De juiste bron van voeding voor je pasgeboren baby

Wat de juiste bron van voeding is voor je pasgeborene is een persoonlijke beslissing. We bespreken hier enkele verschillen tussen moedermelk en babyformules.
De juiste bron van voeding voor je pasgeboren baby

Laatste update: 14 januari, 2019

Als je jouw baby in je armen hebt, moet je kiezen wat de juiste bron van voeding is voor je pasgeborene. Hoe je jouw baby wilt voeden is zonder twijfel een erg belangrijke beslissing.

De voeding van een pasgeboren baby is een van de meest belangrijke dingen die ouders moeten bespreken. Als een baby nog in de baarmoeder van de moeder is, ontvangt hij alle basisvoedingsstoffen die hij nodig heeft om te groeien en ontwikkelen.

Als een baby eenmaal de wereld in is gekomen, moet de voeding veranderen om aan alle nutritionele vereisten te voldoen die zijn kleine lichaam nodig heeft. Volgens de World Health Organization is de juiste bron van voeding voor een baby moedermelk. Moedermelk bevat namelijk alles dat een pasgeboren baby nodig heeft.

Vraag je kinderarts om advies over hoe jij je baby moet voeden.

Je moedermelk is zo’n een geweldige substantie dat het zelfs verandert als je baby groeit. De eigenschappen  worden steeds aangepast om aan de behoeften van je baby te voldoen op basis van zijn leeftijd.

Terwijl je borstvoeding geeft, zal je je realiseren hoe perfect de natuur is en hoe je lichaam precies zal reageren op de eisen van je baby’s lichaampje.

Dat gezegd hebbende, sommige moeders hebben niet de mogelijkheid om hun kleintje zelf te voeden. Ze moeten dus kiezen voor flesvoeding. De beste babyformules proberen om de kenmerken van moedermelk zo goed mogelijk na te bootsen. Met een hoge graad van precisie richten ze zich op een gezonde ontwikkeling van de baby.

De juiste bron van voeding voor je pasgeborene

De juiste bron van voeding voor je pasgeborene

Een groot aantal organisaties staan erop dat moedermelk de beste bron van voeding is voor deze fragiele kleine wezentjes die net de wereld in zijn gekomen. Niet alle baby’s hebben echter het voorrecht om borstvoeding te krijgen.

Als je jezelf in deze situatie vindt, is het normaal dat je jezelf vragen stelt zoals:

  • Zal de baby wel sterk genoeg worden als je geen borstvoeding geeft.
  • Zullen kunstmatige formules wel goed genoeg zijn voor een gezonde ontwikkeling.
  • Is er een verschil tussen baby’s die moedermelk krijgen en de baby’s die het niet krijgen?

Geconfronteerd met deze vragen is het beter om advies te vragen aan je kinderarts en om hulp te vragen.

In de tussentijd willen we enkele verschillen tussen de twee manieren van voeden aangeven om je een paar vragen te helpen beantwoorden:

Feiten over moedermelk:

Moedermelk biedt meerdere voordelen voor je baby, vanwege zijn immunologische en bioactieve factoren. Deze vormen een barrière tegen veel verschillende infecties. Tegelijkertijd draagt het bij aan een gezonde ontwikkeling van je baby gedurende zijn hele leven, zowel fysiek als emotioneel.

Als je om een bepaalde reden niet direct vanuit je borst voeding kunt geven, kun je een zogenaamde moedermelkbank aanleggen. Door onder de juiste omstandigheden moedermelk op te slaan, kun je er zeker van zijn dat het in de eerste 48 uur geen van zijn kenmerken verliest.

Als je besluit om alleen borstvoeding te geven, raden we aan om begeleiding te zoeken bij een specialist in borstvoeding. Hierdoor ben je namelijk zekerder van je beslissing. Je leert dan zodat je weet dat je altijd voldoende melk aan je baby geeft, en je kunt de meest comfortabele houdingen voor het geven van borstvoeding leren.

Iedere moeder heeft de vrijheid om te kiezen welke bron van voeding juist is voor haar baby.

Feiten over kunstmatige babyformules:

Kunstmatige babyformules zijn het resultaat van meer dan een eeuw van inspannend onderzoek om de juiste vervanging te vinden die als een goede voedingsbron kan dienen voor pasgeboren baby’s. Het belangrijkste voordeel ervan is dat het de gezondheid behoudt van pasgeboren baby’s die geen moedermelk kunnen krijgen.

Het grootste nadeel van kunstmatige formules is dat, ondanks pogingen om dezelfde kwaliteiten van moedermelk na te bootsen, ze geen immunologische substanties bevatten die moedermelk bevat, noch bevatten ze hormonen die moedermelk biedt om de groei van de baby te stimuleren.

Daarbij vergt formulevoeding meer werk van de ouders, omdat ze voor de hygiëne van de baby’s flessen moeten zorgen en de flessen en de voeding overal mee naartoe moeten nemen.

Een persoonlijke beslissing

De juiste bron van voeding voor je pasgeboren baby is een persoonlijke beslissing

Iedere moeder weet heel goed wat haar mogelijkheden zijn wat betreft haar kind. Er zijn geen regels die bepalen hoe ze haar baby moet voeden. Je bent vrij om zelf te beslissen wat het beste is voor je kind, zolang je de aanbevelingen van een specialist volgt.

Stukje bij beetje zal meer opties kunnen toevoegen met de implementatie van aanvullende voeding. Dit begint na 6 maanden. Vertrouw op je instincten en richt je op de wens om je kleintje sterk en gezond te zien groeien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
  • Lechner BE., Vohr BR., Neurodevelopmental outcomes of preterm infants fed human milk: a systematic review. Clin Perinatol, 2017. 44 (1): 69-83.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.