Takenlijsten voor kinderen: ontdek de voordelen

Wil je weten hoe je een takenlijst voor kinderen kunt maken? Hier zijn enkele ideeën over hoe je ze thuis met je kinderen kunt gebruiken.
Takenlijsten voor kinderen: ontdek de voordelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 augustus, 2019

Het gebruik van takenlijsten is voor de ontwikkeling van kinderen fundamenteel. Als ze goed gestructureerd zijn, dan kun je richtlijnen voor je kinderen instellen om de hele dag door te volgen.

Je helpt ze ook om hun activiteiten in logische volgorde te plaatsen en bepaalde taken onafhankelijk uit te voeren. Gebruik jij er één?

Waarom zijn takenlijsten voor kinderen nodig?

Vaak luisteren kinderen niet meteen naar aanwijzingen. Normaal gesproken moet je jezelf meerdere keren herhalen totdat ze naar je luisteren.

Om dit te voorkomen kun je een takenlijst gebruiken. Ze helpen je kinderen namelijk om zich psychologisch te ontwikkelen en sneller volwassen te worden.

Er is geen betere manier voor kinderen om te leren om klusjes te doen – iets dat ze ook in hun volwassen leven zullen moeten doen – dan door ze op jonge leeftijd te laten beginnen.

Hoe kinderen te leren om takenlijsten te maken

Kind schrijft zijn eigen takenlijst

Je kunt ze hun eigen takenlijst laten maken. Op die manier zullen ze meer opgewonden zijn. Je moet ze echter helpen om het te maken.

  • Begin met bij je kind te zitten en pak een potlood en papier. Terwijl je hem helpt, kun je vragen wat hij zou willen doen als hij ‘s morgens wakker wordt. Schrijf vervolgens al zijn antwoorden op.
  • Bewerk en verplaats vervolgens wat je kind je heeft verteld. Stel je het hoofdidee voor en zet het allemaal op papier.
  • Het is heel belangrijk dat elke taak zo min mogelijk woorden bevat. Voeg ook foto’s toe, zodat je kind het beter kan begrijpen. Wat de afbeeldingen betreft, laat je kind tekenen wat je hebt opgeschreven. Een andere optie is om afbeeldingen te plaatsen die elk taak vertegenwoordigt.

Voordelen van het starten van een takenlijst op jonge leeftijd

Routines stellen kinderen in staat om hun geest te organiseren, terwijl ze ook voldoende tijd aan elke taak besteden.

Takenlijsten helpen bij:

  • Concentratie.
  • Onderwijzen van onafhankelijkheid.
  • Stimuleren van het zelfvertrouwen.
  • Zelfstandig te zijn.
  • Dingen zelf te bereiken.
  • Een gevoel van verantwoordelijkheid te creëren.

Zoals gezegd is één van de voordelen dat een takenlijst het verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen vergroot. Wanneer kinderen vanaf jonge leeftijd routines volgen, dan zijn ze in hun dagelijks leven meestal meer georganiseerd.

Ze ontwikkelen betrokkenheid ook beter, zijn zich meer bewust van hun gedrag en zijn verantwoordelijk voor hun acties.

Veiligheid en onafhankelijkheid

Een ander groot voordeel van het maken van takenlijsten is dat het kinderen een oppepper in hun zelfvertrouwen geeft.

Wanneer kinderen dagelijkse routines volgen, dan:

  • Zijn ze meestal zekerder van zichzelf.
  • Vertrouwen ze mensen meer.
  • Nemen ze de wereld optimistischer waar.

Als gevolg hiervan hebben ze het gevoel dat ze enige controle hebben over de omgeving waarin ze zich bevinden.

Takenlijsten stimuleren ook onafhankelijkheid. Het volgen van bepaalde routines wordt zo een uitstekende oefening om onafhankelijkheid en zelfstandigheid te stimuleren. Wanneer kinderen zelfstandig taken leren uitvoeren, dan worden ze namelijk onafhankelijk van hun ouders en ontwikkelen ze hun eigen vaardigheden.

Hulp bij communicatie en emotionele ontwikkeling

Takenlijsten kunnen ook helpen bij het bevorderen van positieve familiecommunicatie. Het kan vermoeiend zijn om je kinderen er de hele tijd aan te herinneren wat ze moeten doen.

In feite is dat vaak een reden voor familieconflicten. Aan de andere kant, als kinderen doen wat ze moeten, dan voel je je minder gestrest.

Tot slot helpen takenlijsten bij emotionele ontwikkeling. Kinderen begrijpen hun routines duidelijk, wat een positieve invloed op hen heeft, omdat hun leven georganiseerder is.

Dit geeft hen een groter gevoel van veiligheid. Na verloop van tijd kan dit zich dan vertalen in betere zelfbeheersing en zelfvertrouwen.

Hier een voorbeeld van een takenlijst voor kinderen

Kind doet een klusje

Takenlijsten zijn eenvoudige tabellen met verschillende kolommen. Aan de ene kant moet je de dagen van de week noteren. Aan de andere kant schrijf je de taken die kinderen moeten doen, zoals:

  • schoonmaken
  • ontbijten
  • tanden poetsen
  • eten

In het midden van de tabel, waar de kolommen samenkomen, zijn er kleine lege vakjes waar je kind moet schrijven hoe laat hij of zij de taak heeft uitgevoerd.

Zodra de week voorbij is en je kind al zijn taken en klusjes heeft gedaan zonder hem eraan te hoeven herinneren, geef je hem een klein geschenk. Dat zal hem namelijk motiveren om door te gaan.

Probeer je kind natuurlijk iets emotioneel waardevols te geven en niet puur materieel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.