De kracht van moederliefde en moederinstinct

Het is natuurlijk dat liefde bloeit nadat we zoete en levendige momenten met onze kinderen delen. Echter het feit dat onze liefde al met dezelfde kracht bestaat nog voordat ze geboren worden is ook de moeite waard om te prijzen.
De kracht van moederliefde en moederinstinct
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 oktober, 2018

De kracht van moederliefde en moederinstinct heeft een goddelijke betekenis gekregen. Hoe meer we erover leren, hoe meer we ons verbazen over de mystiek ervan.

Moederliefde wordt vergeleken met de sterkste menselijke emoties. Wanneer de band tussen moeder en kind wordt gecreëerd en we ons over de reikwijdte ervan buigen, beginnen we ons te realiseren dat het een gevoel is dat superieur is aan alles wat we ooit hebben gevoeld.

Moeder zijn transformeert ons in unieke wezens. We zien geen belemmeringen als het erom gaat om onze kinderen te laten groeien.

Een van de meest verrassende eigenschappen van dit soort liefde is te vinden in het vermogen dat moeders hebben om zo´n diepe emotionele band met hun kind te creëren, zelfs voordat ze worden geboren. Dit gevoel wordt vaak het moederinstinct genoemd.

Moederinstinct of moederliefde?

De kracht van moederliefde en moederinstinct

We zijn ons zeker bewust van het grote aantal gevallen van liefde vóór het eerste gezicht tussen moeders en hun kinderen.

Wij als samenleving moeten beginnen te beseffen dat dit intense gevoel eigenlijk al begint op het moment van de conceptie. Er zijn echter nog steeds critici wat betreft dit besef.

Het koppelen van de term moederinstinct aan de liefde van een moeder kan zelfs beledigend zijn voor veel vrouwen. Ze bevestigen dat ze de speciale band met hun kinderen begonnen te voelen voordat ze werden geboren.

Dit is echter een fenomeen dat verband houdt met psychologische eigenschappen die de evaluatie van wetenschappelijke experts vereisen.

Volgens wetenschappelijke verklaringen is er geen manier om het bestaan van het moederinstinct aan te tonen. Hoe dan ook moeten we de constante ervaringen die de meeste vrouwen voelen evalueren.

Je moet een moeder zijn om het gevoel te begrijpen dat een vrouw begint te voelen voor haar kind nog voor het geboren is. Sommige wetenschappers geloven dat het gewoon een traditie is. Of een soort van gegeneraliseerd idee dat door de maatschappij wordt doorgegeven.

De hormonale veranderingen die optreden bij zwangere vrouwen stellen ze in staat om emoties te voelen die ze nog nooit eerder hebben gevoeld.

Er is nog een interessant fenomeen dat bij mensen voorkomt: het wordt het overlevingsinstinct genoemd en het wordt geassocieerd met de strijd om in leven te blijven en de wereld te bevolken.

Het is liefde dat ik voel

Moeders die begonnen van hun kinderen te houden nog voor ze geboren werden zullen nooit accepteren dat hen verteld word dat wat ze voelen niet echt is. Vooral wanneer de emoties waar ze door overmeesterd worden zo krachtig zijn.

Moeders van over de hele wereld zijn het er allemaal over eens dat wat we voelen echte liefde is.

De kracht van moederliefde en moederinstinct

Baby’s hebben ontzettend veel geluk dat ze iemand hebben die hun komst met zoveel liefde tegemoet zien. Het is volkomen natuurlijk om van die kleine die in je buik groeit te houden. Hij die van jou afhankelijk is om te overleven.

Miljoenen moeders houden van hun kinderen nog voordat ze wisten dat ze al bestonden. Dit gebeurt zelfs als de omstandigheden ze uit elkaar drijven. Het is één van de belangrijkste factoren die de kracht van hun liefde versterkt.

Aan de andere kant zijn er ook enkele moeders die dit gevoel nog nooit herkend hebben. Ofwel omdat ze niet wisten dat ze zwanger waren of omdat ze zich nooit op hun gemak voelden met de situatie.

Dit wordt geïnterpreteerd als de afwezigheid van het bovengenoemde moederinstinct. Toch zou niemand eraan moeten twijfelen hoe liefdevol we als moeders kunnen zijn, zelfs vóór de bevalling.

Moederschap is een geweldige positie die onvergelijkbaar is. De kennis dat we op het punt staan moeder te worden stelt ons in staat onszelf beter te begrijpen. Het stelt ons ook in staat om ons vermogen om lief te hebben te ontdekken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.