Wat zijn de voordelen van routines voor kinderen?

Routine-activiteiten genereren belangrijke gewoonten bij kinderen en helpen hun karakter te versterken.
Wat zijn de voordelen van routines voor kinderen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 25 februari, 2020

Door routines voor kinderen vast te stellen, leren ze waardevolle principes die een leven lang meegaan, zoals discipline en verantwoordelijkheid.

Het ontwikkelen van goede gewoonten is cruciaal voor het opbouwen van karakter bij kinderen. Hoewel routines als beperkend kunnen worden gezien, is de waarheid dat ze noodzakelijk zijn voor de kleintjes. Routines helpen kinderen een aantal waardevolle lessen te leren. We lichten hieronder enkele waardevolle lessen uit die je kunt leren.

Routines worden gecreëerd met het doel kinderen goed gedrag en goede gewoonten aan te leren. Dit is een effectieve manier om gedrag aan te leren, omdat routines moeilijk te wijzigen zijn als ze eenmaal zijn vastgesteld. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren hun haar altijd te borstelen voordat ze naar buiten gaan, of hun tanden te poetsen na elke maaltijd.

Goede gewoonten ontstaan ​​niet altijd op natuurlijke wijze, veel moeten worden geleerd. Ze kunnen onze kinderen ook gezonde richtlijnen geven om vanaf zeer jonge leeftijd op te volgen.

Wanneer begin je met het vaststellen van routines voor kinderen?

Je moet niet te lang wachten om routines voor kinderen te ontwikkelen. Dit kan bijna vanaf het moment dat ze zijn geboren. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen hun eerste routines leren voordat ze een jaar oud worden.

Als we te veel tijd voorbij laten gaan, kunnen kinderen slechte gewoonten krijgen die moeilijk te veranderen zijn.

Het opstellen van een voedingsschema en een vaste bad- en bedtijd vanaf jonge leeftijd zal kinderen helpen zich aan te passen aan nieuwe routines naarmate ze ouder worden en naarmate er meer activiteiten aan hun dagen worden toegevoegd.

In grote mate zal dit hun aanpassing aan nieuwe routines vergemakkelijken wanneer ze eerst naar de kleuterschool gaan, daarna naar de middelbare school, en ook bij het deelnemen aan buitenschoolse activiteiten.

Meisje ruimt haar kamer op

Vanaf jonge leeftijd kopiëren kinderen wat ze zien, of dat nu goed of slecht is. Dit komt omdat ze in het begin niet het vermogen hebben om goed van kwaad te onderscheiden. Dit is de reden waarom het het beste is om ze gewoontes en routines aan te leren door een voorbeeld te geven met je eigen dagelijkse activiteiten.

Het belang van gewoonten en routines voor kinderen

Het opstellen van schema’s en het respecteren van routines biedt een groot aantal voordelen voor kinderen, waaronder de volgende:

  • Leert hen om netjes en georganiseerd te zijn
  • Bevordert de ontwikkeling van zelfstandigheid
  • Genereert veiligheid en stabiliteit
  • Creëert een rustige omgeving
  • Verlaagt niveaus van onzekerheid en angst omdat de activiteiten voorspelbaar zijn

Het eerste wat we met onze kinderen moeten vaststellen, zijn de uren dat we eten, douchen en slapen. Het is raadzaam dat je je aan deze tijden houdt en het gezinsschema dagelijks respecteert.

Naarmate ze ouder worden, zal het nodig zijn om nieuwe activiteiten aan het schema toe te voegen, zoals tijd voor studeren en spelen, zonder de reeds vastgestelde routine te verstoren.

Gewoonten, routines en hun relatie tot leren

Op zichzelf zijn gewoonten een vorm van leren die zorgt voor zelfregulerend gedrag en discipline. Ze helpen bijvoorbeeld kinderen zich aan te passen aan het schoolsysteem. In de klas, vooral in de kleuterklas, is een van de belangrijkste leerdoelen het leren om routines te volgen.

Bovendien bevordert het vaststellen van routines en vaste schema’s het begrip van tijd en ruimte, en helpt het kinderen hun aandacht te richten op specifieke taken.

Ze helpen kinderen ook om te leren plannen en om bepaalde doelen op iedere dag te bereiken. Dit helpt kinderen leren een activiteit efficiënt te starten en te beëindigen, in plaats van taken half uit te stellen of te vergeten.

Voordelen van routines voor kinderen

Het hebben van een vooraf vastgestelde routine zal de jongste familieleden helpen leren wat ze moeten doen. Dit moet de steun hebben van het hele gezin, die elk hun steentje bijdragen om het goede voorbeeld te geven.

Tegelijkertijd kan het aannemen van goede dagelijkse gewoonten als onderdeel van een routine kinderen helpen om te leren:

  • Te verwachten wat er komt en angst te beheersen
  • Je gemakkelijk aan verschillende situaties aan te passen
  • Georganiseerd leven door op een tempo te leren dat hen als volwassenen ten goede komt
  • Waarderen dat er normen en limieten zijn die je moet respecteren
Tanden poesten

Vergeet niet dat het vaststellen van effectieve routines voor kinderen vereist dat je geduldig het goede voorbeeld geeft. Bovendien is het een teaminspanning van het hele gezin. Anders kunnen kinderen slechte gewoonten gaan oppakken.

Je kinderen hebben een oneindig aantal mogelijkheden en talenten om te verkennen en te ontwikkelen. Hoe meer goede gewoonten ze aannemen, hoe groter hun kansen op succes in wat ze in de toekomst willen bereiken. [featured-post url=”https://jebentmama.nl/kinderen/het-belang-van-routines-voor-je-kind/”


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.