Hoe help je om kinderangsten te overwinnen

4 april 2019
Angsten, onrust en fobieën. Dit zijn allemaal normale emoties tijdens de kindertijd, zolang ze binnen bepaalde grenzen en parameters blijven. De angsten die kinderen ervaren, kunnen echter ook een echt psychologisch probleem worden. Als dat het geval is, dan kunnen kinderen professionele hulp nodig hebben.

In het artikel van vandaag willen we het hebben over hoe ouders hun kleintjes kunnen helpen om hun kinderangsten te overwinnen.

Angst bij kinderen is tot een bepaalde leeftijd relatief normaal. Tot op zekere hoogte ervaren een groot aantal kinderen een of andere vorm van angst. Kinderangsten staan echter niet gelijk aan fobieën of angstgevoelens.

Het belang van het begrijpen en overwinnen van kinderangsten

Tijdens de verschillende stadia van de ontwikkeling van de kindertijd, is het gebruikelijk dat kinderen angsten ervaren. Deze angsten maken deel uit van hun groei en hebben betrekking op een concreet evolutief stadium. Deze evolutieve angsten omvatten dingen als bang zijn in het donker, vreemdelingen, of alleen zijn.

Angst is een natuurlijke reactie van levende wezens en het doel ervan is om ons tegen gevaar te beschermen. Dit omvat zowel directe gevaren als mogelijke gevaren die de overleving in gevaar brengen.

De meeste angsten die kinderen ervaren komen vaak voor. Ze zijn meestal tijdelijk en variëren in intensiteit afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van het kind.

Kinderangsten op basis van de leeftijd

Kinderangsten variëren afhankelijk van de leeftijd van een kind. Tijdens de eerste levensjaren hebben deze angsten meestal te maken met harde geluiden, onbekende mensen en gescheiden zijn van de ouders.

Wanneer kinderen de kleutertijd bereiken, dan worden deze angsten duidelijker. Kinderen op deze leeftijd hebben een meer ontwikkelde verbeeldingskracht en hun angsten worden abstracter. Ze beginnen bijvoorbeeld bang te zijn voor geesten, monsters, heksen, enz.

Tijdens de basisschool, van ongeveer 7 tot 11 jaar, hebben angsten meer te maken met de realiteit. Kinderen kunnen dan bang zijn voor lichamelijk letsel, ziekte, doktersbezoeken, enz. Een kind kan bijvoorbeeld ook bang zijn dat zijn of haar ouders scheiden of dat ze zich niet sociaal aanpassen.

Tijdens het pre-puberale stadium beginnen de hierboven genoemde angsten minder te worden. Tijdens deze nieuwe fase worden angsten die te maken hebben met school veel overheersender. Jonge tieners vrezen bijvoorbeeld:

 • Afwijzing van hun leeftijdsgenoten.
 • Gebrek aan goedkeuring van volwassenen.
 • Slechte cijfers halen.
 • Slecht presteren op school.

Wanneer kinderangsten in fobieën veranderen

Wanneer kinderangsten in fobieën veranderen

Kinderangsten zijn niet hetzelfde als fobieën. Daarom is het belangrijk dat ouders opletten. Er zijn symptomen die kunnen aangeven dat een kind aan een fobie lijdt. Als dat het geval is, dan is het belangrijk dat je zorgt dat je kind de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

De term fobie verwijst naar een constante, buitensporige en irrationele angst. Mensen kunnen fobieën ervaren met betrekking tot zowel situaties als objecten.

Wat betreft angsten, zullen kinderen proberen om zichzelf te beschermen tegen waargenomen gevaar. Bij het omgaan met een fobie is de irrationele angst onbeheersbaar. Fobieën beperken kinderen en kunnen zelfs verlammend werken.

Het verschil tussen een angst en een fobie identificeren kan moeilijk zijn om te doen. Normaal gesproken presenteren fobieën zich in de vorm van een emotie die ontstaat door angst. Deze sensatie verschijnt wanneer het kind bepaalde situaties of specifieke objecten onder ogen ziet.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er drie soorten fobieën zijn. Het verschil tussen elke categorie heeft te maken met de trigger achter de fobie:

 • Gegeneraliseerd: het kind ervaart angst en onrust in verschillende situaties.
 • Specifiek: specifieke fobieën verwijzen naar de angst voor situaties die te maken hebben met dieren of insecten. Ze omvatten ook angsten die te maken hebben met iemands natuurlijke omgeving, zoals klimatologische omstandigheden, medische interventies, enz.
 • Sociaal: in deze gevallen veroorzaken sociale situaties angst of groot ongemak bij kinderen. Een kind kan zich bijvoorbeeld angstig voelen wanneer hij in grote menigten is of wanneer hij in contact komt met vreemden, enz.

De meeste angsten die kinderen ervaren komen vaak voor. Ze zijn meestal tijdelijk en variëren in intensiteit afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van het kind.

Hoe je je kinderen kunt helpen om hun kinderangsten te overwinnen

Bange peuter zit bij zijn moeder

Het is buitengewoon belangrijk voor ouders om hun kinderen te begeleiden en ze te helpen om hun angsten in de kindertijd te overwinnen. Als dit niet gebeurt, dan kan dit zelfs in de volwassenheid gevolgen hebben. Deze gevolgen omvatten een grotere kans op algemene angst bij uiteenlopende uitdagingen en situaties.

Voor de zekerheid is het het beste om hulp te zoeken om het probleem op te lossen. Een professional zal dan een adequaat behandelplan aanbevelen om de kinderangsten van je kind te overwinnen.

Er zijn verschillende richtlijnen die ouders moeten onthouden om hun kinderen thuis te helpen, zoals:

 • Identificeer de situaties of objecten die angst veroorzaken.
 • Communiceer actief met je kind. Luister naar je kind en geef steun.
 • Zorg voor vertrouwen en veiligheid voor je kleintje om hem of haar te helpen de angsten en situaties te overwinnen die frustratie veroorzaken.
 • Leer methoden om angst onder controle te houden en geef je kind de hulpmiddelen om ongemakkelijke situaties te overwinnen. Als je kind bijvoorbeeld bang is in het donker, dan kun je hem of haar een knuffelbeer geven waardoor hij of zij zich veilig voelt.
 • Geef het goede voorbeeld en geef je kind een positief perspectief met betrekking tot problemen. Leer je kleintje om mogelijke oplossingen te vinden en behandel ze als een normaal onderdeel van het leven.

Kortom, het is niet alleen mogelijk om je kinderen te helpen om hun kinderangsten te overwinnen. Het is ook zeer nuttig.

Ouders moeten zich echter niet al te veel zorgen maken om de angst van hun kinderen, zolang ze niet in iets ernstigers veranderen.