Kunnen ouders de vrienden van hun kinderen kiezen?

De keuze van vrienden is een uiterst persoonlijke die kinderen zouden moeten mogen maken. Maar ook de betrokkenheid van ouders is van groot belang.
Kunnen ouders de vrienden van hun kinderen kiezen?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Vriendschappen hebben een grote invloed gedurende onze hele levenscyclus, maar ze zijn vooral belangrijk tijdens de kindertijd en adolescentie. Vrienden vergezellen ons naarmate we opgroeien en hebben een belangrijke invloed op ons zelfrespect en de manier waarop we de wereld zien. Om deze reden kunnen veel ouders in de verleiding komen om de vrienden van hun kinderen te kiezen om hen mogelijk lijden te besparen.

Het hebben van de verkeerde vrienden tijdens schooljaren kan kinderen en jongeren pijn doen. Het kan ervoor zorgen dat ze zich afgewezen en ontoereikend voelen. Ze kunnen ook zelfs een slechte invloed op hen hebben om verkeerde beslissingen te nemen.

Dit is allemaal waar. Daarom is het legitiem om als ouders een zekere angst te voelen voor het sociale leven van onze kinderen. Dat we willen dat het zo bevredigend mogelijk is voor hen. Het zal echter in geen geval positief zijn voor volwassenen om zo’n persoonlijke beslissing te nemen en kinderen het recht te ontnemen om te kiezen met wie ze hun tijd delen.

Kinderen die de waarde van vriendschap cultiveren.

Ouders moeten niet de vrienden van hun kinderen kiezen

Het is waarschijnlijk dat je tijdens de reis van het moederschap bepaalde voorkeuren hebt voor het soort mensen waarmee je wilt dat je kind omgaat.

Het kan ook zijn dat je op verschillende momenten twijfelt over de vriendenkeuze van je kind. Het bekritiseren en veroordelen van die mensen die op een bepaald moment zo belangrijk voor je kind zijn, zal echter alleen maar een wig tussen jullie beiden drijven.

Bedenk ook dat overbescherming ernstige gevolgen heeft voor onze kinderen. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. En, zonder twijfel, voor hen beslissen wie hun vrienden zouden moeten zijn, is overbescherming.

Maar als ouders is onze rol hierin toch fundamenteel en cruciaal, ook al is het indirect. Er is namelijk veel dat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat onze kinderen gezonde en gelukkige sociale relaties hebben.

Hoe kun je je kind helpen om te genieten van gezonde vriendschappen?

Hieronder bespreken we enkele strategieën die je kunt gebruiken om kinderen te helpen genieten van gezonde vriendschappen.

Leer je kind wat een goede vriend is

Aangezien kinderen of tieners degenen zijn die beslissen met wie ze zich willen omringen, is het belangrijk hen te leren wat een goede vriend maakt. We moeten overbrengen dat een vriend iemand is die van ons houdt. Iemand die ons respecteert, ons vergezelt in goede en slechte tijden, met wie we plezier hebben en die we kunnen vertrouwen.

Woorden zijn echter niet genoeg: onze kinderen zullen niet doen wat we ze zeggen, maar wat ze ons zien doen. Dus laat ze je eigen relaties observeren en de gezonde, liefdevolle manier waarop jij en je vrienden met elkaar omgaan. Probeer jezelf te omringen met het soort mensen waarmee je je kinderen wilt laten omringen. Lat ze met jouw eigen voorbeeld de waarde van vriendschap zien.

Ouders zouden de vrienden van hun kinderen niet moeten kiezen: bouw zelfrespect op

Let ook op de manier waarop je je kinderen behandelt en aanspreekt. Kinderen leren binnen het gezin hoeveel ze waard zijn en hoe ze behandeld zouden moeten worden. Daarom verwachten ze van anderen hetzelfde als thuis. Zorg er dus voor dat je hen liefhebt, respecteert, accepteert en steunt. Op die manier groeien ze op in de wetenschap dat dit is wat ze verdienen op alle vlakken van hun leven.

Vrienden zitten op het gras na het spelen.

Ouders moeten de vrienden van hun kinderen niet kiezen: luister en adviseer

Je kinderen kunnen soms conflicten met vrienden ervaren en naar je toe komen voor advies. Probeer op die momenten te onthouden dat het veel waardevoller voor je is om hen te helpen de situatie te analyseren en zelf oplossingen te vinden, in plaats van hen te vertellen wat ze moeten doen.

Vooral als de vriend met wie ze problemen hebben gehad niet een vriend is die je leuk vindt, probeer dan toch onpartijdig te zijn. Oordeel niet en probeer de vriendschap niet opzettelijk te boycotten. Help je kinderen er gewoon over na te denken.

Vrienden kiezen is een persoonlijke taak

Tot slot moet je moed en geduld verzamelen en je kinderen hun eigen weg laten gaan. Laat ze van hun tegenslagen leren. Wees er voor ze, ondersteun ze en geef ze advies wanneer ze het nodig hebben. Maar laat ze uiteindelijk zelf beslissen. Vertrouw erop dat je hen de waarden hebt doorgegeven die nodig zijn om goede beslissingen te nemen.

Kinderen die zich geliefd en zelfverzekerd voelen, die kansen hebben gekregen om verschillende soorten mensen te ontmoeten, zullen weten hoe ze degenen moeten kiezen die bij hun persoonlijkheid en idealen passen. Wellicht ook interessant voor jou

Mijn kind heeft moeite om vrienden te maken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mijn kind heeft moeite om vrienden te maken

Kinderen kunnen om verschillende redenen moeite hebben om vrienden te maken. Om ze te helpen socialiseren, moet je de oorzaak van het probleem begr...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.