Kinderboeken op eBook-platforms

Zijn er evenveel kinderboeken op eBook-platforms als boeken voor volwassenen? Lees verder om meer te weten te komen over digitale literatuur voor jongvolwassenen. 
Kinderboeken op eBook-platforms

Laatste update: 07 december, 2020

Sinds eBooks digitaal worden verkocht, is dit al snel de populairste manier geworden om boeken te kopen. Je kunt eBooks kopen bij bijvoorbeeld Amazon, Google Play, Kindle en andere websites. Boeken van allerlei genres zijn te verkrijgen en je kunt zelfs kinderboeken kopen op speciale eBook-platforms.

Bij de overgrote meerderheid van deze platforms zijn de meest populaire boeken die we zien echter vaak voor volwassenen.

Als je verder zoekt, zal je ook wel boeken voor kinderen en jongvolwassenen vinden. Dit zorgt er echter voor dat we onszelf een serieuze vraag moeten stellen: waarom is het zo moeilijk om kinderboeken te vinden op eBook-platforms? In dit artikel leggen we meer uit over dit onderwerp.

Zichtbaarheid van kinderboeken op eBook-platforms

Er zijn lang niet zo veel titels voor kinderen en jongvolwassenen vergeleken met andere genres. Het enige dat je hoeft te doen om die in beeld te krijgen is het eBook-platform openen.

Een meisje leest op haar tablet

Op de meeste platforms zie je het totale aantal beschikbare kinderboeken als je hiernaar zoekt door middel van een zoekopdracht. Er zijn echter helaas lang niet zo veel eBooks voor jeugdliteratuur als literatuur voor volwassenen.

Kinder- en jeugdliteratuur samen

Een ander interessant aspect is dat op de meerderheid van de platforms kinder- en jeugdliteratuur tot dezelfde categorie behoren. Dit is een grote fout die platforms zouden moeten herstellen, aangezien kinderboeken heel anders zijn dan jeugdliteratuur. Daarom zouden beide hun eigen categorie moeten hebben.

Op deze manier raken klanten in de war wanneer ze een boek kopen, omdat ze totaal niet weten tot welke categorie deze behoort.

Bovendien helpt dit kinderen niet. Tijdens de adolescentie willen tieners niet vergeleken worden met kinderen omdat ze een diep verlangen hebben om volwassen te worden.

Voorbeelden van omslagen en fragmenten voor kinderboeken op eBook-platforms

Een andere belangrijke reden waarom er meer kinderboeken op eBook-platforms moeten komen, is omdat het toegankelijker is. Als kinderen en tieners de omslag kunnen zien en een klein voorbeeld kunnen lezen, kunnen ze beslissen of ze het wel of niet willen lezen.

Veel platforms weten dat dit belangrijk is, dus hebben zij de de omslag en een klein voorbeeld al toegevoegd, evenals de samenvatting. Hoe meer informatie er over een boek beschikbaar is, hoe groter de kans is dat iemand het boek zal kopen.

Aanbevelingen: essentieel voor het kiezen van een boek

Aanbevelingen van kennissen hebben altijd gewerkt bij het aanraden van een product of activiteit. Als iemand in je omgeving iets aanbeveelt omdat ze het leuk vonden, is de kans groter dat je het zelf ook zult kopen.

Tegenwoordig hoef je echter niet meer alleen op de mening van vrienden en familie te vertrouwen. Via sociale netwerken en internet zijn er veel videokanalen en accounts te vinden die boeken beoordelen en aanbevelen.

Kinderen lezen samen boeken

Deze platforms weten hoe belangrijk het is dat mensen goede en slechte recensies over boeken lezen. Daarom bevatten meer platforms aanbevelingssecties. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Score- of beoordelingssystemen
  • De mogelijkheid om te reageren
  • Symbolen als ‘leuk vinden‘ en ‘houden van’
  • De mogelijkheid om het boek vanaf dat platform te delen via sociale netwerken.

Wat zijn de beste eBook-platforms?

Geen van de eBook-platforms voldoet aan alle vereisten voor kinder- en jeugdliteratuur. Ze maken het niet gemakkelijk om goede boeken voor kinderen te vinden.

Hoewel sommige sites wel goed zijn op bepaalde gebieden, voldoet geen van hen aan alle verwachtingen.

Deze conclusie toont aan dat eBook-platforms geen waarde hechten aan kinder- en jeugdliteratuur. Dit kan echter zo zijn omdat veel mensen nog papieren exemplaren van deze boeken voor hun kinderen kopen. Hoewel de platforms vooruitgaan bij het zichtbaarder maken van deze categorie, zijn de boeken nog steeds moeilijk te vinden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.