Omphalitis of navelinfectie bij pasgeborenen

Omphalitis of navelinfectie bij pasgeborenen is een mogelijk levensbedreigende aandoening. Hier vertellen we je alles wat je moet weten.
Omphalitis of navelinfectie bij pasgeborenen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 29 april, 2023

Omphalitis of een navelinfectie bij pasgeborenen is een van de meest voorkomende zorgen van ouders tijdens de eerste levensdagen. Bovendien zijn een snelle diagnose en behandeling belangrijk om ernstige complicaties te voorkomen.

In dit artikel vertellen we je daarom over de te nemen preventieve maatregelen, de klinische verschijnselen en de therapeutische behandeling.

Wat is omphalitis bij pasgeborenen?

Omphalitis is een navelinfectie of een infectie van de omliggende weefsels bij pasgeborenen. Na de geboorte is de navelstomp van de pasgeborene gekoloniseerd met verschillende soorten bacteriën die aanwezig zijn in het geboortekanaal en op de handen die de navelstomp hanteren.

De gedevitaliseerde weefsels van de navelstomp stimuleren een snelle bacteriegroei en bovendien laten de getrommelde bloedvaten toegang toe tot de bloedbaan, wat kan leiden tot een systemische infectie.

Daarom is omphalitis een polymicrobiële infectie. In een publicatie (Engelse link) van de American Academy of Pediatrics worden de volgende risicofactoren voor het ontstaan van de infectie genoemd:

Een goede thuisverzorging na de bevalling kan de kans op een navelinfectie echter verkleinen. Daarom moet je de instructies van je arts zorgvuldig opvolgen wat de verzorging van je baby betreft.

Omphalitis of navelinfectie bij pasgeborenen

Klinische verschijnselen van een navelinfectie bij pasgeborenen

De symptomen beginnen meestal binnen 3 dagen. Het is namelijk een aandoening van pasgeborenen (Engelse link) en wordt gekenmerkt door roodheid, pijn bij palpatie en verharding van de navel en de omliggende weefsels.

In het begin wordt meestal alleen oppervlakkige cellulitis waargenomen, maar als geen adequate behandeling wordt gestart, kan het zich ongunstig ontwikkelen en de hele buikwand aantasten.

Er kan zelfs bloeding of purulente drainage uit de navelstrengstomp optreden. Sepsis, samen met een slechte prognose vermoed men bij de volgende systemische symptomen:

  • Koorts.
  • Slechte voeding.
  • Futloosheid.
  • Prikkelbaarheid.

Sepsis (Engelse link) is een van de meest voorkomende complicaties van een navelinfectie bij pasgeborenen en kan overgaan in een veel schadelijkere en ernstigere aandoening. Vroege opsporing en behandeling zijn dus essentieel.

Bovendien komt navelinfectie veel vaker voor in derdewereldlanden door een gebrek aan middelen voor goede hygiëne.

Therapeutische opties voor een navelinfectie

Om de meest geschikte behandeling voor een navelinfectie te bepalen, neemt een arts allereerst een uitstrijkje van het geïnfecteerde gebied. Dit monster wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht om het exacte micro-organisme te identificeren dat de infectie heeft veroorzaakt.

In de meeste gevallen vereist de behandeling vervolgens intraveneuze antibiotica met een breed spectrum (werkzaam tegen zowel gramnegatieve als grampositieve organismen).

De duur van de antibioticabehandeling hangt af van de reactie van de pasgeborene en eventuele complicaties. Bovendien kunnen mildere gevallen worden behandeld met topische medicijnen. Ernstigere gevallen moeten echter agressiever worden behandeld met parenterale antibiotica.

De navelstreng moet je goed schoonmaken na de geboorte

Preventie van omphalitis bij de pasgeborene

Preventie van omphalitis vereist adequate maatregelen op het gebied van navelstrenghygiëne. Droge navelstrengverzorging wordt aanbevolen, waarbij de navelstreng vrij van vocht wordt gehouden en aan de lucht wordt blootgesteld om infectie te helpen voorkomen.

Volgens onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het tijdschrift Medicine is droge navelstrengverzorging (met betrekking tot het gebruik van een antiseptisch product) een veilige, effectieve en gemakkelijke manier om een navelinfectie bij gezonde pasgeborenen te helpen voorkomen.

Enkele tips voor droge navelstrengverzorging zijn:

  • Je handen goed wassen voordat je het gebied rond de navelstreng van de baby aanraakt.
  • Vermijden dat de navelstomp nat wordt. Vermijd daarom het afvegen van het gebied rond de stomp en bied alleen sponsbaden aan totdat de navelstreng eraf valt.
  • Houd de luier naar beneden gevouwen in het navelgebied totdat de navelstreng eraf valt, in plaats van het elastiek van de luier over de stomp te leggen. Zo circuleert de lucht en helpt het gebied te drogen.
  • Voorzichtig urine of ontlasting wegvegen met een spons of gaasje gedrenkt in water.

Met borstvoeding kunnen ook antilichamen worden doorgegeven aan de pasgeborene, wat zijn immuunsysteem kan helpen ontwikkelen en versterken.

Voorkomen is altijd het beste

Kortom, het komt er dus op neer dat het essentieel is om de nodige maatregelen te nemen om een navelinfectie te voorkomen.

Als de kenmerkende tekenen of symptomen van omphalitis echter nog steeds aanwezig zijn, moet je zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp gaan, zodat je baby in handen komt van specialisten die de juiste behandeling kunnen aangeven.

In geen geval mag je crèmes, medicijnen of huismiddeltjes gebruiken om te proberen de infectie zelf te genezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.