Luiers verschonen: hoe kun je een baby kalmeren?

Luiers verschonen: hoe kun je een baby kalmeren?

Laatste update: 06 augustus, 2018

Luiers verschonen kan soms een hele uitdaging zijn voor ouders. Met deze 5 tips kun je een baby kalmeren zodat deze taak een beetje gemakkelijker wordt.

Naarmate je baby groeit zal hij of zij steeds actiever en onafhankelijker worden. Vanaf ongeveer de zesde levensmaand wordt het een hele klus om een baby te kalmeren wanneer je een luier probeert te verschonen.

De wereld wordt een fascinerende plaats a;s een baby begint rond te kruipen. Plotseling willen ze niet anders dan alles ontdekken.

Waarschijnlijk is het daarom dat baby’s vaak schoppen en schreeuwen wanneer je een luier probeert te verschonen. Dit is volkomen natuurlijk gedrag en bovendien is het een goed teken.

Het wordt er echter niet gemakkelijker op om de taak te volbrengen. Toen de baby nog maar pas geboren was leek dit veel simpeler.

Luiers verschonen: 5 strategieën

Maak je geen zorgen! Dit is slechts een fase in de ontwikkeling van je kind. Hier volgen enkele strategieën om een baby te kalmeren terwijl je probeert om een luier te verschonen.

Geef iets om mee te spelen

Baby’s ontdekken de wereld om hen heen door te spelenEen goede manier om hen bezig te houden tijdens het verschonen is door hen iets te geven om mee te spelen.

Luiers verschonen op kussen
Zorg dat je een speelgoedje kiest dat het kind ten minste enkele minuten zal afleiden. Zo krijg je de kans om alles goed schoon te maken. Klein speelgoed zoals speeltjes voor in bad zijn hier zeer geschikt voor.

Soms willen we ons haasten om iets gedaan te krijgen. Wanneer onze baby niet meewerkt raken we al gauw gespannen en gestrest. Hierdoor kan een simpele taak zoals een luier verschonen plotseling een grote uitdaging worden.

Zorg dat je alles bij de hand hebt

Om het leven minder stressvol te maken is het belangrijk dat je alles bij de hand hebt. Bovendien is het bewezen dat een rommelig huis angst kan veroorzaken en dat we daardoor minder efficiënt handelen.

Daarom moet je proberen om alle benodigdheden op één plaats te hebben wanneer je een luier verschoont.

Probeer een zak of mand dichtbij te hebben die vol natte doekjes, luiers en andere noodzakelijke producten zit.

Door alles samen te houden wordt het bovendien gemakkelijker om zaken te nemen. Dit geldt ook voor wanneer je naar buiten gaat.

Deze uitrusting zal je helpen wanneer je kind echt niet stil op de commode wil blijven liggen.

Wees geduldig

Soms willen we ons haasten om iets gedaan te krijgen. Wanneer onze baby niet meewerkt worden we al gauw gespannen en gestrest.

Door stress krijgen we een slecht humeur. Dit zullen we doorgeven aan onze baby, of we dat nu willen of niet. Hierdoor kan een luier verschonen een ware nachtmerrie worden.

Geduld en kalmte zijn altijd de beste manier om dit aan te pakken. Dit geldt niet alleen voor het verschonen van luiers, maar voor alles dat met het ouderschap te maken heeft.

Doe alles rustig aan en je zal zien dat luiers verschonen niet zo lastig hoeft te zijn.

Praat tegen de baby

Communicatie met je kind is zeer belangrijk. Ongetwijfeld praat je al met hem of haar sinds de baby nog in je baarmoeder zat.

Hoewel de baby nu misschien reeds enkele maanden oud is hebben jouw woorden nog steeds een heel kalmerend effect. Praat zachtjes met je baby terwijl je zijn of haar luier verschoont. Vertel bijvoorbeeld wat je aan het doen bent.

Luiers verschonen: voetjes omhoog
Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat de luier vies is en dat het tijd is voor een nieuwe.

Door te praten zal je baby kalmeren en zo hou je hem of haar bezig. Bovendien zullen ze beetje bij beetje het belang van deze routine leren in te zien.

Geef de baby tijd en ruimte

Wanneer je baby speelt of naar de televisie kijkt zal hij waarschijnlijk niet zomaar willen ophouden voor een nieuwe luier.

Soms kun je echter luiers verschonen zonder hen in hun activiteiten te storen. Wacht ofwel enkele ogenblikken of verschoon de luier terwijl ze bezig zijn.

In sommige gevallen loont het om flexibel te zijn. Zo kun je taken vaak vlugger en gemakkelijker uitvoeren.

Beetje bij beetje zal je jouw eigen methoden ontwikkelen om je baby te overtuigen dat luiers verschonen helemaal zo erg nog niet is.  Wellicht ook interessant voor jou

7 zorgen over de hygiëne van je baby
Je bent mamaLees het op Je bent mama
7 zorgen over de hygiëne van je baby

Het is normaal om vragen en zorgen te hebben over de hygiëne van je baby en het is belangrijk dat ouders weten wat een mogelijk probleem is voor on...