Alles wat we online publiceren, blijft online

We doen het allemaal wel eens, een foto plaatsen van ons kind op bijvoorbeeld onze Facebookpagina. Maar let vooral op je privacy instellingen, zodat niet iedereen mee kan kijken.
Alles wat we online publiceren, blijft online
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 31 december, 2018

De inhoud van alles wat we online over onze kinderen publiceren, kan een instrument zijn om hen te vernederen wanneer het in verkeerde handen komt. Denk daar ten allen tijde aan wanneer je iets deelt over je kind op de sociale media. Het is immers de hoofdtaak van de ouders om de veiligheid en bescherming van hun kinderen te garanderen.

De dingen die we online plaatsen kun je niet gemakkelijk verwijderen. Als we teksten of foto’s van onze kinderen, broers en zussen of kleinkinderen online plaatsen, zullen deze hen de rest van hun leven vergezellen.

Dit wetende kan cyberpesten en pedofilie soms worden voorkomen door de juiste stappen te nemen.

De gevolgen van onze digitale handelingen zijn tegenwoordig alom bekend. Het komt erop neer dat alles wat we online publiceren, voorgoed  wordt  bewaard. Hoe zeer we het ook proberen, we zullen het misschien nooit volledig kunnen elimineren.

Daarom moeten we voorzichtig zijn met wat wij en onze kinderen online publiceren. Voordat we iets delen, kunnen we maar beter  twee keer nadenken om er zeker van te zijn dat het gepast is.

Te veel blootstelling en cyberpesten

Cyberpesten kan al beginnen zo rond de leeftijd van 10 / 12 jaar. De meeste kinderen hebben contact met hun leeftijdgenoten via hun apparaten waarmee ze foto’s verzenden.

Daarbij gaat het niet om dingen die volwassen familieleden üploaden. Deze foto’s kunnen soms ten grondslag liggen aan het zogenaamde cyberpesten.

Een grappige, ongepaste of slecht genomen foto kan een bron van digitaal misbruik worden.

Andere kinderen kunnen de foto opslaan en opnieuw publiceren. Ze kunnen er zelfs aanstootgevende opmerkingen bij plaatsen of de foto veranderen. Dit soort praktijken is tegenwoordig heel gebruikelijk op sociale netwerken.

De consequenties van deze massa-publicaties kunnen enorm zijn. Het enig dat je nodig hebt om “viraal te gaan”, is een pagina, een Facebook-groep of een profiel.

De gevolgen hiervan kunnen traumatisch zijn voor het kind of de jongere die er mee te maken heeft.

Te veel blootstelling en cyberpesten door dingen online te zetten

Wanneer we iets online publiceren, kunnen gebreken in de schijnwerpers worden gezet

De huidige dynamiek op sociale netwerken neigt naar een soort van verheerlijking van het grappige, het ironische of het sarcastische. Onze eigen interactie is meestal om op details te wijzen of om te lachen om een publicatie.

Elke publicatie die onze kinderen betreft kan in de verkeerde handen het instrument worden van vernedering.

Daarom zijn ouders de meest aangewezen personen om de publicaties van hun kinderen en familie te censureren. Het is niet moeilijk om te bepalen of de inhoud aanstootgevend is of niet. Hou er ook rekening mee dat afbeeldingen kunnen worden veranderd.

Familieleden kunnen afbeeldingen plaatsen waarop jouw kinderen staan, zonder zich bewust te zijn van de staat van hun privacy-instellingen. Als gevolg hiervan kunnen foto’s of video’s van jouw kinderen wereldwijd door iedereen worden gezien.

Elke publicatie die onze kinderen betreft kan in de verkeerde handen het instrument worden van een vernedering.

Het Sam Griner-effect

Misschien is zijn naam niet zo bekend, maar Sam is een kind dat we allemaal online hebben gezien.

Zijn foto met een opgeheven vuist en een groen shirt is door miljoenen mensen online gezien. Dit beeld werd wat we nu kennen als een ‘meme‘.

Dit gebeurde omdat zijn moeder in 2007 een foto van hem op haar profiel publiceerde. Nu we dat beeld allemaal kennen, vergeten we vaak dat het een foto is van een echte persoon.

Wat we met Sam Griner hebben gezien, kan met elke foto gebeuren die we online publiceren. Het enige wat nodig is, is een persoon met een beetje invloed  op Facebook of Instagram om de foto te delen met zijn volgers.

Er zijn mensen online die zich uitsluitend met dit soort dingen bezig houden.

Wat voor soort foto’s moeten we vermijden?

  • Close-upfoto’s: publiceer geen foto’s waarop het kind grappige gezichten of gebaren maakt. Opvallende bewegingen zijn de belangrijkste bron van internetmemes en grappige foto’s op internet.
  • Naakt foto’s: zelfs als het om een baby gaat, kan de publicatie van dit soort foto’s gevaarlijk zijn. We moeten onthouden dat er gebruikers en pagina’s zijn die geheel gewijd zijn aan pedofilie en kinderpornografie.
  • Afbeeldingen met suggestieve houdingen: dit geldt vooral voor jonge mensen. Een onschuldige houding kan gemakkelijk een viraal onderwerp worden.
Wat voor soort foto's moeten we vermijden online

Twee aanbevelingen om datgene wat je online publiceert, te beschermen

De gewoonte om een privéprofiel aan te houden, is een uitstekende manier om de gegevens van je kinderen te beschermen. Op Facebook is er een configuratie die je kunt kiezen waardoor alleen je vrienden jouw publicaties kunnen bekijken.

Zowel bij Twitter als bij Instagram controleren en bepalen wijzelf wie ons profiel ziet.

We moeten ook de tags controleren die we van familie en vrienden maken. Zodra inhoud is gelabeld, kunnen mensen die we niet eens kennen deze beelden ook bekijken. Het wordt aanbevolen dat familie eerst jou op de hoogte stelt, voordat hij iets over of van jouw kind publiceert.

Kortom, uitkijken met wat we online publiceren is belangrijk om het welzijn en de privacy van onze kinderen te beschermen. Deze aanbevelingen zijn van toepassing op zowel kinderen als ouders. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.