Is Instagram veilig voor kinderen?

Veel ouders vragen zich af of Instagram veilig is voor hun kinderen. Laten hier eens verder naar kijken.
Is Instagram veilig voor kinderen?
Azucena Fernández

Geschreven en geverifieerd door docent Azucena Fernández.

Laatste update: 22 december, 2022

Instagram is een sociaal netwerk dat volgens de makers verhalen met foto’s maakt. Dit sociale netwerk maakt voornamelijk gebruik van foto’s en video’s. Je vraagt ​​je misschien af: “Is Instagram veilig voor kinderen?”

Net als Twitter is alles wat je op Instagram publiceert openbaar. Andere gebruikers kunnen die berichten zien, zowel met als zonder Instagram-accounts. Ook net als Twitter gebruikt Instagram hashtags waarmee andere gebruikers foto’s kunnen vinden door te kijken naar de hashtags die mensen aan hun bijschriften toevoegen.

De meeste mensen gebruiken de app om bewerkte foto’s te delen van zichzelf, vrienden, plaatsen, voorwerpen, eten, enz. Het lijkt een onschadelijke manier om plezier te hebben. Beroemdheden en bekende merken hebben allemaal Instagram-accounts. Instagram veilig maken voor kinderen is echter een moeilijke en bijna onmogelijke taak.

Vergeet ook niet dat Instagram is ontworpen voor volwassenen, niet voor kinderen of tieners, dus het korte antwoord op de vraag: “Is Instagram veilig voor kinderen?” – is ook simpel: nee.

Redenen waarom Instagram niet veilig is voor kinderen

Anderen kunnen de locatie van je kinderen zien

Het is mogelijk om gevoelige gegevens op dit sociale netwerk te delen, wat je nooit moet doen. Het is nog belangrijker voor minderjarigen om niet alles te delen.

Bij het uploaden van een foto op Instagram kun je een locatie instellen. Die informatie lijkt misschien onschadelijk, maar we weten niet wat andere mensen ermee kunnen doen.

Kinderen op sociale media

Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om een ​​patroon te vinden in de activiteiten van iemand door zijn of haar locaties te volgen. Je wilt niet dat vreemden je kinderen kunnen vinden. Daarom is het belangrijk dat, als ze Instagram gebruiken, ze hun locatie niet aangeven.

Foto’s waarvan je kinderen spijt krijgen

Een ander risico voor kinderen die Instagram gebruiken, is dat veel van hen na verloop van tijd foto’s plaatsen waar ze spijt van krijgen.

Zelfs als ze ze uiteindelijk hun account verwijderen, kan iemand al een screenshot hebben gemaakt. Iemand kan het zelfs al opnieuw gepubliceerd hebben en ze hebben geen controle meer over de foto’s.

Het is bijna onmogelijk om te bepalen wat er op Instagram wordt gepubliceerd en wat er na verloop van tijd mee gebeurd.

Instagram veilig houden voor kinderen en cyberpesten

We weten allemaal dat cyberpesten bestaat, omdat het niet iets nieuws is op internet. Het is een nieuwe vorm van intimidatie, vergelijkbaar met pesten maar dan online. Kinderen kunnen nu andere kinderen via het internet pesten.

Eerst gebeurde het op Facebook. Daarna begon het op Instagram te gebeuren. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat kinderen mogelijke slachtoffers worden van online intimidatie op Instagram. Pestkoppen kunnen namelijk anoniem contact opnemen met je kinderen.

Seksuele en gewelddadige afbeeldingen waar Instagram geen controle over heeft

Hoewel Instagram dit niet toestaat, volgen veel mensen de regels niet. Ze publiceren foto’s met ongepaste seksuele inhoud. Daarom zijn ze niet geschikt voor kinderen.

Instagram veilig maken voor kinderen

Deze afbeeldingen worden weergegeven zonder dat je ernaar zoekt, omdat ze bij het publiceren generieke hashtags kunnen gebruiken.

Daarnaast vind je op Instagram bijna alles, zonder filter. Je vindt er bijvoorbeeld afbeeldingen van drugs, wapens, geweld en nog veel meer.

Je kunt niet voorkomen dat je kinderen door Instagram scrollen en er zijn geen filters om te voorkomen dat ze deze afbeeldingen vinden. Helaas is er ook geen software voor ouderlijk toezicht om te helpen.

Mogelijke oplossingen om Instagram veilig te houden voor kinderen

Het beste wat je kunt doen is de minimumleeftijd respecteren om een ​​account op Instagram te openen, namelijk 14 jaar. Dit is slechts een jaar ouder dan Facebook. Aangezien je kinderen minderjarig zijn, raden we je bovendien aan om hun accounts privé te houden.

Met een privéaccount moet je elke volger goedkeuren. Ze mogen ook niemand toevoegen die ze in het echte leven niet kennen. Wees voorzichtig met de wens om veel volgers te hebben, want dat betekent dat vreemden hen zullen volgen.

Ten slotte is het erg belangrijk om altijd met je kinderen te praten en de risico’s van het gebruik van sociale media in het algemeen uit te leggen. Het is ook belangrijk om je kinderen beperkingen en basisregels te geven en altijd toezicht op ze te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gross, Doug. Social networks and kids: How young is too young? CNN Tech (2009).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.