Het lied dat is ontworpen om je baby te laten lachen

Het lied dat is ontworpen om je baby te laten lachen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Er is een liedje dat speciaal is ontworpen om je baby te laten lachen. Het wordt de Happy Song genoemd en is gemaakt door een groep wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk.

Het nummer is ongeveer twee minuten lang en in die tijd hoort je baby een enkelvoudige en goed bestudeerde combinatie van geluiden. De geluiden variëren en bestaan onder andere uit:

 • het geluid van de zee
 • dieren
 • muziekinstrumenten
 • de stem van een vrouw, die altijd kalmerend is voor kinderen

Je baby laten lachen is slechts een van de voordelen die dit nummer voor hen heeft. Het stimuleert ze ook en zorgt ervoor dat ze zich goed voelen.

Hoe het begon

In een samenwerking met ongeveer 2300 ouders, hadden Caspar Addyman en muziekpsycholoog Lauren Steward ouders gevraagd om geluiden te noemen die hun baby’s aan het lachen maakten. Dit was de eerste noodzakelijke stap om dit speciale nummer te maken, om baby’s te laten lachen.

Ze maakten een gemiddelde van alle antwoorden die ouders hadden gegeven. De meest genoemde geluiden waren:

 • niezen
 • dierengeluiden
 • andere baby’s die lachten

Na het samenstellen van een selectie van geluiden, werd het lied getest op ongeveer 50 baby’s.

Tijdens de tests bekeken de specialisten de reacties van de baby’s. Ze keken naar hun:

 • bewegingen
 • gezichtsuitdrukkingen
 • hartslag
 • vocalisaties

Zo konden ze bepalen welke delen van het nummer een gelukkige en positieve stemming genereerden.

Ze verzamelden vervolgens al hun informatie en besloten de Happy Song op te nemen. Het lied heeft geluiden van de natuur en een hoorn. Tevens is er een kleine uitbarsting van emoties om de baby’s die luisterden alert te houden. En zoals we eerder vermeldden, bevat het lied ook de stem van een vrouw.

Naast de Happy Song zijn er veel liedjes die je kind kunnen laten lachen.

Baby’s houden van repetitieve en voorspelbare muziek, omdat het hen de voldoening geeft te kunnen anticiperen op iets waarvan zij wisten dat het zou gaan gebeuren. Bijvoorbeeld: het geloei van een koe of de kraai van een kip.

Wetenschappers beweren ook dat baby’s van snellere muziek houden, omdat hun harten sneller werken dan volwassenen.

Lachend kind met koptelefoon

Liedjes om je baby op een positieve manier stimuleren en je baby te laten lachen

Muziek kan naast lachen ook veel positieve effecten hebben op je kinderen. Wetenschappers zijn al enkele van deze effecten gaan bestuderen. Onderzoekers van de University of Washington hebben bijvoorbeeld laten zien dat baby’s hun cognitieve vaardigheden kunnen verbeteren. Dit doen ze door hetzelfde ritme aan te houden als de muziek.

Tijdens de eerste twee maanden van hun leven geven ze de voorkeur aan slaapliedjes of korte instrumentale muziek. Deze langzame nummers herinneren hen aan de hartslag van hun moeder en dit maakt ze ontspannen. Muziek vermindert stress door een ontspannend effect op kinderen te hebben.

Het is ook bewezen dat kinderen van 9 maanden, die worden onderworpen aan verschillende muzieksessies, in staat zijn om verschillende melodieën en liedpatronen te identificeren. Deze vaardigheden helpen hen snel nieuwe dingen te leren.

In het laatste decennium werd ook bewezen dat muziek de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen bevordert. Het helpt hen ook bepaalde vaardigheden te stimuleren die hen zullen helpen om te leren.

Muziek als een bondgenoot

Muziek om de baby te laten lachen

Muziek kan ook helpen om hun concentratie en creativiteit te verbeteren. Het stimuleert daarnaast de psychomotorische ontwikkeling. Als ze beginnen te lopen, profiteren ze ook van een beter evenwicht. Ze zullen harmonieus bewegen.

De teksten van een lied in het bijzonder hebben een positief effect op taalverwerving. Ze moedigen actieve verbindingen in het taalgebied aan. Daarom zal het luisteren naar muziek en het leren van liedjes je baby zeker helpen om vloeiend te spreken.

Het is bewezen dat premature baby’s die vaak worden blootgesteld aan muzikale melodieën hun eetgewoonten verbeterden. Ze laten ook positieve effecten zien in fysieke aspecten zoals hart- en ademhalingsfrequenties.

Dit zijn slechts enkele van de positieve effecten waar je kinderen van kunnen profiteren door naar muziek te luisteren. Dit betekent natuurlijk niet dat naar muziek luisteren kinderen begaafd maakt. Wel helpt het hen op verschillende manieren te ontwikkelen.  Wellicht ook interessant voor jou

Lachen om jezelf: leer het aan je kind
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Lachen om jezelf: leer het aan je kind

Tegen een grapje kunnen, leuke mopjes vertellen en lachen om jezelf maken allemaal deel uit van een emotionele volwassenheid.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.