De coronavirus crisis en tijd doorbrengen met je kinderen

Hoe breng je in de coronavirus crisis tijd door met je kinderen? We zijn er om je te helpen!
De coronavirus crisis en tijd doorbrengen met je kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel landen hebben vanwege de coronavirus crisis noodprotocollen opgesteld. De meeste regeringen nemen drastische maatregelen om te proberen de verspreiding van het COVID-19-virus te stoppen.

Deze variëren over de hele wereld, maar in de meeste landen van Europa en in de VS zijn scholen gesloten en wordt mensen gevraagd om de komende 15 dagen thuis te blijven. Onvermijdelijk rijst dezelfde vraag bij alle ouders: hoe organiseer ik de tijd met mijn kinderen in de coronavirus crisis?

Dit is een periode waarin gezinsroutines volledig zullen veranderen. Kinderen en jongeren gaan helemaal niet naar school. Sommige ouders zullen moeten gaan werken, anderen gaan telewerken, maar anderen moeten thuisblijven zonder te werken.

Naast alle logistieke problemen die dit met zich meebrengt, moeten we eraan toevoegen dat ook naschoolse activiteiten en zelfs uitstapjes naar het park worden geannuleerd.

Dit is op veel niveaus ongetwijfeld een ingewikkelde situatie. Hier zijn echter enkele aanbevelingen om je te helpen deze fase als gezin zo goed mogelijk door te komen.

Tijd doorbrengen met kinderen in de coronavirus crisis

Organisatie

Vader en zoon spelen met blokken

Het belangrijkste is om te proberen een goede routine op te zetten, passend bij de specifieke situatie van elk gezin. Om dit te doen, kun je bedenken hoe je dingen tijdens de vakantieperiodes beheert en ideeën gebruiken die mogelijk ook in deze context werken.

Bepaal het aantal uren dat je kinderen zonder jou of je partner zullen doorbrengen. Als beide ouders moeten werken, beslis dan, afhankelijk van hun leeftijd en volwassenheid, of je kinderen alleen thuis kunnen blijven. Zo niet, dan moet je alternatieve regelingen treffen zodat iemand op deze momenten voor ze kan zorgen.

Routine

Het is belangrijk dat je kinderen begrijpen dat dit geen vakantie is. De routine moet doorgaan, ook al zullen er veel veranderingen zijn. Probeer daarom het schema van het kind te handhaven wat betreft bedtijd, opstaan, eten, enz. Probeer hun dagelijkse leven vergelijkbaar te maken met wat ze eerder hadden.

Routines zorgen voor stabiliteit en helpen ons om productiever te zijn. Dit is zeer noodzakelijk, omdat de school met behulp van technologische en computerbronnen door kan gaan. Daarnaast moet je een evenwichtspunt vinden, zodat kinderen niet te veel last van de heersende chaos hebben.

Studietijd

Vanwege het bovenstaande is het belangrijk dat kinderen elke dag een deel van hun tijd besteden aan studeren en huiswerk maken. Veel onderwijscentra begeleiden dit werk door het sturen van oefeningen en opdrachten aan kinderen, die ze vervolgens via internet moeten invullen en terugsturen.

Dit gebeurt vooral op de middelbare school en universiteiten. In sommige gevallen hebben basisschoolkinderen echter niet dezelfde begeleiding en kunnen ouders nodig zijn om hen te helpen bij het organiseren van een studieroutine. Een goede optie is om ‘s ochtends aan huiswerk te besteden en ‘s middags aan vrijetijdsactiviteiten.

Kinderen in de coronavirus crisis: tijd voor ontspanning

Spelende kinderen in de coronavirus crisis tijd

Vrije tijd is een van de aspecten die het meest wordt beperkt door de onmogelijkheid om in veel gevallen je huis te kunnen verlaten. Het is echter een uitstekende tijd om van al het speelgoed en de spellen te genieten die je normaal niet kunt gebruiken. En maak vooral van deze gelegenheid gebruik om quality time met je gezin door te brengen.

Bekijk samen films, speel bordspellen, praat, schilder of voer andere artistieke activiteiten uit. Al deze opties zijn goed, want voor kinderen is de aanwezigheid en aandacht van hun ouders een van de beste geschenken die je ze kunt geven.

Betrek de kinderen ook bij het huishouden. Maak er iets leuks van waar het hele gezin aan deelneemt. De vloer dweilen of samen koken kunnen leuke activiteiten worden.

Probeer ook zoveel mogelijk dat je kinderen wat zon en frisse lucht krijgen. Als je een tuin hebt, dan is dat perfect. Zo niet, dan is het misschien voldoende om een boek op het balkon of bij het raam te lezen.

En last but not least, je moet er rekening mee houden dat je kinderen vele dagen zullen doorbrengen zonder hun vrienden te zien. Technologie stelt hen gelukkig in staat om contact te houden via videogesprekken of misschien online multiplayer-spellen.

Onthoud vooral dat dit een tijdelijke situatie is en probeer kalm en optimistisch te blijven. We krijgen tenslotte zelden de kans om zoveel tijd met onze dierbaren door te brengen. Laten we het waarderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.