Wanneer begin je aan kinderen voor te lezen?

Verhalen en boeken zijn onmisbare bronnen als het gaat om het opvoeden van kinderen, zelfs voordat ze het vermogen hebben om te lezen.
Wanneer begin je aan kinderen voor te lezen?
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 27 december, 2022

Rond de tijd dat kinderen 6 jaar oud zijn of zelfs eerder, beginnen ze leesvaardigheden te ontwikkelen. Veel ouders vragen zich echter af wanneer ze moeten beginnen met verhaaltjes aan hun kinderen voor te lezen.

Welke leeftijd bevelen experts aan om kinderen kennis te laten maken met lezen? Wat zijn de voordelen van het bevorderen van leesgewoonten tijdens de vroege kinderjaren? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen.

Houd er ook rekening mee dat lezen de eerste stap is om kennis te vergaren en nieuwe dingen te leren. Het wordt daarom beschouwd als een basisvaardigheid bij het bevorderen van de cognitieve ontwikkeling van een persoon.

“Lezen is voor de geest wat oefening is voor het lichaam.”
–Joseph Addison–

Wanneer moeten we beginnen met verhaaltjes aan onze kinderen voor te lezen?

Vanaf de eerste jaren van het leven van onze kinderen kunnen we al beginnen met het lezen van verhaaltjes. Het is zelfs belangrijk dat we dat doen!

Op deze manier introduceren we onze kleintjes om vanaf zeer jonge leeftijd geleidelijk te beginnen met lezen. Volgens Antonio Manuel Trujillo García bestaat de vorming van kinderen die lezen uit drie basisfasen:

 • De eerste fase begint zodra onze kinderen zijn geboren en duurt tot de kleintjes leesvaardigheden beginnen te ontwikkelen. In deze fase kunnen kinderen nog steeds niet lezen, wat dus betekent dat ze iemand anders nodig hebben om verhaaltjes voor te lezen.
 • In de tweede fase verwerven kinderen het vermogen om te lezen. Op dit punt lezen kleintjes dan in het bijzijn van anderen die hen kunnen helpen beter te begrijpen wat ze lezen.
 • Tijdens de derde fase kunnen kinderen ook zelfstandig lezen, zonder de hulp van anderen.

Het is belangrijk voor moeders en vaders om ervoor te zorgen dat hun kinderen dit proces doorlopen. Het is daarom essentieel dat ze momenten creëren om als gezin te lezen. Ze kunnen bijvoorbeeld elke avond een verhaaltje voor het slapengaan aan hun kinderen voorlezen.

Het is ook een goed idee om een breed scala aan verhalen en kinderboeken bij de hand te hebben. Bewaar de boeken ergens in je huis waar je kinderen ze ook gemakkelijk kunnen zien en bereiken. Dit zal helpen om hun nieuwsgierigheid te stimuleren, zodat ze de boeken met hun handen beginnen te pakken en ze vrijelijk kunnen onderzoeken.

“Hoe meer je leest, hoe meer dingen je zult weten. Hoe meer je leert, hoe meer plaatsen je zult bezoeken. ”
– Dr. Seuss –

Kenmerken om naar te zoeken in een goed kinderboek om aan kinderen voor te lezen

Moeder leest dochter voor

Als het gaat om het kiezen van goede verhalen en kinderboeken, moet je ervoor zorgen dat ze de meeste van de volgende kenmerken bezitten:

“Er zijn veel kleine manieren om je wereld te vergroten. De liefde voor boeken is het beste van alles. ”
– Jacqueline Kennedy –

Wat zijn de voordelen van het bevorderen van leesgewoonten tijdens de vroege kinderjaren?

Kinderen voor te lezen is belangrijk

De voordelen van het bevorderen van leesgewoonten in de vroege kinderjaren zijn talrijk. Hieronder een paar voorbeelden:

 • Lezen verhoogt de verbeeldingskracht en creativiteit van een kind.
 • Bevordert de cognitieve autonomie van kinderen en ook het vermogen om te leren hoe ze moeten leren.
 • Maximaliseert de ontwikkeling en perfectie van taal.
 • Helpt bij het verbeteren van mondelinge en schriftelijke expressie.
 • Vergroot de woordenschat van een kind.
 • Verbetert het schrijven en spellen.
 • Maximaliseert het vermogen van kinderen om op te letten en zich te concentreren.
 • Verbetert het geheugen van kinderen.

Verantwoordelijkheid van ouders

Ouders zijn er verantwoordelijk voor dat lezen een onderdeel van hun dagelijkse routine wordt. Om echt de bovenstaande voordelen te bereiken, is het echter niet alleen belangrijk om het lezen te promoten wanneer je kinderen klein zijn.

Integendeel, als ze ouder worden, moeten kinderen observeren hoe hun ouders lezen en dat ze dit leuk vinden. Dit komt omdat kinderen opkijken naar de ouders en de ouderfiguren imiteren.

“Ik heb een passie voor het leren van kinderen om lezers te worden, zich op hun gemak te voelen met een boek, niet ontmoedigd. Boeken moeten namelijk niet ontmoedigend zijn, ze moeten grappig, opwindend en geweldig zijn en leren om een lezer te zijn geeft een enorm voordeel.”
-Roald Dahl-

Als kinderen zien dat hun ouders van lezen houden, dan is de kans groter dat ze hetzelfde gedrag ontwikkelen. Uiteindelijk gaat het niet om het dwingen van lezen aan onze kinderen als een verplichting. Het gaat er dus eerder om hen te leren dat lezen een leuke en aantrekkelijke manier is om van hun vrije tijd te genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Samaniego, C. (2015). La importancia de la lectura desde una edad temprana. Revista Para el Aula15.
 • Trujillo-García, A. M. (2011). La importancia de la lectura desde la infancia. Revista digital para profesionales de la enseñanza, (16).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.