De voordelen van bibliotheken voor kinderen

Bibliotheken voor kinderen kunnen zeer voordelig zijn voor het onderwijzen van onze kinderen. Kom meer te weten over de geschiedenis van deze bibliotheken en waarom ze zo belangrijk zijn. 
De voordelen van bibliotheken voor kinderen

Laatste update: 25 oktober, 2019

Naast school en activiteiten thuis zijn er nog veel andere activiteiten die de ontwikkeling van kinderen bevorderen. Dit zijn bijvoorbeeld sport, videospellen, muziek, theater en natuurlijk, bibliotheken voor kinderen. Als je met je kind naar de bibliotheek gaat kan dit een erg positieve invloed hebben op verschillende aspecten van hun ontwikkeling.

We raden sterk aan dat ouders samen met hun kleintjes naar bibliotheken voor kinderen gaan. Ze zullen leren hoe het werkt en de gezonde gewoonte aanleren om naar de bibliotheek te gaan. Tegelijkertijd kunnen ze genieten van de activiteiten die de bibliotheek aanbiedt aan kinderen.

In veel steden zijn er bibliotheken die specifiek gemaakt zijn voor kinderen, of in ieder geval een gedeelte hebben die toegewijd is aan kinderboeken

Redenen om kinderen mee te nemen naar de bibliotheek

Eén van de belangrijkste redenen om je kinderen vanaf jonge leeftijd mee te nemen naar de bibliotheek is dat het hun interesse in boeken aanmoedigt.

Als ze een verscheidenheid aan boeken binnen handbereik hebben die ze kunnen vermaken, zullen ze gemotiveerd zijn om ze te lezen. Dit zal een goede activiteit voor ze zijn, waardoor ze waarschijnlijk vaak naar de bibliotheek voor kinderen willen gaan.

Bibliotheken voor kinderen hebben een goede sfeer

De sfeer in bibliotheken voor kinderen is perfect voor het aanmoedigen van kinderen om te lezen. Deze plek is knus, het is er stil en je kan er rustig lezen. De boeken zijn vaak strategisch neergezet zodat kinderen er bij kunnen.

Je creëert ook een verrijkende culturele gewoonte als je kinderen vaak naar de bibliotheek gaan. Daarnaast zal het ze aanmoedigen om een sedentaire levensstijl te vermijden, omdat ze er moeite voor moeten doen om er heen moeten lopen.

Bibliotheken helpen kinderen de regels van het naast elkaar bestaan

Als je je kinderen meeneemt naar de bibliotheek zullen ze leren om het naast elkaar bestaan van mensen te respecteren. Het zal ze ook helpen bij het respecteren van anderen.

Het feit dat je stil moet zijn in bibliotheken leert kinderen ook het belang van stil zijn en het niet storen van anderen. Je kan deze kans ook benutten om ze te leren hoe ze voor boeken moeten zorgen. Zo kunnen anderen ook van de boeken genieten.

Naast de stilte en het zorg dragen voor de boeken, leren ze ook dat het belangrijk is om de boeken voor een bepaalde datum terug te brengen.

Bezoeken aan de bibliotheek zal kinderen ook leren om openbare diensten te waarderen. Ze zullen zich realiseren hoe veel geluk ze hebben dat ze van deze diensten gebruik kunnen maken. Ook zullen ze de delen die voor hen zijn gecreëerd ontdekken, met allemaal verschillende soorten middelen binnen handbereik.

Boeken voor kinderen

Een korte geschiedenis van bibliotheken voor kinderen

Eén van de bekendste bibliotheken voor kinderen is de bibliotheek die in 1965 in het Franse dorp Clamart geopend werd. De bibliotheek heette La Joie des Libre. Het had een kinderafdeling die geen enkele andere bibliotheek had: een grote afdeling speciaal gemaakt voor kinderen en tieners.

Hoewel het niet de eerste bibliotheek voor kinderen in Europa was, had het wel een grote impact. Deze plek heeft zijn inspiratie gehaald uit een andere bekende bibliotheek voor kinderen die in 1924 geopend werd in Parijs: L’heure Joyeuse.

Het was een bibliotheek die geïnspireerd was door het initiatief van een Amerikaanse institutie. Het was namelijk deel van een groter plan om Europese landen te herbouwen na de Eerste Wereldoorlog.

Wat zo bijzonderste was aan deze plaats, was zonder twijfel dat de kinderen respectvol verwelkomt werden, onafhankelijk van hun sociale of culturele afkomst. Dit kwam namelijk niet vaak voor in deze tijd.

Deze bibliotheek heeft een lichte en knusse leesplek, met meubels die speciaal ontworpen zijn voor kinderen. De boeken waren zorgvuldig uitgekozen en stonden allemaal op een hoogte waar kinderen bij konden.

De beroemde bibliotheek uit Parijs was een revolutionaire plek dat erg succesvol was bij kinderen en adolescenten. Ze vonden het een erg fijne en gastvrije plek en het werk van de bibliothecarissen daar werd nog heel lang herinnerd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.