6 geweldige boeken voor pubers om te lezen

6 geweldige boeken voor pubers om te lezen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 29 juli, 2018

Ondanks de populaire opvatting, kunnen tieners echt fervente lezers zijn. Alles wat ze nodig hebben is een beetje motivatie en aanmoediging. Hier zijn dus 6 geweldige boeken voor pubers om te lezen.

De tienerjaren zijn een zeer moeilijke fase. Het lichaam ondergaat een aantal veranderingen die tieners niet onder controle hebben.

Samen met die veranderingen komen de eerste seksuele instincten en hormonen hebben de vrije hand.

In deze context spelen boeken een belangrijke rol voor pubers. Hoewel dit misschien op het eerste gezicht niet relevant lijkt.

Wat kunnen boeken in vredesnaam te maken hebben met de fysieke en psychologische ontwikkeling van pubers?

Zijn pubers wel geïnteresseerd in lezen? Zou het niet beter zijn om ze via een soort technologie te bereiken?

Om deze vragen te beantwoorden, moeten we eerst de stereotypen over pubers en gebrek aan ambitie vergeten.

Het is niet waar dat pubers apathisch zijn, oppervlakkig of dat ze alleen maar om plezier geven. Het zijn individuen die constant veranderen en soms hebben ze ook gewoon iemand nodig om naar hen te luisteren.

Zodra we van dat subjectieve gezichtspunt zijn afkomen, moeten we onze pubers alle ondersteuning en informatie geven die ze nodig hebben.

Dankzij de geweldige boeken voor pubers die we hieronder zullen noemen, zal een deel van dat werk voor je gedaan worden.

Puberjongen leest een boek

6 geweldige boeken voor pubers

Momo en de tijdspaarders

Als eerste de fantasieroman Momo en de tijdspaarders. Dit is geschreven door Michael Ende, auteur van de bekende roman Het oneindige verhaal. De hoofdpersoon is een jong meisje dat plotseling verschijnt in een verlaten Romeins amfitheater.

Al snel sluit ze vriendschap met de inwoners van de nabijgelegen stad en ontdekt ze dat ze een geweldige gave heeft om naar anderen te luisteren.

Hoewel het misschien een typisch kinderverhaal lijkt, is Momo en de tijdspaarders zoveel meer dan dat. Het is een verhaal over begrip, empathie en dankbaarheid.

Tegelijkertijd vertegenwoordigen de schurken – de mannen in het grijs – kritiek op het consumentisme.

De vanger in het graan

Het hoofdpersonage van deze klassieke roman, Holden Caufield, is een zichzelf tegensprekende 17-jarige. Hij is net weggestuurd van het internaat en voelt zich niet opgewassen tegen het onder ogen komen van zijn ouders.

Dus, op weg naar huis in New York, stopt hij om in een hotel te verblijven. Daar doorstaat hij een reeks ervaringen die de lezer in staat stelt hem beter te leren kennen.

Toen De vanger in het graan werd gepubliceerd, veroorzaakte het boek onenigheid wegens het opnemen van informatie over seks en tienerangst. De taal is duidelijk, leuk en vertrouwd.

“Er zijn meer schatten in boeken dan in de buit van alle piraten op Schateiland.”

– Walt Disney – 

Het dagboek van Anne Frank

Het dagboek van Anne Frank is een ideaal boek voor pubers om te lezen. Dit dagboek werd geschreven tussen de jaren 1942 en 1945 en vertelt het leven van de jonge Joodse schrijfster die later in een nazi-concentratiekamp werd gedood.

Anne en haar vader, moeder en zus moesten zich op een geheime zolder in Amsterdam verbergen tijdens de nazi-invasie. Ze bleven twee jaar op zolder met een ander gezin totdat ze helaas door de Gestapo werden ontdekt.

Tot op de dag van vandaag biedt het boek zowel een intieme blik op de gedachten en gevoelens van een tienermeisje, als een herinnering aan één van de donkerste momenten uit de recente geschiedenis.

Het dagboek van Anne Frank

Dracula

Bram Stoker creëerde het personage van Dracula gebaseerd op de historische figuur van Vlad de Spietser, een Slavische edelman die wreedheden beging in de 15e eeuw.

De fictieve hoofdpersoon van de roman is een vampier die erin slaagt naar Londen te reizen om zijn misdaden uit te voeren. Eén van zijn slachtoffers is Mina Harker, de jonge bruid van zijn advocaat, Jonathan Harker.

Harker en zijn vrienden komen samen om Dracula en zijn handlangers te confronteren. Mysterie en actie zullen zeker volgen.

De reis om de wereld in tachtig dagen

Dit literaire meesterwerk is geschreven door auteur Jules Verne. Het vertelt het verhaal van Phileas Fogg en zijn pas gehuurde bediende, die de uitdaging aanneemt om de wereld rond te reizen in slechts 80 dagen.

Ze ondergaan eindeloze avonturen, in allerlei verschillende landen en moeten vechten tegen allerlei tegenspoed.

Met een boek als dit zal de jeugd het onmogelijke doen om de wereld om zich heen te onderzoeken.

Wie heeft niet op een bepaald moment de behoefte gehad om met vrienden de wereld te ontdekken?

Othello

Als laatste van de geweldige boeken voor pubers het boek Othello. Dit is een van de beste boeken die ooit zijn geschreven voor pubers om te lezen. Hoewel zijn schijnvertoning dat van een tragisch stuk is, dat door Shakespeare is geschreven, past de basis ervan perfect bij jeugd-educatie: de kwestie waar dit boek over gaat is jaloezie.

Het meesterwerk van Shakespeare is een uitstekend hulpmiddel om pubers te leren dat mensen geen bezittingen zijn. Relaties moeten in de eerste plaats gebaseerd zijn op vertrouwen en respect.

Als deze componenten niet bestaan, verdwijnt de verbinding snel. Jaloezie, op zijn beurt, brengt grote gevaren met zich mee die alles kunnen vernietigen.

Om onze kinderen te begrijpen, moeten we dus de perceptie die we van hen hebben veranderen. Hun smaak is niet alleen gebaseerd op een betekenisloze commerciële inhoud.

Boeken voor pubers bestrijken een breed scala aan onderwerpen en misschien wil je ze zelf ook lezen.

Door de wereld van je kinderen te leren kennen, zul je een beter begrip krijgen van hun kijk op het leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ende, M. (2007) Momo. Alfaguara.
  • Salinger, J. D. (ed. 2020). El guardián entre el centeno. Alianza Editorial.
  • Frank, A. (ed. 2010). El diario de Ana Frank. PLAZA & JANES.
  • Stoker, B. (ed. 2011). Drácula. Austral.
  • Verne, J. (ed. 2002). La vuelta al mundo en 80 días. Grupo Anaya Publicaciones Generale.
  • Shakespeare, W. (ed. 2010). Otelo. Austral.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.