Voordelen van films voor kinderen: aanbevolen films

Alle kinderfilms hebben levenslessen. Door veel verschillende situaties op het doek te zien, ontwikkelen kinderen het kritische denken. Ze stimuleren ook hun fantasie en creativiteit.
Voordelen van films voor kinderen: aanbevolen films
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 24 april, 2019

We weten allemaal dat films één van de beste vormen van entertainment zijn. Het kan echter een verrassing zijn dat er ook echte voordelen zijn van films voor kinderen. Weet jij welke dit zijn?

Elk jaar komen er nieuwe films uit. Hun belangrijkste doel is om mensen te entertainen en te zorgen dat kijkers een leuke tijd hebben. Deze verhalen helpen kinderen echter ook om moralen en lessen te leren over de wereld om hun heen.

De belangrijkste voordelen van films voor kinderen

Naast dat ze leuk zijn, helpen films kinderen om nieuwe woorden, talen en waarden te leren. Dit is iets waar je van kan genieten als een gezin. Toch raden we aan om altijd de inhoud van films te checken voordat je ze aan je kind laat zien.

Uitbreiding van woordenschat

Kinderen kunnen erg goed luisteren en krijgen alles snel onder de knie. Naarmate ze ouder worden, groeit hun woordenschat ook. Films kunnen helpen omdat ze situaties laten zien die kinderen waarschijnlijk nooit hebben meegemaakt. De kans is dus groter dat ze nieuwe woorden en hun betekenissen leren.

Normaal vraagt een kind de betekenis van een woord wanneer ze deze niet weten. Dit is een goede manier om het ze te leren. Aan de andere kant, als ze kunnen lezen, moedig ze dan aan om woorden op te zoeken in het woordenboek. Zo leren ze niet alleen de betekenis van het woord, maar ook hoe ze het moeten schrijven.

In de bioscoop een film kijken

Stress verlichten

Nog één van de voordelen van films voor kinderen heeft te maken met hun emoties. Kinderfilms bestrijden stress en verlichten angst en nervositeit

Het is normaal voor kinderen om deze emoties te ervaren wanneer ze naar school gaan. Ze hebben vaak verschillende taken op school, toetsen en examens. Door je kinderen uit deze routine te halen kunnen ze hun hoofd even leegmaken en plezier hebben. Entertainment kan hen helpen om te ontspannen.

Andere talen leren

Je kan buitenlandse films en films in andere talen kijken, die ook mensen uit delen van de rest van de wereld laten zien. Dit kan ervoor zorgen dat je kind geïnteresseerd wordt in het leren van andere talen en het reizen naar andere landen.

Een voordeel van films: ze maken kinderen slimmer en creatiever

Door deze situaties op het doek te zien, gaan kinderen meer nadenken. De voordelen van films zijn duidelijk wanneer de ouders helpen om kinderen hun problemen onder ogen te zien. Het helpt ook als kinderen conclusies te trekken en oplossingen te vinden.

Daarnaast helpt het ook bij de ontwikkeling van creativiteit, het versterkt hun denkvaardigheid en stimuleert de fantasie.

“Naast dat films leuk zijn, kunnen ze kinderen ook helpen om nieuwe woorden, talen en waarden te leren.”

Voordelige films voor kinderen

Je kan films voor kinderen vinden met verschillende stijlen en allemaal soorten personages. Er zijn genoeg films met acteurs, maar ook met cartoons.

Ze hebben allemaal, afhankelijk van hun kwaliteit, een plot met een les voor kinderen. Hieronder noemen we een aantal films die duidelijke voordelen hebben voor kinderen.

Finding Nemo

Dit is een geweldige film, vooral voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Eén van de personages, Dory, is altijd erg positief. Ondanks haar problemen is ze altijd bereidt om anderen te helpen.

Aan de andere kant heb je de hoofdrolspeler, Nemo. Hij is een vis met een kleine vin, wat hem anders maakt dan zijn klasgenoten. Toch lacht niemand hem uit. Dit is een les voor kinderen over respect, empathie en gelijkheid. Ze zullen deze goede kwaliteiten graag willen imiteren. 

Toy Story

Dit is een favoriet bij vele mensen, zowel jong als oud. Het bevat ook veel levenslessen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren van Woody’s loyaliteit.

Daarnaast zullen ze gemotiveerd raken om dankbaar te zijn zoals de aliens en om het belang van familie te leren. Nog een les is dat ze niet jaloers moeten zijn op anderen, maar juist iedereen zijn bekwaamheden te waarderen.

Quality time in de bioscoop met het gezin

Meet the Robinsons

In deze film is het weeskind Lewis erg geïnteresseerd in natuurkunde, nieuwe dingen maken en het vinden van een familie. De film leert kinderen over de negatieve gevolgen van wrok en waarom het goed is om elke dag te proberen een beter mens te zijn.

Er komen elke week wel nieuwe kinderfilms uit. Kijk ze met je kinderen in de bioscoop of thuis en geniet van de voordelen van films voor kinderen. Dit zal helpen om je kinderen goede levenslessen te leren en tegelijkertijd te genieten van quality time met het gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cano Calderón, A. (1993). El cine para niños, un capítulo de la Literatura infantil. Revista Interuniversitaria de Formación Del Profesorado.
  • Graham Walters, John Lasseter y Andrew Stanton, Lee Unkrich. (2003). Buscando a Nemo. Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.
  • Bonnie Arnold, Ralph Guggenheim, Steve Jobs, Edwin Catmull y John Lasseter. (1995). Toy Story. Estados Unidos: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures.
  • John Lasseter, Dorothy McKim y Stephen J. Anderson. (2007). Descubriendo a los Robinsons (La familia del futuro). Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.