Wat ouders nooit zouden moeten posten op social media

Ook onze kleintjes hebben recht op privacy, denk daar dus bij na wanneer je wat op social media deelt, en vooral ook met wie je het deelt. Hier enkele richtlijnen.
Wat ouders nooit zouden moeten posten op social media
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel het posten van een foto van onze kinderen op social media vrij onschuldig lijkt, is er een aantal dingen waarmee ouders rekening moeten houden.

Niet zo lang geleden bestond het delen van een foto nog uit het uploaden naar je computer. Vervolgens verzond je het via e-mail of plaatste je het op een CD. Dat klinkt tegenwoordig toch enorm vervelend, hoewel het vroeger natuurlijk nog veel ingewikkelder was.

Vandaag de dag, met social media, is het delen van foto’s en video’s van onze kinderen met familie en vrienden veel gemakkelijker geworden. Maar het is ook gevaarlijker geworden.

Sterker nog, het delen op social media lijkt onschuldig. Het kan op lange termijn echter tot verschillende problemen leiden. Dit is zeker het geval wanneer je niet voldoende aandacht hebt besteed aan de privacy-instellingen. Zo geef je vreemden de mogelijkheid om jouw profiel te bekijken.

Sommige foto’s lijken volkomen onschadelijk, waardoor twee keer nadenken niet nodig lijkt. Maar dit is niet altijd waar.

Bijvoorbeeld, wanneer je foto’s plaatst op social media van jouw kinderen in openbare ruimtes, kan dat een aanwijzing zijn over op welke locaties je kind zich bevindt of over activiteitenpatronen.

Daar komt bij dat als het foto’s zijn van een plek waar meerdere kinderen zijn, staan deze wellicht ook op de foto, zonder dit te weten.

Een ander voorbeeld is het soort foto waarop kinderen in een intieme setting te zien zijn, of wanneer het kind naakt of gedeeltelijk naakt is.

Om nog maar te zwijgen over die verborgen camerakiekjes, waar je kind zich misschien voor schaamt wanneer hij ouder is. Ze zouden een reden kunnen worden om gepest, gestalkt of zelfs afgeperst te kunnen worden.

Wat ouders nooit zouden moeten posten op social media is bijvoorbeeld een foto van hun kind op het potje

Plaats geen foto’s op het potje op social media

Zindelijkheidstraining is een mijlpaal in het leven van een kind. Voor sommigen kan het echter een uitdaging zijn. Het is geweldig dat je kleintje al zelf kan plassen of poepen, of dat je hem op tijd op het potje hebt kunnen zetten wanneer hij aandrang voelde.

Ga je gang wanneer je er een liedje of een dansje over wilt maken. Maar plaats geen foto’s of video’s op social media van jouw kind op het potje.

Vergelijkbaar zou je ook het plaatsen foto’s van het verschonen van de luier, het badderen van jouw baby of het aankleden ervan moeten vermijden. Het feit dat ze zo klein zijn, betekent niet dat ze geen recht hebben op privacy.

Naakt of halfnaakte foto’s zijn vooral gevaarlijk wanneer ze in verkeerde handen vallen.

Deel geen gênante momenten

Het voor schut zetten is voor ouders en leraren lange tijd een manier geweest om kinderen te straffen. Maar het lachen om je kinderen of ze voor schut te zetten is verkeerd en zet jou ook voor schut. 

Het probleem is dat met sociale netwerken elke post voor altijd op het internet zal blijven staan.

Wanneer je boos bent over iets wat je kind heeft gedaan, wordt het er niet beter van wanneer je dit deelt met iedereen die je kent. 

Houd zulke dingen lekker binnenshuis. Je voelt je er echt niet beter door wanneer je de hele wereld vertelt wat ze hebben gedaan.

Post geen beelden van andere kinderen

Wanneer het jou niet uitmaakt of anderen een foto van jouw kinderen delen, dan is dat jouw goed recht. Als moeder, vader of voogd, is dat jouw verantwoordelijkheid.

Maar wat je niet moet doen is het posten van foto’s of video’s van andere minderjarigen.

Wat ouders nooit zouden moeten posten op social media is bijvoorbeeld als hun kindje ziek is

Niemand zal je tegenhouden om foto’s of video’s te maken in het park. Of tijdens schooluitjes, verjaardagen of andere gelegenheden waar kinderen bij elkaar komen.

Maar je zou geen foto’s moeten plaatsen van minderjarigen zonder toestemming van hun ouders. Andersom geldt hetzelfde, niemand zou foto’s van jouw kinderen mogen plaatsen. 

Plaats geen foto’s van jouw kinderen wanneer ze ziek zijn

Kinderen kunnen soms heel schattig zijn wanneer ze ziek zijn. Maar het is één om een foto naar oma te sturen, zodat ze kan zien hoe zoet haar kleinkind is wanneer hij zich niet zo goed voelt. Het is heel wat anders om de hele wereld jouw baby op zijn kwetsbaarst te laten zien.

Je zou de privacy en de kwetsbaarheid van jouw kinderen op deze momenten moeten respecteren. Wat voor jou schattig lijkt, vinden anderen wellicht zielig.

Je weet ook nooit waar je foto’s terechtkomen wanneer ze eenmaal op internet staan.

Plaats geen foto’s die persoonlijke informatie bevatten

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het plaatsen van een foto die persoonlijke informatie bevat, kan zeer risicovol zijn. 

Bijvoorbeeld het onthullen van de studie van jouw kind. Of het delen van zijn adres en/of telefoonnummer (op een rugtas of iets dergelijks), zijn dagelijkse bezigheden, etc.

Het online zetten van persoonlijke informatie kan kinderen in gevaar brengen. Het is geen toeval dat overheden in verschillende landen strenger zijn geworden met de privacywet. Vergeet niet dat, wanneer je persoonlijke informatie deelt, je jezelf en je kind in gevaar brengt.

Een laatste overdenking en disclaimer

Het feit dat veel mensen niet nadenken over het online posten van foto’s van hun kinderen, betekent niet dat jij dat ook niet hoeft te doen. Het is aan jou om de online privacy van jouw gezin te beschermen.

En hoe zit het dan met de foto’s die in dit artikel zijn gebruikt? Dat zijn allemaal foto’s uit een database die zijn gekocht bij een gerenommeerd bedrijf, met alle benodigde vergunningen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.