Het gebruik van LEGO Education in de klas

Wist je dat kinderen door LEGO te gebruiken zich niet alleen kunnen vermaken, maar ook allerlei nuttige dingen kunnen leren? Ontdek LEGO Education!
Het gebruik van LEGO Education in de klas
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

We weten allemaal wat LEGO is: die beroemde kleine gekleurde bouwblokken en onderdelen waarmee je van alles kunt maken. Wat nou als we je zouden vertellen dat veel leraren ze tegenwoordig gebruiken als innovatief leermiddel in de klas? Dit is mogelijk dankzij LEGO Education.

Met LEGO Education kunnen kinderen leren met behulp van actieve methodes, waarin zij de belangrijkste persoon in het leerproces zijn. Door LEGO Education te gebruiken, kunnen ze hun kennis in praktijk brengen en hun ideeën uitdrukken door met blokken te bouwen.

Als je meer te weten wil komen over deze didactische hulpmiddelen, lees dan vooral verder!

Een kind speelt met LEGO

Met LEGO spelen in de klas

Er zijn verschillende LEGO Education pakketten te verkrijgen, waaronder:

  • Verhaalstarters
  • Eenvoudige machines
  • Techniek voertuigen
  • Meer over wiskunde
  • Leren om te leren
  • Bouwen om jezelf uit te drukken

Elk pakket richt zich op een specifieke leeftijdsgroep en heeft een specifiek doel. Er is echter iets dat ze allemaal gemeen hebben. Namelijk, ze helpen allemaal een kind te genieten en spelenderwijs te leren, dat gekenmerkt wordt door leuk, actief, participatief, interactief en betekenisvol te zijn.

Dit type LEGO-producten is gemaakt met de bedoeling om leerkrachten te helpen om de leerdoelen van een bepaald vak te behalen. Het doel is om leerlingen op een meer effectieve, motiverende, aantrekkelijke en inspirerende manier les te geven.

In die zin is het belangrijk om te benadrukken dat een leraar die van plan is LEGO Education in de klas te gebruiken, leiding moet geven tijdens dit leerproces. De leerlingen moeten zelf, op autonome wijze, de oplossing vinden voor verschillende uitdagingen en projecten die de docent hun biedt.

“Geef leerlingen iets te doen, niet iets om te leren, waarbij het doen van dien aard is dat ze wel moeten nadenken; op natuurlijke wijze leren geeft resultaat.”
– John Dewey –

Lego Education kan gebruikt worden om te werken aan alle vaardigheden, van sociale en communicatieve tot alfabetiseringsontwikkeling of STEM-leren. STEM-vakken zijn onderwerpen die te maken hebben met wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

De voordelen van het gebruik van LEGO Education

Het gebruik van LEGO in het leerproces heeft meerdere voordelen voor kinderen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Het bevorderen van de nieuwsgierigheid en leergierigheid.
  • Helpen bij het ontwikkelen van psychomotorische vaardigheden, vanwege het bouwen met kleine blokjes.
  • Het aanmoedigen van de verbeelding en creativiteit vanwege het bedenken en creëren van bouwwerken.
  • Verbeteren van samenwerking en communicatie door in teamverband te moeten bouwen met als doel samen een doel te behalen
  • Het helpt om het logische denken te ontwikkelen. Omdat de kinderen de blokken in elkaar willen laten passen, moeten kinderen de situatie analyseren en nadenken over hun ideeën.
  • Verbetering van het oplossende vermogen. Kinderen moeten elke uitdaging aan gaan door beslissingen te nemen en kritisch na te denken.

“Creativiteit is net als LEGO; we kunnen alle blokjes zien, maar weten nog niet wat we ermee kunnen doen.”
– Anoniem –

Een kind speelt samen met zijn ouders met LEGO

LEGO Education: een innovatief hulpmiddel

Op basis van wat we tot nu toe hebben gezien, kunnen we concluderen dat LEGO Education een innovatief en educatief hulpmiddel is. Daarnaast hebben we ook gezien dat het de integrale ontwikkeling van kinderen en jongeren bevordert.

Dus, ben je docent en wil je je lessen leuker maken? Overweeg dan LEGO Education eens te gebruiken. Ik weet zeker dat je leerlingen enthousiast zullen zijn en misschien zelfs een beetje verrast!

Bovendien stel je op deze manier de komende generaties in staat om van een ander soort onderwijs te leren, die helemaal anders is dan de traditionele pen en papier. Het is een motiverendere vorm van onderwijs waardoor leerlingen elke dag weer met een grote glimlach en leergierig naar de les komen.

Heb je nog vragen of zou je graag meer informatie willen? Ga dan naar de officiële LEGO Education-website en ontdek meer dan 400 lessen die beschikbaar zijn voor gebruik in de klas!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zimmerman, B. (2017). Programming education for students of any age: LEGO® education-mindstorms® EV3 robotics. Journal of Computing Sciences in Colleges33(1), 42-43.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.