Sleutels om je kinderen te helpen gelukkig op te groeien

Vandaag delen we enkele sleutels om je kinderen te helpen gelukkig op te groeien en emotionele intelligentie, zelfrespect en zelfvertrouwen te hebben.
Sleutels om je kinderen te helpen gelukkig op te groeien

Laatste update: 12 februari, 2023

Het ouderschap zit vol verrassingen dat ieders leven volledig verandert, nog meer als het om het eerste kind gaat. Want ook al proberen we het beste van onszelf te geven, soms maken we fouten die uiteindelijk de veiligheid, het gevoel van eigenwaarde en de emotionele intelligentie van de kleintjes aantasten. Daarom willen we vandaag enkele sleutels met je delen om je kinderen te helpen gelukkig op te groeien.

Alle moeders en vaders willen hun kinderen positief en respectvol opvoeden, zodat ze in de loop der jaren waarden en lessen cultiveren. Op het pad van de ontwikkeling en het leren van kinderen zullen er echter stressvolle momenten zijn die de liefde en het geduld dat we met onze kinderen moeten hebben op de proef stellen. Dit betekent dat we moeten leren over emotionele intelligentie om onze kinderen het best mogelijke voorbeeld te geven.

8 tips voor je kinderen om gelukkig op te groeien

Moeder of vader zijn is een taak waarbij je nooit stopt met leren. En het is een feit dat elke levensfase van je kinderen gekenmerkt wordt door nieuwe gedragingen en ervaringen die nieuwe lessen met zich meebrengen. Dat betekent echter niet dat er niet enkele basisuitgangspunten zijn die ouders kunnen leiden om hun kinderen met respect op te voeden.

Dit zijn enkele sleutels voor je kinderen om gelukkig op te groeien.

1. Cultiveer geluk door het goede voorbeeld te geven

Als kinderen ophouden baby’s te zijn en meer kennis van hun omgeving beginnen te krijgen, beginnen ze het vermogen te hebben om de stemmingen van hun ouders te herkennen. Ze kunnen zich zelfs beïnvloed voelen door hun emotionele toestand.

A mother kissing her baby.
Behandel je baby altijd met liefde en respect, zodat ze nooit een gewelddadige houding van iemand normaliseren.

Daarom is het van vitaal belang dat, als je wilt dat je kinderen gelukkig opgroeien, je een voorbeeld van geluk voor hen bent en hen leert de kleine geschenken van het leven te waarderen. Als beide ouders zich op hun gemak voelen en een goede instelling hebben, zullen hun kinderen hen daar dankbaar voor zijn.

2. Stimuleer emotionele intelligentie om je kinderen te helpen gelukkig op te groeien

Kinderen worden niet geboren met een gebruiksaanwijzing onder hun arm die hen leert hoe ze hun gevoelens moeten beheersen. En alle emoties die in ons leven komen doen dat om ons iets te leren. Probeer daarom de emotionele intelligentie (Engelse link) van je kinderen te bevorderen door zelf dagelijkse het goede voorbeeld te geven.

Op die manier zullen ze weten hoe ze complexe emoties als woede, verdriet en ongelukkig zijn het beste kunnen internaliseren. Ze zullen zo ook weten hoe ze optimisme kunnen omarmen en zelfbeheersing kunnen bevorderen. Dus, in plaats van het geduld te verliezen bij een driftbui, is het beter om de dialoog te gebruiken als instrument om levenslessen te delen.

3. Deel quality time

Persoonlijke en werkverplichtingen kunnen de relatie die kinderen met hun ouders hebben direct beïnvloeden. Want hoewel het een realiteit is dat je moet werken om de rekeningen te betalen, hebben kinderen hun ouders persoonlijk nodig.

Laat het onvermijdelijke verstrijken van de tijd je er dus niet van weerhouden om mooie herinneringen aan de kindertijd van je kinderen te maken. Besteed vanwege het bovenstaande elke dag een paar uur aan quality time en laat je kinderen door je daden weten hoeveel je van ze houdt.

4. Prijs hun overwinningen

De kindertijd en adolescentie zitten vol doelen en mijlpalen die, afhankelijk van de resultaten, je kinderen kunnen motiveren om gelukkig op te groeien. Dus als je kleintje iets goed doet en zich goed gedraagt, prijs hun overwinningen dan met woorden van bevestiging en daden van liefde.

A mother kissing her toddler boy's face.
Laat je kleintjes met woorden en daden zien hoe trots je op ze bent. En moedig ze altijd aan hun best te doen.

Het is bewezen  (Engelse link) dat beloningen het gevoel van eigenwaarde kunnen vergroten en de relatie met je kinderen kunnen verbeteren. Nog meer als het emotionele beloningen zijn in plaats van materiële. Deze kenmerken zich door een beroep te doen op gevoelens om de trots die we voelen tot uitdrukking te brengen. Hieronder vallen genegenheid, lof en recreatieve activiteiten.

5. Laat spelen onder toezicht toe

Door te spelen leren kinderen nieuwe sociale en psychomotorische vaardigheden (Spaanse link) die hen helpen de wijde wereld te verkennen en onderweg nieuwe lessen te ontdekken. Helaas leggen veel ouders, uit angst zichzelf te kwetsen, hun kinderen beperkingen op die op hun beurt hun persoonlijkheid aantasten.

Buitenspelen is een van de beste manieren voor je kleintjes om hun creativiteit te bevorderen. Dus, hoeveel werk je ook opgestapeld hebt, deel quality time met je kleintjes en speel met ze.

6. Stel thuis grenzen en regels vast om je kinderen te helpen gelukkig op te groeien

Om kinderen gelukkig te laten opgroeien, is het heel belangrijk dat ze weten hoe ze onderscheid kunnen maken tussen wat goed en fout is. Probeer daarom van jongs af aan grenzen en regels vast te stellen. Vergeet niet dat het gebrek aan emotionele intelligentie ertoe kan leiden dat deze samenlevingscodes niet worden nageleefd, dus je moet de afspraken met respect en discipline afdwingen.

7. Wees vriendelijk en druk uit hoeveel je van ze houdt

Moeders en vaders zijn de belangrijkste voorbeelden voor onze kinderen om te volgen. Het is dus essentieel om onze kinderen met vriendelijkheid en genegenheid te behandelen. Zo zijn ze zeker van de liefde die we voor hen hebben. Sommige ouders denken dat verontschuldigingen aanbieden of aanhankelijk zijn ervoor zorgt dat hun kinderen hen als zwak zien.

Niets is minder waar, want vragen om vergeving leert de kleintjes hun fouten te herkennen. Bovendien toont het hen de liefde die hen de zekerheid geeft van een leven in een veilige ruimte, omringd door de genegenheid van een verenigd gezin dat hen uitnodigt zich elke dag te verbeteren.

8. Houd onvoorwaardelijk van je kind om ze gelukkig te laten opgroeien

Als we dingen lichtvaardig zeggen, nemen onze kinderen onze woorden ter harte. En die kunnen een ernstig stempel op hen drukken. Daarom is het, in plaats van hen uit te schelden voor hun fouten, beter om te onthouden dat het onze taak is om onvoorwaardelijk van onze kinderen te houden. Hen de zekerheid geven dat ze, wat er ook gebeurt, altijd kunnen rekenen op de steun van hun ouders om hen te redden.

Breng deze geheimen in de praktijk zodat je kinderen gelukkig opgroeien

Alle moeders en vaders willen dat hun kinderen gelukkig opgroeien. Maar om dat doel te bereiken is het cruciaal dat we hen een opvoeding geven die gebaseerd is op liefde en respect. Gebruik dus actief luisteren wanneer ze iets tegen je te zeggen hebben. Leer ze door het voorbeeld te geven goede mensen te zijn en hun emotionele intelligentie te cultiveren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Braz, A. C., Cômodo, C. N., Prette, Z. A. P. D., Prette, A. D., & Fontaine, A. M. (2013). Habilidades sociales e intergeneracionalidad en las relaciones familiares. Apuntes de Psicología, 31 (1), 77-84. Recuperado de: https://www.apuntesdepsicologia.es/index.php/revista/article/view/305 
  • Duryea, S. (2016) Redefiniendo la familia: realidades y perspectivas. Banco Interamericano de desarrollo. Recuperado de: https://blogs.iadb.org/desarrollo-infantil/es/familia/
  • Isaza, L., & Henao, G. C. (2012). Influencia del clima sociofamiliar y estilos de interacción parental sobre el desarrollo de habilidades sociales en niños y niñas. Persona: Revista de la Facultad de Psicología, (15), 253-271. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6110739
  • Sánchez-Núñez MT, García-Rubio N, Fernández-Berrocal P, Latorre JM. (2020). Emotional Intelligence and Mental Health in the Family: The Influence of Emotional Intelligence Perceived by Parents and Children. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 27;17(17):6255. doi: 10.3390/ijerph17176255. PMID: 32867380; PMCID: PMC7503667. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32867380/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.