Moet ik de sociale media van mijn kinderen controleren?

Sociale media vormen tegenwoordig een essentieel onderdeel van het leven van kinderen. Ouders moeten echter hun steentje bijdragen dat kinderen er goed gebruik van maken.
Moet ik de sociale media van mijn kinderen controleren?
Elena Castro

Geschreven en geverifieerd door de filologe Elena Castro.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is normaal dat ouders de sociale media van hun kinderen willen controleren en ervoor zorgen dat ze het veilig en verstandig gebruiken.

Sociale media spelen een belangrijke rol in het leven van onze kinderen en het is vooral voor tieners belangrijk. Het feit dat hun gebruik van sociale media in de digitale wereld plaatsvindt, maakt hen echter niet vrij van gevaar.

Je kinderen zullen je toestaan om aan hun ervaring met sociale media deel te nemen, zolang ze het gevoel hebben dat je ze niet probeert te beheersen.

Net als bij brieven, notities, dagboeken en app-berichten, geeft sociale media mensen de mogelijkheid om zich te uiten. Je kinderen zullen het als een plaats van privacy zien. Communicatie zal daarom een belangrijk onderdeel zijn bij het bepalen hoe kinderen ouderlijk toezicht op hun sociale media ervaren.

Op welke manier moet je de sociale media van je kinderen beheren?

Dit is afhankelijk van de kennis die je over sociale media hebt. Op dezelfde manier zal het afhangen of je kind je toestaat om aan zijn of haar ervaring deel te nemen en de gerelateerde twijfels.

Als je kinderen het gevoel hebben dat je hun privacy op sociale media respecteert, dan zullen ze eerder open communicatie onderhouden over wat ze online doen. Met dit soort teamwork kun je over de volgende aspecten een zekere controle behouden:

Gebruikers

In de beginfase van het gebruik van sociale media hebben mensen de neiging om met vrienden en kennissen te praten en te delen. Deze cirkel wordt echter steeds groter, inclusief vrienden en familie, andere gebruikers met veel volgers en zelfs complete vreemden.

Bovendien begaan sommige tieners de fout om te proberen om het grootste aantal contacten te krijgen. Je kinderen moeten echter begrijpen dat ze online dezelfde voorzorgsmaatregelen moeten nemen als in het echte leven.

Ze zouden een willekeurige vreemdeling die op straat naar hen zwaait ook niet in hun leven toelaten, dus moeten ze van complete vreemden die hun sociale media-kring willen betreden geen vriendschapsverzoeken accepteren.

Inhoud

Tiener op sociale media

Persoonlijke informatie, video’s, interesses en locaties zijn slechts een deel van de inhoud die zich op sociale media verspreidt. Een simpele klik op ‘like’ kan een explosieve reactie veroorzaken die veel grotere gevolgen heeft dan kinderen vaak verwachten.

Herinner je kinderen eraan dat als een van hun volgers hun contact deelt, de contacten van die persoon dit kunnen zien, enzovoort. Je moet daarom de privacy-instellingen van je kinderen beperken om de verspreiding van hun inhoud naar hun eigen vrienden en volgers te beperken.

Gedragingen

Tieners gebruiken sociale media om te ontspannen en plezier te hebben in het praten met hun vrienden. Net als in een persoonlijk gesprek kunnen ze echter met geweldige mensen praten, maar ook met zeer giftige personen. Je kinderen moeten weten hoe ze moeten reageren.

Een goede oplossing is dat je je kinderen leert om giftige of aanstootgevende situaties en intimidatie online te herkennen. Als ze het ervaren, moedig ze dan aan om het aan je te laten weten en meld het indien nodig.

Gebruik

Vergeet niet dat sociale media een hulpmiddel zijn dat je kinderen gebruiken om zichzelf te uiten. Er zijn aspecten die je kunt en moet controleren, zoals respect en de tijd die ze erop doorbrengen. Je moet er ook voor zorgen dat social media een eenvoudige aanvulling op hun real-life sociale interacties blijven.

Om te voorkomen dat je kinderen te afhankelijk van socialemedia worden, moet je hen aanmoedigen om andere interesses te hebben. Betrokkenheid bij sportieve, artistieke of recreatieve activiteiten kan bijvoorbeeld helpen om isolatie en nietsdoen te voorkomen.

De risico’s met betrekking tot sociale media

Mensen die social media gebruiken

Het artikel Van ICT tot ICRT bevestigt dat er een kloof bestaat tussen volwassenen en adolescenten met betrekking tot hun gebruik van informatie- en communicatietechnologie, zoals sociale media. Dit is het eerste risico dat we in gedachten moeten houden.

Over het algemeen hebben jongere generaties een betere beheersing van technologie. Het probleem ligt dus in hoe we iets kunnen besturen dat we niet volledig begrijpen. We kunnen ons gebrek aan kennis alleen goedmaken met duidelijke en precieze informatie die beide partijen samenbrengt.

In deze tijd is het gemakkelijk om lessen en workshops te vinden voor ouders en tieners om hen te helpen om sociale media te leren gebruiken. Deze cursussen verhogen ook het bewustzijn over de risico’s van sociale media, zoals verslaving en cyberpesten.

Verantwoord gebruik van sociale media

Door je kinderen over verantwoord gebruik van sociale media te informeren, door hen te informeren over de risico’s en open te praten over de online wereld waarin zij bewegen, zal hun sociale media ervaring positief zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Garrido-Lora, M., Busquet Duran, J., & Munté Ramos, R.-À. (2016). De las TIC a las TRIC. Estudio sobre el uso de las TIC y la brecha digital entre adultos y adolescentes en España. Anàlisi: Quaderns de Comunicació i Cultura, (54), 44–57. http://doi.org/10.7238/a.v0i54.2953
  • Martínez-Ferrer, B., & Moreno Ruiz, D. (2017). Dependencia De Las Redes Sociales Virtuales Y Violencia Escolar En Adolescentes. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 2(1), 105. https://www.analisi.cat/index.php/analisi/article/view/n54-garrido-busquet-munte

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.