Het belang van routines voor een baby

Na de geboorte van de baby, is het noodzakelijk om een routine vast te stellen om alle onvoorziene gebeurtenissen aan te pakken. Ontdek het belang ervan door het volgende artikel te lezen.
Het belang van routines voor een baby
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 maart, 2019

Vroeg of laat realiseren veel nieuwe moeders zich het belang van routines voor een baby, vooral voor pasgeboren baby’s. Een baby moet een routine volgen om zich in zijn nieuwe omgeving veilig en rustig te voelen.

Het instellen van dagelijkse routines voor een baby helpt hem om een goed gevoel te krijgen. Het kan ook helpen om het leven voor het hele gezin gemakkelijker te maken.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je tijdens zijn eerste paar maanden van het leven rustig aan moet doen en de tijd moet nemen om hem te leren kennen. Op die manier kun je goede gewoonten en passende routines voor een baby vaststellen.

Het belang van routines voor een baby

In het begin kan een baby de meeste dingen die rondom hem heen gebeuren niet begrijpen. Daarom is het nodig om hem elke dag op hetzelfde moment te laten wennen aan het doen van bepaalde taken.

Hier zijn enkele ideeën om een routine te maken die zowel voor jezelf als voor je kind werkt.

1. Laat je baby het verschil zien tussen dag en nacht

Veel baby’s verwarren de dag met de nacht. Je zult zeker merken dat je baby soms overdag gedurende lange perioden slaapt en dan ‘s nachts moeite heeft met slapen. Hem leren om het verschil te onderscheiden, is een belangrijke stap in de richting van een praktische routine.

Om dit mogelijk te maken, wissel je de kleren van je baby voordat je hem naar bed brengt en doe je dat opnieuw wanneer hij wakker wordt om hem te laten zien wanneer het nacht is en wanneer de dag begint.

Hou het huis overdag ook licht en lawaaierig, maar ‘s nachts donker en stil. Deze veranderingen geven hem de mogelijkheid om te leren om ‘s nachts te slapen en om van de dag gebruik te maken om te spelen en te socialiseren.

2. De routine van je baby is een prioriteit

De routine van je baby is een prioriteit

Het is het beste om de routine van je baby zo consistent mogelijk te houden, vooral als hij nog steeds aan het wennen is. Maak van de routine van je kind een prioriteit om hem te helpen begrijpen dat sommige dingen op specifieke momenten gebeuren.

Een gewoonte kan je ook helpen om gedurende de dag focus en orde te behouden. Helemaal te midden van de constante schommeling van behoeften en aandacht die de baby nodig heeft.

Natuurlijk zorgt de komst van je baby ervoor dat je het drukker hebt en kun je niet altijd elke tegenslag voorzien. We raden echter aan om dagelijks een uitstapje te maken, zoals een wandeling maken in de buitenlucht of vrienden bezoeken, zodat de baby er gewend aan raakt om naar buiten te gaan en de wereld om hem heen te ontdekken.

Het idee om de routine van de baby altijd voorop te stellen, kan ontmoedigend zijn, vooral voor moeders die voor het eerst moeder zijn geworden. Wees dus niet bang om hulp te vragen aan je vrienden, familie of een specialist als je het nodig hebt.

“Voordat je kinderen leert lezen, moet je ze leren wat liefde en waarheid is.”
-Mahatma Gandhi-

3. Leer de signalen van je baby te begrijpen

Signalen zijn de indicaties die je baby afgeeft om je te laten weten hoe hij zich voelt en wat hij nodig heeft. Als moeder moet je leren wat de signalen van je kind zijn en hoe je daarop kunt reageren.

Laat in deze context de baby je begeleiden naar de routine die het beste bij hem past. Als je op zijn signalen let, dan zal hij je vertellen wat hij nodig heeft.

Het begrijpen van wat je baby tot uitdrukking brengt, zal echter veel tijd en geduld kosten. Probeer dus op te merken wanneer je kind moe is, hongerig is of zin heeft om te spelen. Deze informatie helpt je om een effectieve routine te creëren. Het geeft je de kans om op zijn behoeften te anticiperen.

4. Pas de routines van de baby aan aan de hand van zijn leeftijd

Als je eenmaal een redelijk voorspelbare routine met je baby hebt vastgesteld, dan kan het moeilijk lijken om het weer te veranderen. Als je baby groeit, zal hij overdag minder dutjes nodig hebben. Hij zal meer tijd hebben om te spelen en activiteiten te doen.

Bovendien moet hij rond de leeftijd van 6 maanden ook vast voedsel gaan eten. Dan moet je meer tijd hebben om zijn maaltijden te bereiden. Naarmate je de behoeften van je baby leert kennen, zullen deze routinematige veranderingen natuurlijker lijken.

5. Verwacht geen perfectie

Baby slaapt bij vader en moeder

De routine van je baby zal niet altijd als een klok werken. Hoewel kinderen van consistentie en regelmaat houden, kunnen er als de baby groeit enkele veranderingen plaatsvinden.

Hou er rekening mee dat de kleine soms geen dutje wil doen, eten zoals gewoonlijk of op de normale tijd wakker wordt. Dus bewapen jezelf met geduld en bereid je voor op het onverwachte.

Zodra je de routine van je baby begrijpt, gebruik dan je rustmomenten om je kracht terug te winnen en wat tijd te besteden aan het zorgen voor jezelf. Bekijk je favoriete programma’s of neem een lekker warm bad om jezelf de energie te geven die nodig is om te blijven genieten van de groei van je baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.