Het belang om voor je huilende baby te zorgen

Het belang om voor je huilende baby te zorgen

Laatste update: 15 oktober, 2018

Het belang om te zorgen voor je huilende baby is dat het positief zal bijdragen aan zijn emotionele ontwikkeling. Huilen is de manier van je baby om aandacht en verzorging te vragen. Experts verzekeren dat dankzij de band die is ontstaan door contact en lichaamswarmte, emotionele intelligentie zich beter ontwikkelt. 

Door je baby in je armen te houden verbetert zijn emotionele intelligentie.

De enige manier van een baby om zich uit te drukken is door middel van huilen. Instinctief geeft het gehuil van een baby aan dat hij zich in gevaar voelt. Daarom ‘roept’ hij om zijn moeder, om haar te vertellen dat hij iets voelt of iets wil. De oorzaak kan divers zijn zoals:

  • Honger
  • Kou
  • Vermoeidheid
  • Slaap
  • Pijn
  • Ongemak
  • Verlangen naar gezelschap

De voordelen van het zorgen voor je huilende baby

Sommige mensen geloven dat als je voor een huilende baby zorgt dit de baby kan verwennen. Dit is echter een ongegrond vooroordeel. Door de baby lange tijd te laten huilen voelt hij zich eenzaam en onzeker.

Een huilende baby vraagt om aandacht

Vergeet niet dat je baby uit de baarmoeder komt, een plaats van beschutting, warmte en comfort. Als hij eenmaal in de buitenwereld is, is het moeilijk voor hem om aan de veranderingen te wennen. We moeten aandacht aan hem geven als hij huilt om hem te helpen zich aan te passen aan de wereld om hem heen, wat een vijandige plaats kan zijn.

Een baby die net uit de baarmoeder is gekomen verwacht aandacht te krijgen en zich op zijn gemak te voelen. Nu hij buiten het lichaam van zijn moeder is heeft hij een soortgelijke ervaring nodig. Deze kan hij vinden als hij gewiegd wordt in de armen van zijn moeder.

Huilende baby’s die worden verzorgd worden individuen met een goede emotionele ontwikkeling. Dit wordt bevestigd door een recente studie. Darcia Narvaez, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Notre Dame leidde deze studie.

Baby’s die worden verzorgd als ze huilen groeien uit tot mensen met een betere geestelijke gezondheid, die zich veiliger voelen en die meer aanpassingsvermogen hebben. Narvaez merkte op dat “mensen die geen aandacht kregen toen ze baby waren als ze huilden de neiging hebben gevoeliger voor stress te zijn en het moeilijker vinden om te kalmeren.”

Het is duidelijk dat menselijke behoeften verder gaan dan fysieke behoeften. Daarom hebben mensen affectie en aandacht nodig voor een gezonde groei.

Baby’s die geen aandacht krijgen als ze huilen worden vaak individuen met een uitgesproken gevoel van verlatenheid en onzekerheid. Ze zijn vatbaar voor angst en depressie.

Een huilende baby heeft aandacht nodig

Zorg voor je huilende baby voor een goede emotionele ontwikkeling

Emotionele aandacht en lichamelijk contact helpen baby’s bij hun ontwikkeling. Huilen moet niet worden beoordeeld als een teken van slechte manieren, maar als een waarschuwing waar we naar moeten luisteren. In deze vroege levensfase weet de baby alleen door te huilen om hulp te vragen. Als we goed voor hem zorgen zal beetje bij beetje de frequentie waarmee de baby huilt afnemen.

Liefde zal de baby een gezond emotioneel leven, gezonde relaties en stabiele banden garanderen.

Een baby die aandacht krijgt zal liefde en geluk voelen. Het belangrijkste is om te weten dat alles wat een moeder vandaag kan doen voor haar baby, haar morgen voordeel op zal leveren.

Liefde is zeker één van onze eerste behoeften als menselijke wezens en één van de fundamentele pilaren voor een gezond leven. Alles is een kwestie van opletten en weten hoe onderscheid te maken tussen de behoeften van de baby.

Weten hoe de huiltjes te onderscheiden is van fundamenteel belang om aan zijn behoeften te kunnen voldoen en hem daarom te helpen zich goed te ontwikkelen.

Het klopt dat het tijd kost maar geduld zal je beste bondgenoot zijn. Het belangrijkste is om voor de baby te zorgen wanneer hij huilt zodat hij gezond en gelukkig op kan groeien.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe zorg je voor een pasgeborene tijdens het reizen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe zorg je voor een pasgeborene tijdens het reizen

Reizen met een pasgeborene is geen makkelijke taak. Hier zijn een aantal tips om je te helpen met het zorgen voor je baby tijdens het reizen.