Vertel je kinderen deze 8 dingen om zich geliefd te voelen

Welke dingen zeg jij om je kind zich geliefd te laten voelen? Hier enkele tips. Onthoud dat het niet alleen gaat om woorden maar ook om daden.
Vertel je kinderen deze 8 dingen om zich geliefd te voelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Gedurende ons leven is het belangrijk om ons geliefd te voelen, zodat we ons ten volste kunnen ontwikkelen en ons blijven verbeteren. Dit is slechts één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je je kinderen vertelt dat je van ze houdt.

Wij mensen hebben we de bevestiging van waardering, bewondering en liefde nodig om ons geliefd te voelen. Hoe meer er van ons gehouden wordt, hoe beter het met ons gaat.

Waarom is het zo belangrijk om te zeggen dat je van hem houdt?

Als we zeggen dat het belangrijk is om je kind genegenheid te tonen zodat ze emotioneel gezond en gelukkig op kunnen groeien, bedoelen we dat het belangrijk is om onze gevoelens te laten zien zodat ons kind zich goed zullen voelen. Door verschillende uitingen van genegenheid versterken we namelijk hun welzijn.

Dit betekent echter niet dat we steeds dezelfde afgezaagde zinnen moeten herhalen of alles voor hem moeten doen. Hiermee verwen je je kind alleen maar. Het kan zelfs uitgroeien tot controlerend gedrag, wat niet bevorderend is voor zijn emotionele gezondheid.

Creëer een assertieve maar aanhankelijke omgeving, die je kind in staat zal stellen om emotioneel gezond op te groeien en zich als individu in de samenleving te ontwikkelen.

Verbale uitingen van genegenheid  zijn een van de magische ingrediënten van dit recept. Een goede dosis lof komt samen met liefde, begrip en acceptatie. In die zin zeggen voorstanders van een “positieve opvoeding” dat het op deze manier makkelijker is voor kinderen om zich niet alleen geliefd, maar ook beschermd te voelen. 

8 dingen die je je kinderen moet vertellen om zich geliefd te voelen

We zullen nu kijken naar enkele van de beste dingen om je kinderen te vertellen, om hen eraan te herinneren hoeveel ze voor je betekenen. Hiermee versterk je hun emotionele welzijn.

Zoals de uitdrukking zegt: er is niets beter dan het juiste te zeggen, op het juiste moment, met de juiste woorden. 

8 dingen die je je kinderen moet vertellen om zich geliefd te voelen

Ik hou van je!

Het is nooit een slecht moment om deze woorden te herhalen en de emotionele band tussen jou en je kind te versterken.

Je maakt me zo gelukkig.

Wat is er beter voor een kind, dan te weten dat hij degene is die geluk brengt in huis en in je hart?

Jij bent geweldig.

Herinner je kind er altijd aan dat hij een heleboel te bieden heeft. Motiveer hem om af te maken waar hij mee begonnen is. Help hem wanneer hij valt en weer moet opstaan.

Bied hem bescherming om zijn zelfvertrouwen op te bouwen en laat hem weten dat hij het waard is. Geef hem onafhankelijkheid en zelfvertrouwen om zijn vleugels uit te slaan, zodat hij kan onderzoeken wie hij is en wie hij kan worden.

Ik geloof in jou!

Een andere zin die een kind moet horen. Vertel hem keer op keer, met toewijding en kracht, dat iedereen kan worden wat hij wil. Je moet er alleen hard voor werken, met discipline en doorzettingsvermogen.

Het maakt niet uit, wanneer je kind van tijd tot tijd denkt dat hij “slecht” in iets is. Herinner hem eraan dat je in hem gelooft en dat je hem zal ondersteunen zolang hij het blijft proberen.  

Moeder probeert kind zich geliefd te voelen

Zo trots ben ik op jou.

Dit is zonder twijfel een van de meest belangrijke dingen die je je kinderen kan vertellen. Laat hen altijd zien hoe trots je op hen bent. Hoe klein de stap ook is. Het maakt niet uit wanneer ze niet zo snel gaan, het is belangrijk dat ze zeker zijn. In andere woorden, vertel hen hoe trots je bent op wat ze doen. Het zal hen sterker maken.

Ik heb er veel vertrouwen in dat jij het kan.

Laat je kinderen zien dat je het volste vertrouwen hebt in hun kunnen. Voed hun vaardigheden, zelfs wanneer ze zich verslagen voelen. Wacht niet totdat ze zich slecht voelen. Laat het hen in weten in goede en in slechte tijden.

Graag spendeer ik mijn tijd met jou.

Wees voorzichtig met deze. Het gaat hier niet om woorden, maar daden. Er is geen betere opvoeding mogelijk, dan daadwerkelijk tijd samen doorbrengen.

Door samen te zijn, dingen te doen, activiteiten en andere spelletjes samen te ondernemen, bouw je samen een band op. Je doet elkaar een groot plezier wanneer je samen leert, speelt en elkaar laat zien dat je van elkaar houdt.  

Ik ben dankbaar voor onze tijd samen.

Leg uit dat je niet gelukkiger kunt zijn dan vanaf de eerste keer dat je je kindje in je buik voelde en wanneer je hem voor het eerst zag. Je zult je realiseren dat je niet de enige bent die dankbaar is. Ook je kinderen zijn gelukkig en dankbaar om hun moeder in de buurt te hebben.

Zoals je ziet, zijn dit acht hele simpele dingen die je je kinderen kan vertellen. Ze hebben meer impact dan je ooit zou kunnen bedenken. Om zich geliefd te voelen, gaat het erom dat je goed communiceert en je je gevoelens laat zien aan de mensen om wie je geeft.

Wanneer het ons lukt om onze gevoelens in woorden om te zetten, kunnen we onze zoons en dochters een goede jeugd bieden. Onthoud dat jouw liefde voor hen is wat hun welzijn in de toekomst zal vormgeven.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.