Het belang van een verhaaltje voor het slapengaan

Lees je je kind elke avond voor het slapengaan een verhaaltje voor? We zullen enkele van de vele voordelen van deze mooie gewoonte in dit artikel benadrukken.
Het belang van een verhaaltje voor het slapengaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 februari, 2019

Naast het creëren van een gewoonte, bieden we kinderen een veilige en stabiele routine wanneer we ze voor het slapengaan een verhaaltje voorlezen. Dit prachtige avondritueel heeft verschillende voordelen voor de kleintjes.

Het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan is een van de routines die wij, als ouders, bijna automatisch opnemen. Onze kinderen houden van dit speciale moment en het geeft ons een gevoel van verbondenheid met onze kinderen. We creëren een intieme ruimte om een drukke dag af te sluiten.

Het zal je verbazen dat dit simpele gebaar een van de belangrijkste activiteiten is die je voor ze kunt doen, vooral in de leeftijd tussen de 2 en 4 jaar.

In dat stadium moeten kinderen zich veilig voelen vanwege het aantal angsten waar zij mee geconfronteerd worden. Een van de beste manieren om dit te doen is door een verhaaltje voor het slapengaan voor te lezen.

Waarom is het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan een gezonde gewoonte?

Waarom is het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan een gezonde gewoonte

De routine

Kinderen hebben routines nodig, omdat dit ze een gevoel van veiligheid biedt. Ze leren de wereld kennen en alles verandert constant voor hen. Wanneer ze weten wat er gaat komen, dan kunnen ze ontspannen.

Na het spelen komt:

  • Het bad
  • Het avondeten
  • We wassen onze handen
  • Poetsen onze tanden
  • Een verhaaltje voor het slapengaan
  • En dan slapen

Met deze rituelen kunnen ze ontspannen en beter slapen.

Ze voelen zich geliefd

Het simpele feit dat je exclusieve tijd reserveert om met je kind te delen, is zeer verrijkend voor jullie allebei. Daarom is het belangrijk dat je je telefoon of al je andere taken die je nog moet doen even aan de kant zet tijdens de minuten die je met je kind doorbrengt.

Door naar je stem te luisteren, je nabijheid te voelen en de intonatie die je aan elk deel van het verhaal geeft te observeren, voelt je kind zich omarmd, geliefd en belangrijk.

Het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan is ongetwijfeld de beste manier om een dag vol avonturen af te sluiten.

Het helpt ze om hun ervaringen te verwerken

De hele dag door krijgen kinderen te maken met veel situaties die nieuw voor ze zijn. Misschien hebben ze op school ruzie gehad met een van hun vriendjes of hebben ze zich ongemakkelijk gevoeld nadat ze niet begrepen wat hun leraar zei, dit naast veel andere mogelijke situaties.

Hun kleine wereld groeit elke seconde en het is niet altijd gemakkelijk om te verwerken of om mee om te gaan. Wanneer ze een verhaaltje horen, dan kunnen ze:

  • Zichzelf erin weerspiegeld zien.
  • Enkele van hun angsten en onzekerheden identificeren.
  • Via de hoofdrolspeler leren hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Dit betekent dat het ook belangrijk is om geschikte verhalen te kiezen voor hun volwassenheidsniveau.

Naast de leeftijd ontwikkelt elk kind zich op een hele andere manier en dat moet je respecteren. Kies verhalen die op een eenvoudige manier duidelijke en positieve berichten kunnen doorgeven.

Het is niet nodig dat je ze uitlegt wat er gebeurt. Vertrouw ze, ze zullen het deel van het verhaal dat ze op dat moment nodig hebben snappen. Dit kan zelfs therapeutisch zijn. In deze zin zou je nooit moeten opleggen wat ze van hun omgeving opnemen.

Een cognitieve bekrachtiging

Hoewel dit moment meer verbonden is met het emotionele deel en ontspanning, zal het luisteren naar een verhaaltje voor het slapengaan hen ook helpen om nieuwe woorden en uitdrukkingsvormen te leren. Het zal hen daardoor helpen om hun taalvaardigheid te ontwikkelen.

Bovendien zal dit hun aandachtsspanne verbeteren door de draad van een verhaal te volgen en het van begin tot eind te begrijpen, terwijl ze hun verbeelding aan het werk zetten.

Het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan is een van de routines die wij, als ouders, bijna automatisch opnemen. Ze houden van dit moment en het geeft ons een gevoel van verbondenheid.

Het ontspant ze

Een goed verhaal is de ideale manier om de dag af te sluiten. Ze associëren dit moment met de tijd om te gaan slapen en ze beginnen zich op een natuurlijke manier te ontspannen.

Kies voor het slapen gaan verhalen met een happy end. Laat je stem zacht klinken. Probeer de intensiteit van het licht te verlagen en doe het altijd wanneer ze al in bed liggen. Je zult zien dat het dan veel gemakkelijker is om gezonde slaapgewoonten te creëren.

Altijd hetzelfde verhaal!

Moeder en dochter lezen in bed

Wees niet verbaasd als je kinderen je steeds weer vragen om hetzelfde verhaaltje voor het slapengaan te lezen. Zoals we hebben gezegd, voelen ze zich vredig en veilig wanneer ze weten wat er gaat gebeuren.

Doordat ze alle woorden kennen die je gaat zeggen, helpt het ze om hun hoofd op orde te brengen en alles wat er de hele dag is gebeurd een plek te geven.

Aan de andere kant is de manier waarop we leren door herhaling. Kinderen zullen elke keer dat je het verhaal leest iets nieuws ontdekken.

Ondertussen nemen ze nieuwe woorden en ervaringen op en herbeleven ze de emotie die ze voelden toen ze het verhaal voor het eerst hoorden.

Vergeet de grenzen niet

Onze kinderen moeten zich geliefd en beschermd voelen. Grenzen zijn de manier waarop ze ervaren dat we van hen houden en dat we voor hen zorgen, omdat ze zelf niet weten wat ze op elk moment nodig hebben.

Als je ze zegt dat je maar één verhaal leest, respecteer die regel dan. Op deze manier leer je hen hun woord te houden en kunnen ze erop vertrouwen dat jij je ook aan je woord zult houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.