Turning Red, een film over verwachtingen voor kinderen en volwassenen

Turning Red is een Pixar-film die ons helpt na te denken over verwachtingen en het gewicht van gezinsmandaten. We vertellen je in het volgende artikel over de belangrijkste leerpunten ervan.
Turning Red, een film over verwachtingen voor kinderen en volwassenen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 10 maart, 2023

In maart van vorig jaar is de nieuwe audiovisuele productie van Pixar® wereldwijd uitgebracht en heeft kinderen en volwassenen weten te boeien. Turning Red is een geanimeerde avontuurlijke kinderfilm die een van de belangrijkste processen in het leven vertelt. Namelijk de overgang van kindertijd naar adolescentie.

Met een duidelijke focus op emotionele intelligentie onderwijst deze film kinderen over waarden. Hij brengt ook cruciale boodschappen over aan ouders en kinderen.

Jullie, onze lezers, zijn misschien opgegroeid in een tijd waarin animatiefilms niet altijd de beste voorbeelden boden. Gelukkig zijn hulpeloze prinsessen en emotionele afhankelijkheid niet langer het middelpunt van verhalen. Tegenwoordig hebben we meesterwerken die kleintjes helpen om zichzelf te begrijpen en te verzorgen. En Turning Red is daar een goed voorbeeld van.

Ben je klaar om een kijkje te nemen? Lees verder!

Turning Red: de rode panda van de adolescentie

Als je deze fantastische en vertederende film nog niet hebt gezien, laten we je dan alvast een voorproefje geven van de belangrijkste plot.

Turning Red richt zich op het leven van Meilin Lee, een 13-jarig Canadees meisje van Chinese afkomst. Meilin woont met haar ouders in Toronto en is een modeldochter. Ze haalt uitstekende cijfers, helpt in het familiebedrijf en is gehoorzaam en verantwoordelijk.

Het meisje heeft een onafscheidelijke vriendengroep en is gewoon een tiener, met haar eigen smaak en hoop voor haar leeftijd. De relatie met haar moeder is echter wat gespannen en gecompliceerd. Ming is een traditionele en overbezorgde vrouw met een heel duidelijk idee van hoe haar dochter zou moeten zijn. Ze heeft een sterk verlangen om ervoor te zorgen dat die mandaten worden vervuld.

Mei houdt zich aan de regels en aarzelt niet zich in te houden om haar ouders te behagen en te eren. Maar met de komst van haar adolescentie verandert alles.

Ze ontdekt dat als ze wordt overmand door intense negatieve emoties, ze verandert in een enorme rode panda, zonder dat ze er iets aan kan doen. Dit veroorzaakt schaamte en maakt dat haar moeder haar opgesloten en verborgen wil houden tot ze het ritueel kan uitvoeren dat haar van dit verschijnsel zal bevrijden.

De jonge vrouw ontdekt echter een veilige haven bij haar vrienden en een plek waar ze geaccepteerd en gewaardeerd wordt om wie ze is. En dus besluit ze ook zichzelf te accepteren en te leren omgaan met die rode panda die in haar woont.

Familieverwachtingen en mandaten

Turning Red onderwijst kinderen (Spaanse link) op vele niveaus over waarden, maar legt speciale nadruk op de kracht van verwachtingen. Daarom kunnen we er enkele belangrijke hoofdboodschappen uithalen.

1. Het ‘goede meisje syndroom’

Tot op zekere hoogte zou men kunnen zeggen dat Meilin Lee een overaangepaste jonge vrouw is of dat ze lijdt aan het goede meisje syndroom. Zonder een stoornis te worden, verwijst deze term naar een reeks omstandigheden die kinderen (vooral meisjes) ertoe brengen zichzelf te onderdrukken en los te koppelen van zichzelf om zich te conformeren aan wat van hen verwacht wordt.

Als gevolg daarvan zetten ze hun smaak, hun verlangens of hun interesses opzij om hun ouders te behagen en hun goedkeuring te verkrijgen. Als ouders te hoge of rigide verwachtingen stellen aan hun kinderen, kunnen het schijnbaar perfecte maar ongelukkige kinderen worden.

2. Familiepatronen die zich herhalen

Turning Red is geen film die bedoeld is om te oordelen, maar eerder om te begrijpen. Want hij laat zien dat die verwachtingen van perfectie die Ming aan haar dochter stelt niets anders zijn dan een weerspiegeling van de opvoeding die ze zelf heeft gekregen.

Uiteindelijk wordt ook die rode panda die bleef zwijgen, als de schaduw van haar eigen wonden en haar onopgeloste problemen, in haar losgelaten.

De realiteit is dat we, als we het innerlijke werk van introspectie en zelfreflectie niet doen, over het algemeen de neiging hebben om aan onze kinderen dezelfde lasten over te dragen die eerst op ons werden gelegd.

3. Sta jezelf toe authentiek te zijn

Tot slot leert deze film zowel kinderen als volwassenen hoe belangrijk het is dat we onszelf toestaan te voelen en trouw te zijn aan onze emoties. Hoewel anderen van ons verwachten dat we altijd aardig en kalm zijn en onze ‘donkere kant’ verbergen, is het essentieel die te accepteren en te omarmen als een deel van ons.

Iedereen die altijd blij, kalm en beheerst is, draagt waarschijnlijk een masker. Want negatieve emoties zijn universeel en onontkoombaar. Verdriet, woede, teleurstelling of verwarring zijn geldig en het is ons recht om ze door te maken en onze kinderen toe te staan ze door te maken zonder ze te onderdrukken.

Mei looking in the mirror as a red panda.
Kijk in de spiegel en herken jezelf in het spiegelbeeld. De beste manier om door een fase van verandering te gaan is jezelf te accepteren als de protagonist van verandering.

Geniet van deze film met je gezin

Deze film heeft controverse veroorzaakt omdat hij uiterst belangrijke onderwerpen behandelt die normaal gesproken uit kinderfilms worden geweerd. Bijvoorbeeld de veranderingen die de adolescentie met zich meebrengt. Veranderingen zowel op fysiek niveau (zoals de komst van de menstruatie) als op emotioneel niveau (de intensiteit waarmee alles wordt beleefd en de moeilijkheid om daarmee om te gaan).

Desondanks is Turning Red een uitstekende film om met je gezin te delen en zal hij alle leden helpen nadenken. Als het moeilijk is voor kinderen om zichzelf als puber te herontdekken en te leren omgaan met zichzelf, is het ook moeilijk voor ouders om hen in vrijheid te laten opgroeien.

Het bijstellen van de verwachtingen die we aan onze kinderen stellen is echter een van de beste manieren om de weg voor hen te effenen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortigosa López, S. (2002). La educación en valores a través del cine y las artes. Revista iberoamericana de educación.
  • Segoviano, M. (2000). El trastorno vincular sobreadaptativo. Psicoanalisis de las configuraciones vinculares: revista de la Asociación Argentina de Psicología y Psicoterapia de Grupo, 157-178.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.