Hoeveel melk moeten baby's drinken?

Alle moeders vragen zich af hoeveel melk hun baby's moeten drinken. Dit is normaal, omdat alle ouders zeker willen weten dat hun kinderen sterk en gezond zijn. Hoeveel melk nodig is zal echter van baby tot baby verschillen.
Hoeveel melk moeten baby's drinken?

Laatste update: 16 april, 2019

Een van de dingen die nieuwe moeders het meest zorgen baart, is hoeveel melk hun baby moet drinken. Kinderartsen zijn gewend om vragen te horen als: “Krijgt mijn baby voldoende melk?” of “Voed ik mijn baby te vaak?”

Voordat je overweldigd raakt, kun je er zeker van zijn dat er aanwijzingen zijn die aangeven of je kleintje wel of niet goed wordt gevoed. Let op en geniet terwijl je baby sterk en gezond wordt.

Hoe weet je hoeveel melk je baby moet drinken?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie exclusieve borstvoeding aanbeveelt tot 6 maanden oud. De reden is dat de moedermelk van de moeder alles bevat wat een baby nodig heeft om gezond en sterk te worden.

Daarom is er geen specifieke hoeveelheid melk die je baby moet drinken. Integendeel, je moet zo vaak voeden als je baby vraagt.

Er zijn bepaalde situaties die flesvoeding vereisen. Natuurlijk is de kinderarts van je baby degene die je precieze aanwijzingen geeft over voedingen.

Je kunt echter ook de hoeveelheid formule berekenen die je aan je baby moet geven. Dit is afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en andere tekenen die je baby geeft.

Hoe bereken je hoeveel melk je aan je baby moet geven?

Tijdens de eerste 6 maanden van het leven krijgen baby’s alle voedingsstoffen die ze nodig hebben door middel van borstvoeding of flesjes. Daarom kunnen de behoeften van een pasgeboren baby groter zijn en in sommige gevallen om de 2 of 3 uur worden toegediend.

Sommige aspecten die je kunnen helpen bij het berekenen van de behoeften van je baby zijn de volgende:

Het gewicht van je baby

Afhankelijk van het gewicht van je baby, kun je per dag 150 ml flesvoeding per kilo lichaamsgewicht bereiden. Als je baby bijvoorbeeld 4 kilo weegt, kun je hem of haar 600 ml melk per dag aanbieden.

Tijdens de eerste dag van het leven van je kleintje zal de hoeveelheid dat je baby drinkt minimaal zijn. Het neemt echter met de tijd toe.

Het is aanbevolen om de eerste 6 maanden enkel borstvoeding te geven

Het is belangrijk om erop te wijzen dat dit gewoon een standaard en gemiddelde is om je te helpen de hoeveelheid melk te bepalen die je baby kan nemen. Er zijn dagen waarop je baby meer zal drinken, of dagen waarop hij of zij minder zal drinken.

Wat zegt je baby tegen je?

Een andere manier om de hoeveelheid melk te berekenen die je baby zou moeten drinken, is volgens de tekenen die op honger wijzen. Er zijn bepaalde momenten waarop je baby hongeriger zal worden volgens zijn of haar ontwikkelingsstadium. Houd daarom de volgende tekenen in de gaten:

  • Je kleintje blijft maar huilen, zelfs na het eten. Je baby kan ook angstig lijken, op zijn of haar vingers zuigen en over zijn of haar gezicht wrijven. Als dat het geval is, heeft je baby misschien nog steeds honger.
  • Aan de andere kant, als je baby zich niet goed voelt, kan hij of zij vaak minder drinken dan normaal.
  • Er zullen gelegenheden zijn dat je baby meer kan drinken dan hij of zij echt nodig heeft en het uiteindelijk weer uitspuugt. Dit is een andere aanwijzing van hoeveel je baby kan opnemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt exclusieve borstvoeding aan tot 6 maanden oud. De reden is dat de melk van de moeder alles bevat wat een baby nodig heeft om gezond en sterk te worden. 

Deskundigen wijzen erop dat je je baby zo vaak moet voeden als hij of zij nodig heeft. Je moet echter leren om de behoeften van je kleintje te identificeren. De handeling van het zogen is zeer geruststellend voor baby’s, dus het is ook waar dat baby’s te veel eten vanwege angst.

De hoeveelheid flessenmelk kun je berekenen

Hoe weet je of je baby goed is gevoed?

Het is één ding om te weten of je baby vol is. Het is een andere om te weten of je baby alle voeding krijgt die hij of zij nodig heeft. Om dit te bepalen, zal het consultatiebureau de groei en ontwikkeling van je baby controleren.

Een goed teken is het feit dat je baby groeit en dat zijn of haar stoelgang gezond is. En natuurlijk, als je kind oprecht kalm en voldaan na voedingen lijkt, is dit een ander teken van goede voeding.

Vergeet niet dat elk kind anders is. Vermijd daarom te strikt te zijn met hoeveelheden en schema’s tijdens de eerste paar maanden. Als je baby gelukkig, groot en sterk lijkt, wees dan gerust dat je goed werk levert.

Kortom, weten hoeveel melk je baby moet drinken, is nuttige informatie. Het geeft je een idee van wat hij of zij nodig heeft om gezond en sterk te worden.

Vergeet niet dat je kleintje ook liefde en begrip nodig heeft. Neem contact op met je kinderarts als er iets is dat je zorgen baart. En vergeet niet van elk moment te genieten met je baby – ze groeien zo snel!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Morton, J. (1990). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. Journal of Human Lactation. https://doi.org/10.1177/089033449000600331
  • American Academy of Pediatrics. Amount and schedule of formula feedings. www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Amount-and-Schedule-of-Formula-Feedings.aspx. Updated November 21, 2015.
  • Labiner-Wolfe J, Fein SB, Shealy KR. Infant formula-handling education and safety. Pediatrics. 2008;122 Suppl 2:S85-S90. PMID: 18829836 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18829836.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.