Vaders moeten ook aanwezig zijn bij de bevalling

Vaders moeten ook aanwezig zijn bij de bevalling
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 mei, 2018

Vaders hebben een essentiële rol als het gaat om de geboorte van hun kind en moeten zeker tijdens het hele proces aanwezig zijn. 

Een vader is de andere helft die het proces voltooit. Hij biedt essentiële steun aan de nieuwe moeder en hij zal zijn kind met groot geluk ontvangen en verzorgen.

Maar zelfs vandaag de dag heeft het woord “bevalling” nog steeds uitsluitend een bijna vrouwelijke ondertoon.

In het verleden, als vrouwen moesten bevallen, werden ze alleen vergezeld door andere vrouwen. Sommigen van hen waren verloskundigen en anderen waren net zo bekwaam in de noodzakelijke taken. Ze wisten wat ze moesten doen, hoe ze moesten reageren en hoe ze de nieuwe moeder moesten begeleiden.

Het was gebruikelijk dat de vader achter gesloten duren bleef. Luisterend, lijdend, wachtend.

Tegenwoordig hebben vaders al een actievere rol in verloskamers, als de omstandigheden dit toelaten. In feite is hun aanwezigheid iets dat de WGO vaststelt als een fundamenteel onderdeel van een gerespecteerde bevalling.

Moeders zouden zich vergezeld moeten voelen en die persoonlijke en emotionele nabijheid hebben die het moment ongetwijfeld magischer, onvergetelijker en makkelijker te hanteren zal maken.

Als de vaders niet in de verloskamer zijn hebben de moeders meer stress

Vaders moeten bij de bevalling zijn

Geboorte is geen ritueel waarbij de aanwezigheid van de vader moet worden uitgesloten.

De geboorte van een kind is een natuurlijke handeling en het is daarom essentieel dat de andere protagonist van deze daad van liefde, pijn en emoties aanwezig is. Hij mag dan wel niet zelf bevallen maar hij lijdt ook en hij voelt ook de opwinding.

Als er iets is dat we allemaal weten is het dat niet alle moeders zich hun bevalling goed herinneren. De redenen voor dit gebrek aan geheugen zijn de volgende:

  • Het gebrek aan menselijkheid van het proces: het is te geïnstrumentaliseerd.
  • Ze lijden van de scheiding van de pasgeborene als deze via de keizersnede ter wereld is gekomen.
  • Er wordt niet genoten van de momenten die vroege hechting aanmoedigen door middel van “huid-op-huid” contact.
  • Ze herinneren zich niet veel vanwege medicijnen of gecompliceerde geboorten.
  • Ze hebben niet de nabijheid van de vader tijdens het moment van de geboorte. Soms voelen ze zich bang en alleen.

Afwezigheid van vaders

Van al deze factoren, is de meest gemeenschappelijke die ervaren wordt door moeders is het gevoel gescheiden te zijn van de baby en het niet in de buurt hebben van hun partner.

De afwezigheid van een vader in de verloskamer kan de hoeveelheid stress die een moeder voelt exponentieel vergroten. Dit is iets waar rekening mee gehouden moet worden.

Een vader is niet alleen degene die leven geeft. Een vader is ook de persoon die over liefde weet. Degene die altijd aanwezig is en degene die zijn best probeert te doen voor zijn familie.

Vaders moeten bij de bevalling zijn om de moeder te steunen

Soms verwaarlozen we de belangrijke rol die een vader heeft tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling. We weten dat bijna alle aandacht op de moeder en de baby is gericht.

Vaders moeten zich echter ook concentreren op meerdere verantwoordelijkheden terwijl ze alles klaarmaken om de ervaring eenvoudiger en magischer te maken.

Laten we dit concept diepgaand analyseren.

De rol van de vader tijdens de zwangerschap

Een vader biedt dagelijkse ondersteuning aan een zwangere vrouw. Hij is ook haar handlanger. De andere helft waarmee een moeder plannen maakt, droomt en afspraken maakt over het type geboorte en hoe ze het kind opgaan voeden.

We mogen ook het belang van emotionele stabiliteit niet vergeten. Dit is essentieel voor de gezondheid van zowel de moeder als de foetus.

Als de vader optreedt als een bondgenoot en zijn partner helpt met het omgaan met stress, haar affectie, liefde en voortdurende steun toont, zal hij niet alleen bijdragen aan het versterken van de relatie maar ook aan een gelukkigere zwangerschap.

  • Het wordt vaders ook aanbevolen om lessen voor de bevalling bij te wonen. Dit kan een uitzonderlijke manier voor ze zijn om ze te helpen het hele proces te begrijpen en ze te laten zien hoe ze de essentiële hulp kunnen zijn die een moeder nodig heeft.
Vaders moeten bij de bevalling zijn om hun kindje te zien

Tijdens de bevalling

Vaders zorgen meestal voor alle logistiek. Ze organiseren, voeren uit, leiden, hebben hun telefoon in één hand en  10 extra armen om alle spullen van de moeder te dragen.

Vaders kunnen ook een hulp zijn voor de moeder tijdens de dilatatieperiode door haar bij haar ademhalingsoefeningen te begeleiden.

Vaders kunnen de altijd aanwezige steun en dat vertrouwde gezicht bieden dat vertrouwen aan de moeder geeft: “Hij is hier, alles zal goed gaan.”

  • De aanwezigheid van een vader in de verloskamer zal de aanstaande moeder helpen minder stress te ervaren. Het geeft haar ook een gevoel van veiligheid.
  • Een andere verantwoordelijkheid die vaders hebben is om te proberen de privacy van de pasgeborene en de moeder na de geboorte te respecteren. Hij moet degene zijn die de familie onder controle houdt en hen de behoefte van rust en privacy duidelijk maakt.

Na de geboorte

Wanneer een moeder na de geboorte thuiskomt heeft ze op veel verschillende manieren hulp nodig. Op emotioneel, praktsich, fysiek en logistiek gebied.

De vader is er altijd tijdens het hele proces, in den lijve, met zijn geest en met zijn hart. Hij maakt deel uit van dat nieuwe leven. Hij zal beschikbaar zijn voor de nieuwe moeder op de momenten waarop ze hem het meest nodig heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.