Geschikte klusjes voor kinderen volgens hun leeftijd

Welke klusjes je je kind laat doen in huis is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Helpt jouw kind je al mee?
Geschikte klusjes voor kinderen volgens hun leeftijd
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2018

Wil je graag de waarde van onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid bevorderen bij je kinderen? Een perfecte manier om dit te doen is door ze huishoudelijke taken te geven gebaseerd op hun leeftijd. Maar wat zijn geschikte klusjes voor kinderen volgens hun leeftijd?

Hoewel de meeste ouders bereid zijn alles te doen voor hun kinderen, is het waar dat het eigenlijk voordelig is voor het welzijn van een kind als ze meehelpen met huishoudelijke taken.

Daarom hebben wij een lijst met verschillende klusjes voor kinderen gemaakt die geschikt zijn voor hun leeftijd.

Hoewel sommige mensen klusjes zien als een onnodige manier om jonge kinderen te overladen met verantwoordelijkheden, denken anderen het tegenovergestelde. Mensen die voor klusjes voor kinderen zijn, geven de volgende argumenten:

  • Kinderen leren hoe ze verschillende klusjes in huis moeten doen.
  • Ze krijgen een gevoel van verantwoordelijkheid en autonomie, wat voordelig zal zijn in de toekomst.
  • Ze leren de waarde van huishoudelijke taken en begrijpen de moeite die we ervoor moeten doen.
  • Klusjes doen bevordert zelfvertrouwen.

Voor deze en nog veel meer redenen is het een goed idee om een routine op te stellen die kinderen toe laat om klusjes in huis te doen.

Hier volgen een aantal tips om ze mee te laten doen.

Klusjes voor kinderen volgens hun leeftijd

Je kan verschillende klusjes toewijzen aan je kinderen afhankelijk van hun leeftijd. Hier zijn een aantal voorbeelden:

Kinderen van 2 tot 3 jaar

Tijdens deze periode moeten de klusjes die je je kinderen toewijst simpel zijn en te maken hebben met organisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld hun speelgoed opruimen, spullen weggooien, hun vieze kleren oppakken en de planten water geven.

Kinderen van 3 tot 5 jaar

Naast de genoemde klusjes kunnen we een aantal nieuwe klusjes voor kinderen toevoegen om de zelfstandigheid van kinderen te bevorderen.

Geschikte klusjes voor kinderen volgens hun leeftijd zoals bijvoorbeeld de tafel dekken

Kinderen kunnen zichzelf bijvoorbeeld aankleden. We kunnen ze ook leren zelf te douchen en zelfs om de afwas te doen. Kinderen doen dit vaak omdat ze ze zien als een persoonlijke uitdaging. Al deze klusjes moeten gedaan worden onder streng toezicht.

Kinderen van 6 tot 7 jaar

Rond deze leeftijd zijn kinderen bewuster van gevaarlijke elementen als messen en glas. Als je denkt dat ze er klaar voor zijn kan je ze vragen te helpen met de tafel dekken.

Op deze leeftijd kunnen kinderen ook hun eigen bed opmaken, hun tas inpakken en hun kamer opruimen. Je kan ze ook vragen om te helpen bij het schoonmaken van de meubels op de plek waar ze spelen.

Wanneer kinderen klusjes doen verkrijgen kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid en autonomie dat voordelig zal zijn in de toekomst.

Kinderen van 8 tot 10 jaar

Op deze leeftijd kunnen kinderen zelf in bad gaan. Ze kunnen ook voor dieren zorgen en de vloer schoonmaken.

Als je kinderen geïnteresseerd zijn in de keuken kan je ze ook helpen een paar dingen te leren. Houd ze goed in de gaten als ze in de keuken zijn. Laat ze hun eigen snacks of ontbijt klaarmaken. Zorg ervoor dat ze geen gevaarlijke elementen als het fornuis en messen gebruiken.

Kinderen van 10 tot 11 jaar

Op deze leeftijd zijn kinderen volwassener en begrijpen ze hoe ze complexere klusjes in huis moeten doen. Ze kunnen bijvoorbeeld schoonmaakspullen gebruiken, dus is het een goede tijd om ze hun eigen kamer op te laten ruimen. Je kan ze ook vragen de hond uit te laten of op hun broertjes of zusjes te passen.

Kinderen ouder dan 12 jaar

Dit is de laatste periode van de jeugd. Op deze leeftijd kan je kind veel klusjes in huis al doen. Ze kunnen kleren ophangen, simpele gerechten bereiden en alleen boodschappen doen.

Dit is ook een ideale tijd om ze te leren hun onafhankelijkheid te omarmen. Ze zullen verschillende waarden ontwikkelen die hun de rest van hun leven zal helpen. Deze waarden zijn ook belangrijk als ze naar de universiteit gaan.

Geschikte klusjes voor kinderen volgens hun leeftijd zoals bijvoorbeeld schoonmaken in huis

Tips om te gebruiken in de praktijk:

Voordat je de klusjes gaat toewijzen aan je kinderen moet je de volgende aanbevelingen overwegen:

  • Geef geen bevelen. De bedoeling van deze actie is om deze gewoontes eigen te maken, niet om een dagelijkse strijd te creëren.
  • Help ze wanneer dat nodig is.
  • Beloon ze en herken hun inspanningen.
  • Geef geen kritiek op het eindresultaat. Ze kunnen gefrustreerd raken en het klusje niet meer doen.
  • Wees geduldig en laat ze zien hoe ze het klusje goed uit kunnen voeren.

Ter conclusie, klusjes voor kinderen zijn voordelig voor zowel de ouders als de kinderen. Klusjes doen helpt ook bij het versterken van je rol als voorbeeld en leraar. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.