Slechte gewoonten die vaak voorkomen bij jonge kinderen

Slechte gewoonten die vaak voorkomen bij jonge kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 juni, 2018

Slechte gewoonten van kinderen kunnen later in het leven voor echte problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat ouders een oogje in het zeil houden. Waarschuwingssignalen moeten tijdig opgemerkt worden zodat er iets aan kan worden gedaan voor dat het te laat is.

Kinderen imiteren het gedrag van de mensen die hen omringen. Wanneer kinderen voortdurend tijd doorbrengen met mensen met slechte gewoonten dan zullen zij deze zeker overnemen.

Dit is een heel belangrijk iets om in gedachten te houden. Vooral wanneer we het hebben over slechte gewoonten corrigeren bij kinderen.

Hoe wordt een gewoonte gevormd?

Gewoonten worden gevormd wanneer we een bepaald gedrag voortdurend herhalen. Slechte gewoonten bij kinderen kunnen echter ook veroorzaakt worden door fysieke of psychologische problemen.

Gewoonten kunnen leiden tot obsessief gedrag. Dit moet altijd door een arts of psycholoog worden behandeld.

Slechte gewoonten bij jongen kinderen

Sommige slechte gewoonten bij jonge kinderen kunnen een directe invloed hebben op hun gezondheid. Andere hebben dan weer een invloed op het gezin en op de relaties met andere mensen.

In elk geval is het belangrijk om slechte gewoonten zo snel mogelijk te corrigeren zodat ze de kans niet krijgen om tot een permanent probleem uit te groeien.

1. Ongezonde voeding

Fastfood eten is een slechte gewoonte die tegenwoordig heel vaak voorkomt. Er zijn zelfs kinderen die weigeren om iets dan anders dan fastfood te eten.

Enkele gevolgen van fastfood zijn onder andere een hoge bloeddruk en obesitas.

Het is echter mogelijk om deze gewoonte te overwinnen. Maak eten klaar waar een heleboel verschillende ingrediënten aan toegevoegd worden. Zorg er ook voor dat het voedsel visueel aantrekkelijk is voor het kind.

Als er iets specifieks is waar het kind echt niet van houdt, probeer dan om dit te vervangen door iets anders uit dezelfde voedselgroep.

Stel ook voor aan je kind om je tijdens het koken te helpen. De kans is immers veel groter dat een kind met plezier zal eten van iets dat hij of zij heeft helpen klaarmaken.

Slechte gewoonten: ongezonde voeding

2. Eten voor de televisie

Onderzoeken hebben aangetoond dat eten voor de tv kan leiden tot gewichtstoename. Doordat de hersenen van het kind gericht zijn op het televisieprogramma dringt het niet tijdig door dat de maag vol zit.

Bovendien moet samen eten een belangrijk moment zijn voor het gezin om eens gezellig samen te zijn en de dag te bespreken.

Kinderen imiteren het gedrag van mensen om hen heen. Wanneer kinderen voortdurend tijd doorbrengen met mensen met slechte gewoonten dan zullen zij deze zeker overnemen.

3. Kwetsend en onbeschoft taalgebruik

Zoals we reeds zeiden hebben kinderen de neiging om gedrag te imiteren. Wanneer in het gezin vaak gevloekt of verkeerd taalgebruik gehanteerd wordt dan zal het kind dit zeker overnemen. Bovendien zal het achteraf heel moeilijk zijn om dit gedrag te corrigeren.

Buiten de thuisomgeving zal het kind deze woorden ook gebruiken bij leerkrachten en andere volwassenen. Dit gedrag verhelpen moet thuis beginnen door het goede voorbeeld te geven.

4. Computer, videospelletjes en televisie

Beeldschermen en technologie kunnen gemakkelijk van een hobby in een verslaving veranderen. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn veel kinderen die niet meer buiten willen spelen omdat ze liever voor een beeldscherm hangen.

Te veel tijd voor een scherm doorbrengen leidt echter tot slaapproblemen en kan de sociale ontwikkeling van het kind beïnvloeden.

Door te veel tijd online of met gamen door te brengen kunnen kinderen trouwens ook achterop geraken wat betreft huiswerk.

Er zijn gelukkig manieren om dit gedrag tijdig een halt toe te roepen. Zorg voor een routine zodat ze nooit langer dan twee uur achter elkaar voor een beeldscherm doorbrengen.

Een verslaving aan technologie kan echter ook een dieperliggend probleem maskeren. Veel kinderen die last hebben van angststoornissen of onzekerheid richten zich op technologie als soelaas.

Indien je signalen opmerkt die wijzen op iets ernstigs, twijfel dan niet om een arts te raadplegen.

5. Op de duim zuigen of in de neus peuteren

Sommige kinderen zuigen op hun duim. Dit is een slechte gewoonte die al vroeg in het leven de kop op kan steken, maar meestal uit zichzelf verdwijnt.

Als dit niet het geval is dan moet je een specialist raadplegen. Duimzuigen kan na verloop van tijd schade toebrengen aan het verhemelte en de smaakpapillen van het kind.

In de neus peuteren is nog zo’n onaangename gewoonte. Dit kan leiden tot een bloedneus. Kleine kinderen doen dit soms onbewust.

Zorg ervoor dat het kind zich realiseert wat zij of hij aan het doen is. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat deze gewoonte overwonnen wordt.

6. Te laat naar bed gaan

Kleine kinderen hebben gemiddeld tussen 11 en 13 uur slaap per dag nodig. Kinderen die niet voldoende nachtrust krijgen zijn vaak prikkelbaar, afgeleid, oververmoeid en lusteloos. Dit kan leiden tot problemen met het geheugen en tragere denkprocessen.

Slechte gewoonten: onvoldoende slapen
Onvoldoende slaap kan trouwens ook leiden tot hormonale schommelingen. Een routine zonder uitzonderingen en niet te laat gaan slapen zijn de ideale manier om deze gewoonte te doorbreken.

Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen hun avondeten altijd vroeg kunnen nuttigen. Daarna kun je hen helpen om in slaap te vallen door een verhaaltje voor te lezen.

7. Slechte hygiëne

Hygiëne is cruciaal voor een goede gezondheid en voor een normaal sociaal leven.

Veel kinderen hebben een hekel aan douchen of weigeren om hun tanden te poetsen na een maaltijd.

Deze weerstand kan echter uitgroeien tot een slechte gewoonte. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin regelmatig zijn of haar handen wast, dagelijks doucht en de tanden meerdere keren per dag poetst.

Vergeet niet dat kinderen hun gedrag spiegelen aan dat van hun ouders, dus geef altijd het goede voorbeeld! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.