Hoe kun je kinderen online beschermen?

Internet is een geweldige bron voor kinderen. Kinderen kunnen online bronnen gebruiken om hun huiswerk te maken of online games te spelen. Het is echter belangrijk om kinderen online veilig te houden.
Hoe kun je kinderen online beschermen?

Laatste update: 22 april, 2020

Een van de grootste uitdagingen waarmee ouders tegenwoordig worden geconfronteerd, is hoe ze hun kinderen online kunnen beschermen. Van jongs af aan zijn er kinderen die hun eigen tablets, smartphones en zelfs hun eigen computers hebben. Het is dus moeilijk om te weten hoe ze deze apparaten gebruiken en met wie ze online praten.

Kinderen zijn tegenwoordig de digitale generatie. Ze zijn opgegroeid met internet en kennen het leven niet zonder internet. Daarom voelen ze zich helemaal op hun gemak met technologie. Voor hen is navigeren met een muis of een touchscreen net zo eenvoudig als lezen en schrijven.

In dit artikel wijzen we op enkele van de gevaren van internet. We laten je ook zien hoe je je kinderen ertegen kunt beschermen.

Bovenal zijn de meeste tips gezond verstand. Er zijn echter enkele kleine veranderingen die je aan kunt brengen om de inhoud en apps op hun telefoon, tablet of computer te beperken.

Onderzoek naar de online veiligheid van kinderen

Er is een recente studie van het Oxford Internet Institute (OII) van de Universiteit van Oxford. In het onderzoek is een groep van 515 kinderen van 12 tot 15 jaar geïnterviewd over hun ervaringen op internet. Het toonde deze resultaten:

  • 14% had het afgelopen jaar een negatieve online ervaring.
  • 8% was benaderd door vreemden.
  • Bijna 4% had iemand ontmoet die zich voordeed als iemand anders.
  • 2% vond seksuele inhoud waardoor ze zich ongemakkelijk voelden.
  • 3% zag iets dat hen bang maakte.
Hoe je kinderen online te beschermen

Kinderen online beschermen: ja of nee tegen filters voor ouders?

Een grote meerderheid van de ouders van deze kinderen, ongeveer 90%, wist niet welke filters ze konden gebruiken of gebruikten die niet. Bovendien kunnen slechte filters kinderen zelfs kwetsbaarder maken.

De OII suggereert dat je, in plaats van filters voor ouderlijk toezicht te gebruiken, je kinderen moet leren om veilig te blijven. Toekomstig onderzoek naar hoe kinderen zich online kunnen beschermen, moet kijken naar hoe waardevol filters op de lange termijn zijn. Bovendien moeten ze bekijken of ze jongeren over een bredere leeftijdsgroep beschermen.

Uiteindelijk hangt de keuze om te werken aan beter internetonderwijs of het gebruik van filters af van ouders en leerkrachten. Het is niet genoeg om alleen door een ‘roze bril’ te kijken. Welke leeftijd je kinderen ook hebben, het is belangrijk om kinderen online te beschermen.

Je hebt regels nodig om kinderen online te beschermen

Soms lijkt het alsof kinderen meer over internet weten dan hun ouders. Het is echter jouw verantwoordelijkheid om ze veilig te houden. Zoals we al zeiden, is gezond verstand erg belangrijk.

Om te beginnen raden we kinderen niet aan om een apparaat alleen op hun kamer  te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan laptops, tablets en smartphones. Door ze te vragen om ze in de woonkamer te gebruiken, worden de meest ongepaste activiteiten al verdreven.

Praat met je kinderen

Het is belangrijk om met elk van je kinderen te praten en de gevaren van het internet uit te leggen. Zorg ervoor dat je dit uitlegt op een manier die past bij hun leeftijd. Vertel ze ook waarom ze hun apparaten niet in hun kamer kunnen gebruiken.

Het is ook belangrijk om ze aan te moedigen om je te vertellen wanneer ze iets zien dat hen dwars zit. Dit omvat alles wat ze niet hadden verwacht.

Je moet ze ook vragen om je te vertellen of ze dreigende teksten of e-mails ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld de afzender blokkeren in het programma dat je kind gebruikt.

Verduidelijk dingen vóór het volgende gebruik om kinderen online te beschermen

Natuurlijk moet je duidelijk maken wat online acceptabel is en wat niet. Dit moet je als ouders beslissen. Je kunt niet van kinderen verwachten dat ze weten dat ze iets verkeerd doen als ze geen grenzen hebben.

  • Je kunt hen bijvoorbeeld vertellen om zonder je toestemming geen apps of bestanden te downloaden.
  • Vertel hen bovendien dat ze een bestand niet mogen delen zonder eerst te vragen.
  • Je moet ook beslissen welke instant messaging-programma’s ze kunnen gebruiken: WhatsApp, Messenger, enz.
  • Vraag hen ook om niet te reageren op ongevraagde e-mails.
  • Vertel hen bovendien dat ze zich niet moeten registreren voor gratis accounts zonder dat jij dit eerst controleert.

Online games en hoe je kinderen online kunt beschermen

Wanneer we het hebben over hoe we kinderen online kunnen beschermen, verwijzen we meestal naar sociale media. Veelvoorkomende problemen zijn bijvoorbeeld met Facebook, Snapchat en Instagram. Ze mogen echter geen account hebben als ze jonger zijn dan 13. Recent onderzoek van Kaspersky Labs heeft uitgewezen dat online games ook een bron van zorg moeten zijn.

In een onderzoek onder kinderen van 11 tot 16 jaar ontdekte Kaspersky dat 38% van de kinderen mensen had ontmoet die zich voordeden als anderen bij online games. Evenzo werd 23% verdachte vragen gesteld via het internet.

De engste statistiek was dat 20% van de kinderen zei dat ze mensen van het platform in het echt zagen. Bovendien weten we dat bijna een derde van de kinderen zei dat hun ouders niet wisten met wie ze spraken tijdens het spelen van spelletjes.

Er zijn enkele programma’s waarmee je de internetactiviteit van kinderen kunt beheren. Qustodio is er bijvoorbeeld een van. Als je besluit er een te gebruiken, moet je je kinderen vertellen dat je het doet. Het kan je kinderen echt pijn doen als ze erachter komen dat jij in het geheim naar alles kijkt wat ze doen.

Moeder en dochter met een tablet

Facebook en kinderen

Als het over Facebook-inhoud gaat, zijn er andere regels. Er zijn geen filters om de inhoud te beperken. De inhoud van de nieuwsfeed hangt echter af van welke vrienden je hebt. Op Facebook kun je ze leren om individuele apps te blokkeren op het tabblad Instellingen.

Bovendien is de minimumleeftijd om een Facebook-account te hebben 13. Kinderen onder deze leeftijd mogen er niet op staan. Veel softwarepakketten voor gezinsbeveiliging die tegenwoordig beschikbaar zijn, hebben vaak functies voor sociale media. Dus als je kinderen regelmatig Facebook gebruiken, moet je die opties bekijken, zoals ‘Guardian Kids’.

Conclusie over hoe kinderen online te beschermen

Het belangrijkste om kinderen online te beschermen, is niet op zoek te gaan naar hightech ouderlijk toezicht of veel geld uit te geven. Het beste is altijd om met ze te blijven praten. Leid je kinderen en laat ze zien dat ze je kunnen vertrouwen. Zo weten ze dat je niet alleen uit bent naar controle.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.