3 populaire kinderfilms gebaseerd op boeken

Films en lezen kunnen de perfectie combinatie vormen voor kinderen die leren lezen. Hier volgen 3 populaire kinderfilms gebaseerd op boeken.
3 populaire kinderfilms gebaseerd op boeken

Laatste update: 27 juli, 2020

Er zijn veel populaire kinderfilms gebaseerd op boeken waar je misschien niet van op de hoogte bent. Deze films kunnen echter de sleutel zijn voor je kinderen tot het wekken van de interesse in lezen. Het zal hen in staat stellen om hun verbeelding en geheugen te ontwikkelen. Namelijk, door verschillende aspecten van de films en hun bronmateriaal te vergelijken en tegenstellingen te vinden.

In dit artikel geven we daarom we een selectie van kinderfilms, op basis van boeken die je kunt gebruiken. Zo kun je als gezin genieten van de wereld van film en lezen.

Kinderfilms gebaseerd op boeken

1. The Footballest

Zonder twijfel een van meest populaire serie van kinderboeken is The Footballest, die zelfs in de boekhandel is uitverkocht.

Deze serie is oorspronkelijk in het Spaans geschreven. De serie bevat een aantal elementen die hebben bijgedragen aan de enorme populariteit:

  • Voetbal. Zoals de naam al doet vermoeden,  zijn de hoofdpersonen van deze verhalen gepassioneerd door de voetbalwereld. Elk kind dat van voetballen houdt, is zeker geïnteresseerd.
  • Mysterie. De verhalen draaien vaak rond mysteries en intriges, die een van de belangrijkste attracties van de serie vormen.
  • Jonge hoofdrolspelers. De sterren van de series zijn 11 jaar oud en kinderen lezen graag over personages die min of meer van hun eigen leeftijd zijn.

In augustus 2018 kwam er een film in de bioscoop die gebaseerd was op deze serie met allemaal rollen gespeeld door kinderacteurs. Het is bijna zeker dat de populariteit van deze serie tot meer afleveringen zal leiden.

Hoewel de film dezelfde personages bevat als de boeken, is het niet nodig om de boeken op volgorde te lezen waarin ze zijn gepubliceerd. Dit is een positief aspect voor kinderen die nog niet de smaak van lezen te pakken hebben. Ze kunnen namelijk beginnen met elk boek van de collectie dat hun aandacht trekt.

2. Pieter Konijn

De avonturen van Pieter Konijn werden vele jaren geleden gepubliceerd door de beroemde schrijfster Beatrix Potter. Het duurde tot 2018 voordat een film op basis van deze verhalen in de bioscoop verscheen.

De film is een mix van animatie en live-actie en toont de avonturen van Pieter Konijn en van zijn familie en vrienden. Daarnaast toont het zijn relatie tot de personen in het verhaal.

Ondanks de kloof tussen de publicatie en de sprong naar het scherm, werd de aanpassing van Potter’s verhalen enthousiast onthaald door kinderen over de hele wereld. De verhalen zijn zo populair dat ze in meer dan 25 talen zijn gepubliceerd en in veel landen te koop zijn.

Net als bij The Footballest kunnen je kinderen elk boek uit de serie kiezen wat ze leuk vinden en vanaf daar beginnen met lezen.

3. Ferdinand

Ferdinand werd oorspronkelijk in 1936 tijdens de Spaanse Burgeroorlog uitgebracht door schrijver Munro Leaf. Pas vele jaren later werd het geïllustreerd door Walter Klemke. Dit kwam door de censuur onder de toenmalige dictator van het land.

Kindefilms gebasserd op boeken Ferdinand

De illustraties van het verhaal waren zo prachtig dat Klemke de Golden Apple Award ontving op de Bratislava Biennale of Illustration.

In 2017 speelde de stier ook in een kinderfilm gebaseerd op het boek, aanbevolen voor kinderen van 7 jaar en ouder. Het verhaal laat ze nadenken over de wereld van het stierenvechten.

Het verhaal gaat over een stier die anders is dan zijn leeftijdsgenoten. In plaats van te willen concurreren met de andere stieren, geniet Ferdinand graag van het landschap en de bloemen om hem heen.

Zowel het boek als de film zullen zeker de interesse van zowel kinderen als volwassenen wekken. Helaas zijn de thema’s nog steeds relevant, vele jaren nadat Leaf het oorspronkelijk schreef.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.