Angst om te bevallen, hoe het onder controle te houden

Angst voor de bevalling is iets heel normaal, maar je kunt deze angst overwinnen. Hier enkele tips.
Angst om te bevallen, hoe het onder controle te houden
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste vrouwen voelen angst om te bevallen. Veel van deze onrust is gebaseerd op angsten en mythen. Het is belangrijk om te weten dat, ongeacht de omstandigheden, je als vrouw alles hebt wat je nodig hebt om een ​​gezonde baby te baren.

Als je een rustige bevalling wilt, dan moet je vertrouwen hebben in je arts. Denk ook aan alle medische ontwikkelingen die zijn ontworpen om je te helpen bij een geslaagde bevalling.

We zitten allemaal vol met angst om te bevallen; maar het is ook waar dat al die zenuwen overwonnen kunnen worden. De meeste angsten kunnen onder controle worden gehouden met:

 • juiste informatie
 • zelfvertrouwen
 • educatie.

Dit stelt je in staat om de transformerende ervaring van een kind op de wereld zetten tegemoet te treden.

Probeer je zenuwen onder controle te houden. Hoewel ze natuurlijk zijn en soms toenemen hoe dichter je bij je uitgerekende datum komt, helpen ze je niet wanneer je ze niet meer onder controle hebt.

Houd in gedachten dat hoe minder nerveus je je voelt, hoe makkelijker het zal zijn om te leven in het moment tijdens die speciale gebeurtenis, de bevalling. Angst schaad je ook in plaats van je te helpen, omdat je je spieren gespannen houdt. Je lichaam reageert daardoor door meer te zweten en meer hartkloppingen te krijgen.

Het is daarom het beste dat je zo ontspannen mogelijk blijft. Dit omdat deze toestand je baarmoeder helpt om normaal te functioneren. De pijn die je voelt zal verdwijnen.

Informatie over de bevalling geeft je kracht

Een van de beste strategieën om jezelf te bevrijden van angst om te bevallen is om accurate informatie te hebben over de fasen. Het is ook goed om de kenmerken van verschillende bevallingsmethoden te bestuderen. Inclusief een keizersnede, omdat het nooit kwaad kan om er meer over te weten.

 • Deze kennis, in aanvulling op het kunnen onderscheiden van echte weeën van valse, zal je een krachtig gevoel geven. Helemaal ten aanzien van de verschillende omstandigheden op de dag van de bevalling.
 • Het doet ook geen kwaad om te weten wat de meest voorkomende complicaties zijn die zich tijdens de bevalling kunnen voordoen en de mogelijke oplossingen voor elk van hen. Deze feiten zullen je helpen om je meer bewust te worden van je lichaam. Dit op zijn beurt stelt je in staat stelt om op een bewuste en positieve manier om te gaan met de bevalling.
Angst om te bevallen en het onder controle houden door bijvoorbeeld informatie in te winnen
 • Het is ook belangrijk om alle vragen die je hebt over de ruggenprik te beantwoorden, waarvan het verdovende effect je kan helpen de pijn van de bevalling te verzachten.
 • Naast het verkrijgen van alle informatie die je kunt, is communicatie een geweldig hulpmiddel om de angst voor de bevalling kwijt te raken. Niet alleen kun je al je vragen op een vertrouwde manier aan je arts te stellen, je kunt ook je angst om te bevallen delen met je partner, familie en vrienden. Zij zullen je helpen dit soort gedachten te overwinnen, die zo vaak voorkomen bij nieuwe moeders.
 • Bewegen en je lichaam fysiek voorbereiden op de bevalling is ook een goede methode om het onder ogen te zien. Leg speciale nadruk op de beenspieren en bilspieren.

Het hebben van een goede houding helpt altijd

Het hebben van een positieve houding helpt veel bij het overwinnen van elke angst of tegenslag.

 • Blijf altijd positief ingesteld en haal al je pessimistische gedachten weg.
 • Concentreer je op alle informatie die je over je zwangerschap hebt. Alle prenatale diagnostische resultaten, tests en echo’s die je tijdens je zwangerschap hebt gehad, zouden je gerust moeten stellen.
 • Ontspan. Het geheim van een goede zwangerschap en bevalling is leren ontspannen. Als je naar een zwangerschapscursus gaat maar nog steeds het gevoel hebt dat je worstelt om meer te ontspannen, meld je dan aan voor meditatie, yoga, zwemmen of pilateslessen.

Het beheersen van zenuwen en het loslaten van angst om te bevallen zal enorm bijdragen aan je bevalling. Het is bekend dat pessimistische vrouwen veel pijnlijkere bevallingen hebben. Omdat deze houding je lichaam meer gespannen maakt en de productie van cortisol, het stresshormoon, verhoogt.

Maar aan de andere kant, als je positief bent, vult je lichaam zich met endorfine. Dit is het liefdeshormoon, dat helpt om pijnvermindering te ondersteunen. Het stelt je ook in staat om gemakkelijk en diep in contact kunt komen met je baby.

Overwin je angst om te bevallen

Overwin je angst om te bevallen

Het is ook essentieel dat je realistisch en sterk bent als er iets onvoorziens of slecht gebeurt. Het is beter om mee te werken en alles in jouw voordeel te doen zodat de bevalling door blijft gaan.

En tot slot, heb vertrouwen in jezelf, breng alles wat je geleerd hebt in de zwangerschapscursus in de praktijk. En als je het je niet allemaal meer herinnert? Houd er dan rekening mee dat je je gynaecoloog en verloskundige bij je in de buurt zult hebben. Zij zullen je tijdens de bevalling helpen, dus volg gewoon hun aanwijzingen.

Door over je angst te praten en jezelf goed op de hoogte te houden, kun je de natuurlijke angst voor het onbekende overwinnen. Deze zal plotseling verdwijnen zodra je je baby in je armen hebt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.