Sleutels voor het schoonmaken van de navelstreng

Het schoonmaken van de navelstreng is een eenvoudige en snelle klus, maar het is ook delicaat en heel belangrijk. Leer meer in het volgende artikel.
Sleutels voor het schoonmaken van de navelstreng

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Verzorging van de navelstreng van de pasgeborene tijdens en na de geboorte kan infecties en sterfte van zuigelingen verminderen. Het schoonmaken van de navelstreng is een eenvoudige en snelle taak, maar ook delicaat en erg belangrijk. Je moet het zelfverzekerd en rustig doen, want er zijn geen zenuwuiteinden in de navelstreng. Dus, tenzij hij geïnfecteerd raakt, zal de baby geen pijn voelen.

Als de navelstreng van je baby – die jullie negen maanden bij elkaar hield – doorgeknipt is, blijft er op zijn lichaam een stompje achter dat moet drogen, genezen en vanzelf afvallen. Tijdens dit genezingsproces moet de navelstreng zo schoon en droog mogelijk gehouden worden. Het is belangrijk voorzichtig te zijn tijdens deze periode, die ongeveer 15 dagen kan duren.

Specialisten raden de ouders van pasgeboren baby’s dus aan de navelstreng goed schoon (Engelse link) te houden. Terwijl het aan het drogen is, is er namelijk een groot risico op infectie omdat de blootliggende vaten het binnendringen van ziektekiemen in het lichaam vergemakkelijken. Dit kan snel leiden tot een ernstige infectie die levensbedreigend kan zijn voor je baby. Dit gegeven moet je echter niet verontrusten, want dit proces is snel en eenvoudig.

Een arts knipt de navelstreng door

Wat je moet weten over de navelstreng van je baby

 • De navelstreng moet uitdrogen en afvallen als de baby ongeveer 5 tot 15 dagen oud is.
 • Er zijn specialisten op gezondheidsgebied die aanraden het alleen met gaas en water schoon te maken. Er zijn er echter die het met een ontsmettingsmiddel doen, zoals alcohol, fysiologische oplossing, of een ander antiseptisch middel. Je kunt je kinderarts vragen wat hun aanbeveling is.
 • Sommige kinderartsen raden je aan je baby in deze tijd een sponsbad te geven en hem pas in een bad met water onder te dompelen als de navelstreng eraf gevallen is. Maar ook dit is een tip die je met de arts van je kind kunt overleggen.
 • Maak de navelstreng schoon en droog telkens als je de luier van de baby verschoont en probeer de plek te blijven ventileren. Je kunt hiervoor speciale luiers voor pasgeborenen gebruiken.
 • Laat de navelstreng op natuurlijke wijze afvallen. Probeer er nooit aan te trekken, ook al hangt het maar aan een draadje.
Sleutels voor het schoonmaken van de navelstreng


Hoe moet het schoonmaken van de navelstreng eruit zien?

 • Allereerst is het altijd goed om alles wat je gebruikt voor het schoonmaken van de navelstreng binnen handbereik te hebben. Zo gaat het werk sneller en gemakkelijker. Als dit gedaan is, was je je handen met water en ontsmettende zeep, zodat je de asepsis van de plek in stand houdt.
 • De beste positie om de navelstreng van je baby schoon te maken is als ze liggen. Als je ze in deze houding hebt, breng je water of een medisch ontsmettingsmiddel op de navelstreng en de omgeving aan om te voorkomen dat de plek geïnfecteerd raakt. Maak de plek daarna schoon met gaasjes of wattenstaafjes.
 • Je baby kan huilen. Dit gebeurt meestal omdat het ontsmettingsmiddel of de alcohol die je op hem aanbrengt koud is, niet omdat zijn navel pijn doet of omdat je dingen verkeerd doet.
 • Zorg er altijd voor dat de luier het gebied van de navelstreng blootlegt, want dan droogt hij sneller.

Het is ook heel belangrijk dat je tijdens deze dagelijkse taak goed oplet op de tekenen van plaatselijke infectie in de navelstreng (Spaanse link):

 • Geelachtige, vies ruikende afscheiding uit de navelstreng
 • Roodheid, zwelling, of tederheid van de huid rond de navelstreng

Het is ook goed om de tekenen van een ernstiger infectie te kennen. Als je die ontdekt, moet je namelijk zo snel mogelijk contact opnemen met de kinderarts van de baby. Deze tekenen zijn:

 • Slechte voeding
 • Koorts van 38° C of hoger
 • Zwakte
 • Slechte en slappe spiertonus

Aspecten waarmee je rekening moet houden bij de verzorging en het schoonmaken van de navelstreng

Als aan de navelstreng wordt getrokken of er een klap op wordt gegeven, kan hij actief gaan bloeden. Dat betekent dat telkens als een druppel bloed wordt weggeveegd, er een andere tevoorschijn komt. Als dit gebeurt, bel dan onmiddellijk je arts.

Je moet ook weten dat soms, in plaats van helemaal uit te drogen, de navelstreng rozeachtig littekenweefsel vormt, dat we een granuloom noemen.

Dit granuloom draineert een heldere, gelige vloeistof. Dit trekt vaak na ongeveer een week weg. Als dat niet zo is, moet je ook de kinderarts van je baby bellen. Dat moet je ook doen als de navelstreng er na vier weken of een maand nog niet afgevallen is. Dit kan namelijk wijzen op een probleem met de anatomie of het immuunsysteem van de baby. Wellicht ook interessant voor jou

Afwijkingen in de navel van een pasgeborene
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Afwijkingen in de navel van een pasgeborene

Afwijkingen aan de navel van een pasgeborene zijn zeldzaam, maar moeten onmiddellijk door de kinderarts beoordeeld worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.