De geboorte is een daad van liefde tussen twee mensen

Er is geen enkele pijn die erger is dan de bevalling. Maar er bestaat ook geen sterkere liefde dan wat een moeder ervaart wanneer ze na negen maanden haar baby voor het eerst ziet.
De geboorte is een daad van liefde tussen twee mensen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 november, 2023

Hoe durven we de geboorte, dit magische moment dat alles overstijgt, te doorbreken? Dat is heiligschennis en toch gebeurt het voortdurend.

We hebben het niet alleen over de behoefte om op een respectvolle manier een kind op de wereld te zetten. Er zijn ook veel andere factoren die de band afzwakken die volgens experts zo cruciaal is. We verwijzen ook naar familieleden die soms een baby oppakken voordat de moeder dit heeft kunnen doen.

Er zijn details die dit moment van pure liefde in de weg kunnen staan. De meeste hebben te maken met medische procedures. Steriele omgevingen en standaardprocedures waarbij de navelstreng te vlug wordt doorgeknipt en de baby bovendien zo snel mogelijk wordt gewassen.

Er zijn interessante bevindingen waardoor we deze zaken op een andere manier moeten leren bekijken. Wel staat het vast dat er altijd medische hulp beschikbaar moet zijn tijdens een bevalling.

We hebben echter een nieuwe sensitiviteit nodig, een nieuw perspectief waarbij de vrouwelijke familieleden ook in de geboorte betrokken zouden moeten worden.

We zullen dit concept verder uitwerken.

De geboorte is een daad van liefde

De geboorte is een daad van liefde en geen mechanische procedure

We willen het nu graag even hebben over iemand die je misschien kent. Michel Odent is een Franse verloskundige die wereldberoemd is in zijn vakgebied.

  • Dankzij hem zijn we op andere manieren over de bevalling na gaan denken. Bijvoorbeeld dat we het proces gevoeliger en tederder moeten maken. Dokter Odent staat achter het idee dat de geboorte een daad van liefde tussen twee mensen is en dat dit niet mag worden geschonden.
  • Volgens hem hebben we reeds lang de grenzen van het toelaatbare overschreden. Tegenwoordig hebben we zogezegd de bevalling ‘vermenselijkt’, maar in werkelijkheid laten we het menselijke aspect terzijde en wordt alles steeds ‘mechanischer’.
  • Men gebruikt synthetische oxytocine, klemmen en bovendien kiest men veel te vaak voor een keizersnede.

Al deze methoden zijn erop gericht om de veiligheid van moeder en kind te garanderen. Dit is zonder enige twijfel positief te noemen. We hebben echter bezwaar tegen andere zaken: vrouwen moeten gestrest een kind op de wereld zetten terwijl ze zich bang en oncomfortabel voelen.

De baby zelf voelt zich doodsbang door alle handen die hem vastgrijpen, omdraaien en wassen zonder dat het kind weet waar mama is.

Niemand zou dit moment mogen schenden.

Tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zouden we vooral voor bescherming moeten zorgen

De nu 83-jarige dokter Odent blijft ijveren om ‘het paradigma bescherming’ toe te passen. Dit idee is gebaseerd op de volgende punten:

  • Het fysieke en emotionele welzijn van moeder en kind komt op de eerste plaats.
  • De moeder moet zich geborgen, gerespecteerd en comfortabel voelen. Dit houdt in dat men moet kunnen kiezen hoe men wenst te bevallen. Liggend is niet altijd de houding die vrouwen verkiezen, sommigen voelen zich ook veiliger als ze kunnen staan.
  • Scheren, de bevalling op gang brengen met oxytocine en epidurale verdoving toepassen zijn keuzes die de moeder moet kunnen maken na advies van haar arts.
  • De baby moet niet onmiddellijk worden gewassen. De witte bedekkende laag is in feite een natuurlijke bescherming voor de huid. Het is goed als de baby even huid tegen huid met mama kan liggen voordat overgegaan wordt tot wassen.
  • Dr. Odent is de auteur van het allereerste geschreven document over het belang van borstvoeding geven in de eerste uren na de bevalling.

 

Communicatie tijdens de bevalling

Communicatie met de moeder tijdens de bevalling

Dit is interessante informatie. Volgens het paradigma dat dokter Odent verdedigt, is het niet nodig om tegen de moeder te schreeuwen of telkens weer het woord ‘persen’ te herhalen.

  • Tijdens de bevalling verlaagt onder andere de activiteit van de neocortex (het rationele denken) van de vrouw terwijl de instinctieve en emotionele functies van de hersenen erop vooruitgaan. In deze situatie zullen verbale bevelen alleen maar stress veroorzaken.
  • Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Vergeet niet waar we het in het begin van dit artikel over hadden. De bevalling moet beschouwd worden als een delicate daad van liefde.

Familieleden mogen de nieuwe ouders niet lastigvallen

Als de bevalling achter de rug is, heeft de moeder rust en stilte nodig. Ouders moeten de tijd krijgen om hun kleine spruit te leren kennen.

Familieleden hebben nog een heel leven om tijd met het kind door te brengen. De eerste momenten na de geboorte behoren alleen de ouders toe.

De beste wensen voor het nieuwe gezinnetje!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.