Ben je bekend met de 9 verschillende soorten bevallingen?

Ben je bekend met de 9 verschillende soorten bevallingen?

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Bevallen van een kind is een speciaal moment in het leven van iedere vrouw. Daarom is het belangrijk dat vrouwen alle nodige informatie hebben over de verschillende soorten bevallingen. Slechts dan kunnen zij beslissen welke de beste keuze is voor hen.

9 verschillende soorten bevallingen

Natuurlijke bevalling

Een natuurlijke bevalling verwijst naar een vaginale geboorte. Het is echter wel verschillend van een ‘normale’ bevalling. De bevalling gebeurt namelijk zonder verdoving. Ook worden er geen pijnstillers gebruikt. Er wordt geen kunstmatige oxytocine gebruikt om weeën op te wekken. Daarnaast voeren de artsen geen episiotomie uit.

Deze methode concentreert zich op de moeder. Het respecteert haar behoeftes en keuzes. Daarom wordt het als meer menselijk beschouwd. Bij een natuurlijke bevalling kiest de moeder waar ze wil bevallen. Dit kan zowel thuis zijn als in het ziekenhuis.

Normale bevalling

Bij een vaginale geboorte wordt de baby geboren via het geboortekanaal. Het is een spontane bevalling. De baby wordt geboren in hoofdligging. Anders gezegd bevindt het hoofd van de baby zich als eerste in het bekken van de moeder.

In sommige gevallen treden er complicaties op. Deze bemoeilijken de geboorte van de baby. Bij een normale bevalling wordt er een episiotomie uitgevoerd. Een episiotomie is het inknippen van het perineum. Dit is het gedeelte tussen de vagina en de anus.

Er zijn talrijke voordelen van een vaginale geboorte. De longen van de baby zijn voldoende volgroeid. Bovendien heeft de baby onmiddellijk contact met de moeder.

Er kan snel gestart worden met borstvoeding. Bovendien vermindert het de kans op ademhalingsproblemen of andere ziekten. Voor de moeder vermindert het risico op bloedingen. De kraamtijd is korter en er is sneller contact met de baby.

Hieronder vindt je nog meer verschillende soorten bevallingen.

Waterbevalling

Verschillende soorten bevallingen

Bij een waterbevalling bevindt de moeder zich in een bad of zwembad. De buik van de moeder dient volledig onder water te zijn. Tijdens een waterbevalling kan de vader ook mee in het bad gaan. Hij vergezelt de moeder bij dit belangrijk en intiem moment.

De moeder gaat in het bad liggen voor de bevalling. Normaal gaat de moeder het water in indien ze meer dan 5 cm ontsluiting heeft. Ze zou ook reeds intense weeën moeten hebben. Dat wil zeggen: meer dan 2 weeën per 10 minuten.

Bevallen in gehurkte houding

Deze methode lijkt op een natuurlijke bevalling. Alleen is de houding van de moeder anders. In plaats van te liggen, hurkt de moeder. Bevallen in gehurkte houding schijnt vaak erg snel te gaan.

Aangezien de moeder in verticale houding zit, wordt de zwaartekracht benut. De geboorte wordt hierdoor versneld. Deze houding is meestal comfortabeler dan de liggende houding.

Bevallen met behulp van een verlostang

Een verlostang wordt gebruikt wanneer de bevalling moeilijk verloopt. Een verlostang is een schaarvormig instrument om het baby’s hoofdje vast te klemmen.

De arts knipt het perineum in om de ligging van het hoofdje van de baby te veranderen en om de verlostang in te kunnen brengen. Daarnaast helpt de verloskundige de moeder bij het persen.

De methode van Leboyer

De methode van Leboyer is bekend als een geboorte zonder pijn. Alles draait rond het vermijden van stress voor de baby. De Franse vrouwenarts Frédérick Leboyer ontwikkelde deze techniek. Het beperkt het trauma van de eerste momenten buiten de baarmoeder. 

Het idee is om te bevallen in een rustige omgeving die lijkt op de baarmoeder. Dit wil zeggen een halfdonkere, stille kamer. Maar ook een warme omgevingstemperatuur is belangrijk. Deze factoren verzachten het enorme schrikeffect tussen de wereld in en buiten de baarmoeder.

Een keizersnede

In tegenstelling tot eerder genoemde bevallingen, wordt bij een keizersnede een medische ingreep in de moeder’s buik gedaan. De arts snijdt door verschillende lagen heen om de foetus te bereiken. Via dezelfde weg wordt de baby eruit gehaald. Wanneer de baby eruit is, wordt ook de placenta verwijderd.

De keizersnede is een operatie voor de moeder. Daardoor duurt de kraamtijd meestal langer dan bij een normale bevalling.

Thuisbevalling

Verschillende soorten bevallingen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een thuisbevalling. Het is niets om bang voor te zijn. Integendeel, vrouwen voelen zich veiliger en vrijer. Dit soort bevalling is vrij pijnlijk. Toch zijn vrouwen bereid dit lijden te ondergaan. Ze beschouwen het als deel van het proces. Er zijn verschillende manieren om de pijn te verlichten. Bijvoorbeeld een warm bad, noesitherapie, massage, enz.

Deze methode word gekenmerkt als een langdurig proces. Het kan wel 12 tot 16 uren duren. De vroedvrouw staat de moeder bij tijdens de bevalling. Ze houdt haar handen vast. Maar ze geeft ook massages. Ze helpt haar bij het vinden van een comfortabele houding, enz.

Gehumaniseerde bevalling

Gehumaniseerde bevalling is meer een opvatting dan een methode. De vrouw staat centraal in de geboorte van haar kind. Haar beslissingen worden gerespecteerd. Ze overlegt met professionals. Medicijnen worden enkel gebruikt indien nodig.

Kortom, een gehumaniseerde bevalling wordt beschouwd als een normaal fysiologisch proces. Er wordt zelden interventie vereist.

Nu weet je wat meer over de verschillende soorten bevallingen. Zo kun je een gefundeerd besluit maken voor jouw bevalling. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.