Vier de Internationale Dag van het Kinderboek

De Internationale dag van het Kinderboek is op 2 april. In het volgende artikel ontdek je enkele geweldige ideeën over hoe je het kunt vieren!
Vier de Internationale Dag van het Kinderboek

Laatste update: 02 april, 2022

De Internationale Dag van het Kinderboek wordt elk jaar op 2 april gevierd. Deze datum werd in 1967 ingesteld om het lezen bij kinderen en jongeren te vieren en aan te moedigen.

Samenvallend met de geboortedatum van een van de belangrijkste schrijvers van kinderliteratuur in de geschiedenis, Hans Christian Andersen, is het een goede manier om literatuur te promoten. Vandaag geven we je een paar ideeën over hoe je deze speciale dag kunt eren.

Ideeën voor het vieren van de de Internationale Dag van het Kinderboek

Vier de Internationale Dag van het Kinderboek


Kies een boek dat je nog niet hebt gelezen

Er is geen betere manier om de Internationale dag van het Kinderboek te vieren dan met lezen. Om deze reden raden we je aan om vandaag een nieuw kinder- of jeugdboek te kopen of er een uit de bibliotheek te halen. Zorg ervoor dat je er een kiest die je nog niet hebt gelezen en geniet ervan.

Herlees een boek dat je leuk vindt en dat je al heel lang niet meer hebt gelezen

Soms is het niet nodig dat de kleintjes zich onderdompelen in nieuwe verhalen. Vooral als degenen die we al in huis hebben hun fantasie en creativiteit blijven prikkelen. Daarom, als je een grote collectie kinderboeken hebt, kies er dan een waar je kleintje van houdt en geniet; alsof ze het voor het eerst lezen.

Een brief, een aanbeveling

In deze soms moeilijke tijden waarin we ons bevinden, is elke activiteit goed voor de ontwikkeling van de creatieve geest van de kleintjes. Daarom raden we aan om de Internationale dag van het Kinderboek te vieren door je kinderen elk een blanco vel papier te geven. Nodig ze dan uit om een brief aan een vriend te schrijven om hem of haar te vertellen over hun favoriete boek en de plot ervan.

Op deze manier zullen ze, zonder het zelfs te beseffen, anderen aanmoedigen om te lezen, uit verschillende verhalen te kiezen en hun geschreven expressie te ontwikkelen.

En voor wie niet van schrijven houdt?

Om alle mogelijke opties te overwegen, hebben we ook een ander alternatief voor die kinderen die andere soorten activiteiten prefereren. We beginnen echter vanaf dezelfde plek: een blanco vel papier.

Hierop moeten je kleintjes al hun fantasie en creativiteit gebruiken en de omslag of een scène uit hun favoriete boek tekenen of schilderen. Zo komen tekenen en lezen samen voor de allerkleinsten.

Meer ideeën om van de Internationale dag van het Kinderboek te genieten

Ontdek een film gebaseerd op een boek

Dit is een heel eenvoudig spel, maar kinderen zullen er dol op zijn. Er zijn verschillende kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken, dus dit wordt een activiteit voor de allerkleinsten.

Kies een boek en lees het samen met je kinderen. Als je klaar bent, praat je met je kinderen over hoe ze zich de personages en het landschap voorstellen. Ze kunnen zelfs een tekening maken van de fysieke kenmerken van belangrijke landschappen of monumenten die in het boek voorkomen.

Laat ze daarna de film zien en samen kun je zien hoe de verbeelding van de kinderen zich verhoudt tot die van de filmmakers. Het is een fantastische manier om de Internationale dag van het Kinderboek te vieren door cultuur te promoten via boeken en film.

Een vader en dochter die op de vloer lezen


De leesmeter, een van de beste manieren om de Internationale dag van het Kinderboek te vieren

Tot slot geven we je een idee om zowel thuis als in de klas te gebruiken. De leesmeter waar we het over hebben, meet de boeken die een kind leest tijdens een bepaalde teamperiode die we zelf kunnen instellen.

Je kunt een leesmeter op een vel papier maken door een reeks boeken op een plank te tekenen. Elke keer dat het kind een boek leest, tekenen ze het bijbehorende boek.

Als je meerdere kinderen in huis hebt, zullen ze zich zeker vermaken, want ze zullen de hele dag willen lezen om altijd op de eerste plaats te staan. Hetzelfde geldt als je het in een schoolklas toepast. Het is dus een fantastisch initiatief om lezen (Engelse link) op een gemakkelijke en eenvoudige manier aan te moedigen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe laat je kinderen kennismaken met lezen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe laat je kinderen kennismaken met lezen

Kinderen leren lezen kost veel tijd. Als je je kinderen laat kennismaken met lezen, kunnen ze leren om van boeken lezen te houden.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.