan deze vorm van verdoving.
  • Ook wanneer de bevalling zeer snel vordert kan een epidurale verdoving soms onmogelijk zijn. Deze verdoving wordt het best toegediend voordat er een ontsluiting is van 4 centimeter.
  • Wanneer de vrouw reeds aan het bevallen is is, kan het door de pijn moeilijk zijn om op deze manier verdoofd te worden. Misschien is verdoving wel niet nodig. De maximale ontsluiting om een epidurale verdoving toe te passen is 8 centimeter.

De risico’s van een epidurale verdoving

In het algemeen zijn er niet veel risico’s verbonden aan een epidurale verdoving. De meeste hebben te maken met het inbrengen van de katheter.

Een epidurale verdoving verlicht de pijn via een katheter die in de onderrug wordt geplaatst.

De katheter wordt in de dura mater geplaatst. Dit is een membraan dat het beenmerg bedekt.

Tijdens het aanbrengen van de katheter mag de vrouw niet bewegen. Dit kan immers de ruggengraat beschadigen. Er zijn gevallen bekend waarbij de katheter ging bewegen. Hierdoor werd het herstel afgeremd of zelfs gedeeltelijk tegengehouden. Dit kan tot gevoelloosheid leiden in een of beide benen.

De risico’s voor de baby zijn zelfs nog kleiner. In het algemeen verhoogt een epidurale verdoving de lichaamstemperatuur van de moeder. Wanneer de bevalling lang duurt dan kan ook de lichaamstemperatuur van de baby hierdoor beïnvloed worden.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

  • Bibberen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid

Technieken om te bevallen zonder een epidurale verdoving

Misschien hebben de moeder en het medische team ervoor gekozen om zonder een epidurale verdoving te bevallen. Gelukkig zijn er nog andere technieken om de pijn te bestrijden. Het belangrijkste is kalm blijven en proberen om de stress tegen te gaan.

Nervositeit is de hoofdoorzaak waarom een moeder lijdt. Door angst kan ze de controle over haar lichaam verliezen. Het is echter belangrijk dat ze zich concentreert en de instructies opvolgt.

Epidurale verdoving: weeën opvangen met de ademhaling

Ademhalingstechnieken

De ademhaling is zeer belangrijk tijdens de bevalling. Hierdoor kan de toekomstige moeder haar energie op peil houden. Deze ademhalingstechnieken kunnen verschillen al naar gelang de voortgang van de weeën. Aan het begin van de bevalling zijn lange en diepe ademhalingen nodig. Tijdens het persen is het beter om kort en krachtig in en uit te ademen.

Bevallen onder water en massage

Onder water bevallen is een mogelijkheid wanneer een vrouw ervoor kiest om zonder een epidurale verdoving te bevallen. Ook wanneer deze vorm van verdoving onmogelijk is kan bevallen onder water een oplossing bieden.

Een bad met warm water ontspant de spieren. Bovendien wordt men hier minder angstig door. Deze techniek kan helpen om de laatste fase van de bevalling vlotter en minder pijnlijk te laten verlopen.

Ook een massage van de onderrug kan de pijn van het bekken verlichten. Het ongemak door de druk van de baby kan hiermee verminderd worden. Nog een andere mogelijkheid is het gebruik van warme kompressen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Analgesia epidural en el parto y otras medidas de apoyo. Hospital Universitario de Ceuta. Dirección Territorial de Ceuta. Instituto Nacional de Gestión Sanitaria. [En línea].
  • Hawkins, J. Epidural Analgesia for Labor and Delivery. The New England Journal o f Medicine, Vol. 326, pp 16. April 22, 2010.
  • Eltzschig, H., et. al., Regional Anesthesia and Analgesia for Labor and Delivery. The New England Journal o f Medicine, Vol. 348, pp 4. January 23, 2010.
  • Cunningham FG, et.al. Obstetricia de Williams. Ed. McGraw-Hill, 22ª ed. 2006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.