Ontdek Egypte via kinderliteratuur

Het herscheppen van het verleden is nu mogelijk door middel van kinderliteratuur. In dit artikel delen we enkele boeken waarmee jij en je kinderen Egypte kunnen ontdekken.
Ontdek Egypte via kinderliteratuur

Laatste update: 09 juni, 2021

Vandaag gaan we Egypte ontdekken via kinderliteratuur, met deze fantastische boeken over de Egyptische geschiedenis die zowel jong als oud zullen bekoren.

Geschiedenis kan een fascinerend onderwerp zijn voor kinderen als je de juiste woorden en afbeeldingen gebruikt om het uit te leggen. De verschillen tussen tijdperken zijn zeer prominent aanwezig. Daarom is het normaal dat kinderen voor veel van deze tijdperken tegelijkertijd bewondering voelen.

Een van de meest opvallende historische periodes en plaatsen is echter Egypte. Kinderen zijn dol op piramides en farao’s en ze willen altijd meer leren over de Egyptische beschaving.

Ontdek Egypte door middel van kinderliteratuur

Het graf van Toetanchamon: ontdek de geheimen en schatten van het oude Egypte door Jen Green

Met dit boek kunnen jij en je kinderen twee van de belangrijkste elementen van deze fase van de geschiedenis ontdekken: graftombes en Toetanchamon. Dit boek zal zowel jong als oud fascineren, omdat het op de pagina’s veel informatie over Egypte bevat. Je ontdekt het dagelijkse leven en de gewoonten van de Egyptenaren, hiërogliefen en de farao’s.

Ontdek Egypte via kinderliteratuur

Je leert ook alles over mummificatie en hoe Egyptenaren de dood begrepen. Allemaal met talloze pop-up pagina’s, treklipjes, wieltjes en flappen waar jullie van kunnen genieten terwijl jij en je kind samen lezen, leren en plezier hebben.

Egypte, door Pau Joan Hernández

Elk van de dubbele pagina’s van dit boek toont de kleinste elementen van het Egyptische leven. Denk bijvoorbeeld aan de gallerij van de Egyptische goden, graftombes, piramides en de oever van de rivier de Nijl. Dit boek staat vol met illustraties en bevat verschillende activiteiten voor kinderen, zodat ze kunnen lezen en tegelijkertijd plezier kunnen hebben.

Bouw een piramide (origineel Build a Pyramid), door Nicholas Harris

Het bouwen van verschillende dingen heeft altijd de aandacht van kinderen getrokken. Daarom besloot uitgeverij Susaeta om gebruik te maken van deze hobby die jonge kinderen leuk vinden, om een verzameling boeken uit te geven waarmee kinderen dingen kunnen bouwen.

Meer specifiek stelt dit boek kinderen in staat om een piramide te bouwen. Vanwege hun grootte en ongebruikelijke vorm trekken piramides echt de aandacht van kinderen. In dit boek kunnen ze een schaalmodel van een van de piramides maken.

Naast het doen van deze activiteit met alle nodige instructies, krijgen ze ook de mogelijkheid om allerlei informatie over piramides te leren. De geschiedenis, voordelen en toepassingen ervan zijn enkele van de dingen die je kind zal leren, terwijl het een echte Egyptische architecten wordt met dit boek.

Leer ook alles over de rivier de Nijl

Egyptomania, door Carole Saturno

Voordat je dit boek openslaat, weet je al dat je er fantastische illustraties in aantreft. De omslag maakt namelijk duidelijk dat het een zeer kleurrijk en in het oog springend boek is.

Het is een boek dat veel informatie bevat. Daarom is het geschikt voor diegenen die wat meer willen weten over de Egyptische beschaving. Het omvat namelijk alle belangrijke onderwerpen van deze fase van de geschiedenis.

Elk van de pagina’s gaat over een ander onderwerp van Egypte, zoals informatie over de Nijl, balsemen of de farao’s, en vele andere onderwerpen. Als jullie het uitgelezen hebben, zullen jullie meer informatie vinden in de samenvattingen en woordenlijsten over hiërogliefen of Egyptische chronologie.

Ontmoet de oude Egyptenaren, door John Malam

Kinderen vinden het leuk om over de wonderen van Egypte te leren. Dit boek wordt aanbevolen voor kinderen vanaf vijf jaar. We weten zeker dat dit boek hen zal fascineren.

Het boek bevat teksten die worden aanbevolen voor kinderen die al goed kunnen lezen. De fantastische illustraties maken het echter een boek dat geschikt is voor alle leeftijden. Dit boek maakt deel uit van de collectie The Wonderful World of Simon Abbott (de illustrator van het boek). Het beste van dit boek is dat het kinderen in staat stelt om te leren over alle onderwerpen die verband houden met Egypte! Wellicht ook interessant voor jou

Gebruik van de Doman-methode om tijdens de vroege kinderjaren te leren lezen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Gebruik van de Doman-methode om tijdens de vroege kinderjaren te leren lezen

We willen je een praktische gids aanbieden voor de Doman-methode, waarmee je jouw kind kunt leren lezen vanaf 8 maand oud.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Green, J. (2007). La tumba de Tutankamón: Descubre los secretos y los tesoros del antiguo Egipto. Bruño.
  • Hernández, P. (2013). Egipto. Combel.
  • Harris, N. (2010). Contruye una pirámide. Susaeta.
  • Giuliani, E. (2012). Egiptomanía. Maeva Young.
  • Malam, J. (2014). Así eran los egipcios. SM.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.