4 manieren om thuis lezen te stimuleren

Kinderen moeten de gewoonte aanleren om te lezen vanaf het moment dat ze jong zijn. Maar welke rol spelen gezinnen hierbij? Hoe kun je thuis lezen stimuleren?
4 manieren om thuis lezen te stimuleren
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 27 december, 2022

Lezen is een van de belangrijkste vaardigheden die een mens in de loop van zijn of haar leven kan verwerven. Het vermogen om te lezen stelt ons namelijk in staat om allerlei soorten informatie uit alle verschillende leergebieden op te nemen. Daarom is het het beste om deze capaciteit zowel op school als thuis te maximaliseren. Daarom willen we 4 manieren voorstellen om het lezen thuis te stimuleren.

“Het vermogen en de behoefte om te lezen, geeft toegang tot wat al door anderen is ontdekt. Het is de sleutel, of een van de sleutels, tot de reeds opgeloste problemen. ”
– Abraham Lincoln –

4 manieren om thuis lezen te stimuleren

Jongen met een boek

1. Creëer een leeshoek

Een goede manier om thuis lezen te stimuleren, is door een speciale leesplek te creëren in de kamer van je kind. Het enige dat je dus hoeft te doen, is een ruimte voorbereiden waar je kinderen zich gemotiveerd voelen om te lezen.

Deze hoek moet aantrekkelijk zijn, goed licht hebben en bovendien een verscheidenheid aan verhalen en boeken bieden. Zorg ervoor dat je kind gemakkelijk zelfstandig toegang heeft tot de boeken en dat ze geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd. Dit zal je kindje aanmoedigen om te genieten van het vermogen om te lezen en alles wat daarbij komt kijken.

2. Maak er een gewoonte van om voor het slapengaan te lezen

Lezen voor het slapengaan is voor kinderen om een aantal redenen gunstig vanaf de tijd dat ze nog heel klein zijn. Ten eerste raken ze eraan gewend om dagelijks tijd vrij te maken om te lezen.

“Een kind dat leest, zal een volwassene zijn die denkt.”
– Anoniem –

Vanaf het moment dat baby’s tussen de vier en zes maanden oud worden, kunnen ouders hun boeken gaan voorlezen. Terwijl ze luisteren, kijken ze naar de tekeningen en kleuren in deze boeken. Maar beetje bij beetje zullen ze het vermogen verwerven om de verhalen te begrijpen en, wanneer je het het minst verwacht, zullen ze zelfstandig gaan lezen.

Op deze manier introduceren we lezen aan kinderen en helpen we hen om dit vermogen te ontwikkelen, wat fundamenteel is om kleine lezers te creëren die opgroeien om het belang ervan te waarderen.

3. Word lid van een plaatselijke bibliotheek

Een andere geweldige manier om thuis lezen te stimuleren, is door je kinderen naar de plaatselijke bibliotheek te brengen en vervolgens lid te worden. Met een lenerspas kunnen je kinderen namelijk kiezen uit eindeloze titels die bij hun smaak en interesses passen. Ze kunnen ook tijd doorbrengen met lezen in de bibliotheek of boeken lenen om thuis bij te ontspannen. Dit is ook een geweldige manier om kinderen over verantwoordelijkheid te leren.

4. Geef het goede voorbeeld

Om kinderen een goede leesgewoonte te laten ontwikkelen, is het belangrijk dat ouders ook thuis lezen. Vergeet niet dat wij als ouders de grootste rolmodellen van ons kind zijn en dat zij ons voorbeeld volgen. Daarom is het cruciaal dat kinderen hun ouders observeren terwijl ze zelf recreatief lezen. Dit kunnen romans, tijdschriften, kranten, blogberichten enz. zijn.

“Lezen is voor de geest wat oefening is voor het lichaam.”
– Joseph Addison –

Moeder leest voor aan dochter

Het belang van thuis het lezen te stimuleren

Gezinnen zouden veel belang moeten hechten aan lezen en hun kinderen meerdere mogelijkheden moeten bieden om dit vermogen te stimuleren en te ontwikkelen. Dat komt omdat, zoals we al zeiden, het beheersen van de leesvaardigheid ons in staat stelt in de loop van ons leven altijd te blijven leren.

Bovendien zorgt de gewoonte om regelmatig te lezen voor veel meer, zoals:

  • Verbetert het mondeling en schriftelijk uitdrukken.
  • Verbreedt de woordenschat.
  • Verbetert het schrijven en de kennis van spellingsregels.
  • Stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht.
  • Helpt om leerproblemen te voorkomen.
  • Maximaliseert concentratie en aandacht.
  • Verhoogt kritische en reflectieve gedachten.
  • Moedigt empathie aan en het vermogen om andere perspectieven te waarderen.
  • Geeft kinderen een beter begrip van hun eigen emoties en die van anderen.

Kortom, er zijn veel voordelen verbonden aan thuis goede leesgewoonten aan te leren vanaf de tijd dat kinderen klein zijn. Dus waar wacht je nog op om de ideeën toe te passen die we hierboven hebben aanbevolen? We weten zeker dat je kindje  er dankbaar voor zal zijn!

“Misschien heb je onnoemelijke materiële rijkdom; kisten met juwelen en schatkisten. Rijker dan ik zal je nooit zijn. Ik had een moeder die me voorlas. ”
– Strickland Gillian –


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.