Het belang van een routine voor school

Je dag beginnen met een routine is een goede manier om ervoor te zorgen dat je kinderen een goede schooldag gaan hebben. In dit artikel zullen we je hier meer over vertellen.
Het belang van een routine voor school

Laatste update: 01 maart, 2020

Vandaag zullen we je herinneren aan het belang van een gepersonaliseerde routine voor school voor de hele familie. Dit is namelijk een manier om de dag goed te beginnen.

Om te zorgen dat je kinderen een goede dag op school hebben, is een goede routine voor school essentieel. In dit artikel zullen we wat voorbeelden geven van de meest gebruikte routines die een impact hebben op de rest van onze dag.

Het begin van een routine voor school: een wekker

Aan het begin van het schooljaar moeten we eigenlijk een wekker voor onze kinderen kopen. Dit is een goede manier om hen wat verantwoordelijkheden te geven, zoals bijvoorbeeld zelf wakker worden en op tijd klaar zijn.

Natuurlijk betekent dit niet dat we ze volledig kunnen vergeten en ze alles zelf moeten uitzoeken. De meeste kinderen hebben een steuntje in de rug nodig om uit bed te komen, maar toch wordt zo verantwoordelijk en autonomie aangemoedigd.

In de eerste week dat kinderen een wekker gebruiken, moeten ouders goed opletten hoe ze ermee om gaan. We moeten ze wakker maken, ook als de wekker gaat. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat ze uit bed komen, zich aankleden, ontbijten, hun tanden poetsen, etc.

Wanneer kinderen gewend raken aan hun wekker en deze op een vaste tijd afgaat kunnen we ze iets langer laten slapen. We hoeven er alleen maar voor te zorgen dat ze genoeg tijd hebben om zich aan te kleden, te eten, hun spullen te pakken en klaar zijn om te gaan.

Als kinderen met de bus naar school gaan moeten we er voor zorgen dat ze er op tijd zijn. Als je ze echter zelf naar school brengt heb je iets meer flexibiliteit in de ochtend.

Maak de routine voor school zichtbaar

Het is handig om de routine voor school ergens in je huis op te hangen zodat je kinderen er ook op kunnen letten. Hieronder zullen we wat aanbevelingen geven op basis van leeftijd.

Kleine kinderen (vooral die nog niet kunnen lezen)

Bij kleine kinderen kun je beter plaatjes gebruiken in plaats van een geschreven lijst met taken. Zo hebben de kinderen, ook als ze niet kunnen lezen, een visuele herinnering aan wat ze moeten doen. Als ze een taak hebben gedaan kunnen ze het afstrepen. Dit maakt het leuker en geeft hun een gevoel van voldoening.

Hieronder is een lijst met plaatjes die we aanraden per activiteit:

  • Aankleden – je kunt bijvoorbeeld plaatjes van een broek, shirt, sokken, schoenen gebruiken. Als je kind een schooluniform draagt kan je zelfs een foto gebruiken van je kind die het uniform aan heeft.
  • Ontbijt – een foto van eten.
  • Tandenpoetsen – je kunt een foto van een tandenborstel en tandpasta gebruiken.
  • Wat mee naar school moet – hiervoor kan je een plaatje van een rugtas, broodtrommel of iets anders wat je kind mee naar school neemt gebruiken. Een tip: ochtenden kunnen veel minder hectisch zijn als je kind zijn of haar tas de avond ervoor al inpakt.

Routine voor school voor oudere kinderen die kunnen lezen

Bij oudere kinderen hoef je waarschijnlijk geen plaatjes meer te gebruiken. Je kan een geschreven lijst op meerdere plekken in het huis ophangen, zoals bijvoorbeeld in hun kamer, de badkamer, op de koelkast of op de voordeur. Zo hoeven ze niet elke keer terug naar hun slaapkamer te gaan om te zien welke taak ze nu moeten doen.

Een gezond ontbijt voor school

Het belang van een gezond ontbijt voor school

Voedingsexperts en doktoren zijn het er over eens dat het belangrijk en voordelig is om elke ochtend een gezond ontbijt te eten. Ontbijt geeft kinderen namelijk de energie die ze nodig hebben na een dag zonder eten. Wanneer kinderen een goed ontbijt hebben gegeten, kunnen ze zich beter concentreren op school.

Natuurlijk hebben kinderen soms geen zin om veel te ontbijten. In dit geval moeten ouders een gezond alternatief vinden zodat kinderen toch de voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben. Dit is je kans om creatief te zijn en je fantasie te gebruiken!

Het creëren en aanhouden van een goede routine voor school is fundamenteel bij het voorbereiden van je kinderen op school. Daarnaast is het leuk om een routine te volgen wanneer je eenmaal begonnen bent. Je hele familie zal deze routine gaan gebruiken, omdat het hun leven zo veel makkelijker maakt.

Routines zijn altijd handig. In dit geval helpen ze je kinderen ook om georganiseerd te zijn en zich klaar te maken voor school zonder er te veel bij na te denken. Deze routines zullen met de loop van tijd steeds soepeler en automatischer verlopen en uiteindelijk zal het een deel worden van het leven van je kind. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van routines voor een baby
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van routines voor een baby

Vroeg of laat realiseren veel nieuwe moeders zich het belang van routines voor een baby, vooral pasgeboren baby's. Lees snel verder.  • Fink Janet y Daryl Siedentop. (1989). The Development of Routines, Rules, and Expectations at the Start of the School Year. Journal of Teaching in physical Education.