3 Korte verhalen voor baby's

We nodigen je uit om 3 korte verhaaltjes voor baby's te ontdekken die perfect zijn om een magisch moment met je kind te delen. Je zult van deze verhaaltjes houden!
3 Korte verhalen voor baby's
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Zelfs als het lijkt alsof je kind te jong is om een verhaal te begrijpen, deel dan een van deze korte verhalen voor baby’s met ze en je zult verrast zijn!

Het is belangrijk te weten dat verhalen vertellen een manier is om met je kind te communiceren. Bovendien geeft het je het gereedschap om met anderen in contact te komen via woorden, onze belangrijkste menselijke code.

Met dit in gedachten zijn korte verhalen perfect om met jongere kinderen te delen, omdat ze hen prikkelen en hen in staat stellen er flink van te genieten.

“Mensen hebben altijd verhalen verteld. Lang voordat de mensheid leerde lezen en schrijven, luisterde iedereen naar verhalen.”
-Gunter Grass-

Om te beginnen raden we je aan eenvoudige verhalen te kiezen, met kleurrijke illustraties en met prettige en grappige vertellingen. Hier zijn daarom 3 ideale mogelijkheden om vandaag met je leesroutine te beginnen. Blijf lezen!

Korte verhalen voor baby’s

Maak je klaar om de verhaaltjes voor te lezen en geniet van de gebaren en reacties van je baby. Ze zullen zich zeker amuseren en met een goed gevoel gaan slapen.

1. Het papier en de inkt

Op de tafel in een huis lagen verschillende vellen van een ongerept vel papier. Ze waren allemaal hetzelfde: schoon en stralend. Totdat een pen met inkt op één van de vellen vlekken begon te maken.

Het bevlekte vel papier werd erg boos en zei tegen de inkt:“Met je vlekken heb je me vuil gemaakt en je hebt me voor altijd geruïneerd.”

“Je hebt het mis, ik heb je niet vuil gemaakt. Ik begiftigde je met mooie woorden en nu ben je anders. Je bent een boodschap geworden en je bent iets unieks en van grote waarde,” antwoordde de inkt vervolgens heel wijs en kalm.

Toen kwam er iemand in de kamer, nam de vellen papier die op tafel lagen en maakte er een bal van om in het vuur te gooien. Maar toen hij merkte dat op een ervan iets geschreven stond, scheidde hij het voorzichtig en liet het op zijn plaats liggen.

Ondanks de boosheid van het papier was het uiteindelijk de hulp van de inkt die het voor de brand redde. Dit kleine verschil deed het opvallen tussen de andere vellen papier en zorgde ervoor dat het kon overleven.

3 Korte verhalen voor baby's

2. Korte verhalen: het lelijke eendje

Vader en moeder eend wachtten vol ongeduld tot hun baby’s uit hun eieren zouden komen, zodat ze hen konden ontmoeten en het leven als een gelukkig gezin konden beginnen.

Op een morgen begonnen de eendjes hun kopjes naar buiten te steken en hun ouders te begroeten. Ze waren allemaal hetzelfde, een prachtige gele kleur!

Maar er was een groter ei dat er te lang over deed om uit te komen en de baby verscheen niet. Eindelijk kwam er een hoofdje tevoorschijn en tot ieders verrassing was deze baby anders van kleur en grootte dan de rest! Vanwege dit verschil noemden ze hem ‘Lelijk Eendje’.

Iedereen op de boerderij lachte hem uit, dus besloot het eendje naar elders te gaan om iemand te vinden die van hem zou houden zoals hij was.

Lelijk Eendje liep door de velden en bossen, ontsnapte aan de jagers die hem op hun tafel wilden hebben, en doorstond ook de koude van de winter, alleen en erg verdrietig.

In de lente…

Toen het lente werd, fleurde hij een beetje op en vond een vijver vol zwanen. Lelijk Eendje keek naar hen vol ontzag voor zo’n schoonheid en elegantie.

Hij wilde vrienden hebben die van hem hielden, dus vroeg hij de zwanen of hij met hen mee mocht zwemmen en één antwoordde hem: “Natuurlijk, je bent net als wij, je mag mee.”

“Ik ben lelijk. Ik heb jullie elegantie en schoonheid niet,” antwoordde de eend. “Wat zeg je nu? Kijk naar jezelf in het water,” antwoordden de zwanen.

Toen zag Lelijk Eendje zijn weerspiegeling in het water en hij vond het beeld van een mooie zwaan. Hij was groot geworden en helemaal veranderd in een prachtig schepsel. Hij was een zwaan, geen eend!

Vanaf dat moment voegde hij zich bij zijn nieuwe familie en leefde heel gelukkig, omringd door hun liefde en genegenheid.

Het lelijke eendje veranderde in een mooie zwaan

3. De dierenrace

Op een dag in het jaar kwamen alle jungledieren bij elkaar en organiseerden een race om samen een leuke tijd te beleven.

Ze stonden allemaal klaar aan de start, elk in hun mooie loopschoenen, toen de giraffe aankwam. Onmiddellijk begon hij op te scheppen dat hij de hoogste, de snelste en de elegantste van allemaal was.

Na een poosje keek hij naar zijn vrienden en begon de draak met hen te steken:

Ha, ha, ha! Je bent wel erg traag! Ik weet niet waarom jullie nog meedoen,” zei hij tegen de schildpad. “Hij, hij, hij. En je bent zo dik!” Zei hij tegen de neushoorn.

Omdat de dieren al wisten dat de giraffe een uitslover was, besloten ze hem te negeren en gingen elk verder met het aantrekken van hun schoenen.

De vos had gele slippers met een paar gave groene strepen. De aap had een paar met lichtjes en geluidjes die de sensatie waren! De zebra trok haar zeer stijlvolle zwart-wit gestreepte schoenen aan en knoopte de veters stevig vast.

Maar toen iedereen klaar was, hoorden ze iemand ontroostbaar huilen: het was de giraf die door zijn grote hoogte niet bij zijn voeten kon om zijn veters te strikken.

“Wie kan me helpen?” schreeuwde hij.

Je drijft de spot met je vrienden omdat ze anders zijn. Je moet begrijpen dat we niet allemaal hetzelfde zijn en dat je verschillen moet respecteren als je vrienden wilt hebben die je graag helpen,” antwoordde de vos.

De giraf, in verlegenheid gebracht, besloot zich te verontschuldigen voor wat er gebeurd was en toen stapten de mieren op zijn schoenen en strikten de veters.

Tot slot liep iedereen de race, en aan het eind vierden ze vriendschap, respect en diversiteit.

Korte verhalen leren onze kleintjes over diversiteit

Korte verhalen voor baby’s zijn magische momenten om te verbinden

Verhalen vertellen is een gewoonte zo oud als de mensheid zelf. De verhalen die je vandaag aan je kinderen voorleest zullen deel worden van hun geheugen en hun eigen geschiedenis.

Behalve dat voorlezen plezierig is, heeft de gewoonte om voor te lezen ook veel voordelen voor kinderen (Spaanse link) zoals de volgende:

  • Het stimuleren van de verbeelding, de zintuigen, en de creativiteit.
  • Het bijbrengen van waarden, gewoonten, nieuwe woorden, talen, en andere begrippen.
  • Helpen een rustige sfeer te scheppen die bevorderlijk is voor het genieten van een magisch en harmonieus moment.

Of je ze nu gebruikt als verhaaltje voor het slapengaan of om overdag een leuke en spannende tijd te hebben, korte verhaaltjes voor baby’s zijn een prima gelegenheid om je kleintjes een gewoonte van lezen bij te brengen.

Tot slot moet je weten dat zowel deze goede verhalen als je woorden en gebaren onvergetelijke herinneringen voor je baby zullen scheppen en hem of haar de rest van zijn of haar leven zullen vergezellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Towell, J. L., Bartram, L., Morrow, S., & Brown, S. L. (2021). Reading to babies: Exploring the beginnings of literacy. Journal of Early Childhood Literacy21(3), 321-337.
  • Rondón, F. E. (2018). Beneficios de leer cuentos a nuestros niños. Educere22(71), 193-196. https://www.redalyc.org/journal/356/35656002015/html/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.