Kinderen verantwoordelijkheid geven in ruil voor voorrechten

Kinderen verantwoordelijkheid geven in ruil voor voorrechten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is nooit te vroeg om kinderen te leren dat voorrechten moeten worden verdiend. Daarom is kinderen verantwoordelijkheid geven zo belangrijk. Als ieder gezinslid zijn steentje bijdraagt, is dit positief voor iedereen.

Verantwoordelijkheid en voorrechten gaan hand in hand tijdens ons leven. Het is belangrijk om dit in onze kindertijd te leren. We moeten onze plicht moeten doen om iets te bereiken. 

Kinderen verantwoordelijkheid geven: enkele tips

  • Begin op jonge leeftijd. Verwacht niet dat je tiener verantwoordelijkheid toont als je hem dit nooit geleerd hebt. Geef kinderen taken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Je kunt kinderen verantwoordelijkheid geven vanaf het moment ze kunnen lopen. 
  • Laat je kinderen helpen. Veel ouders verkiezen om hun kinderen geen dagelijkse taken te geven. Want soms krijgen we de klus sneller alleen geklaard. Wil je verantwoordelijke kinderen? Laat hen dan helpen. Laat hen opruimen of een handje helpen waar mogelijk. Geef hen bijvoorbeeld kleine taakjes die makkelijk en leuk zijn.
Kinderen verantwoordelijkheid geven
  • Toon hen hoe je verantwoordelijk kunt zijn. Geef hen de nodige middelen om hun taken op een leuke en efficiënte wijze uit te voeren. Als je wilt dat ze hun vuile kleren opruimen, geef hen dan een wasmand. Doe de eerste keer de taak samen met hen, de volgende keer kunnen ze dit alleen. Vervolgens ga je verder met andere taken om en rond het huis.
  • Wees een rolmodel. Jouw gedrag is immers het belangrijkste voorbeeld van de gewoontes die je aan je kind wil aanleren. Help hen te begrijpen dat je als familie moet samenwerken. Ieder teamlid speelt een belangrijke rol in het huishouden ten gunste van iedereen.
  • Wees positief. In het bijzonder met kleine kinderen die je graag willen helpen. Gebruik die positiviteit om hen te betrekken bij allerlei activiteiten. Geef hen altijd verbale erkenning als ze doen wat je vraagt. Dit bevordert communicatie en positieve acties worden zodoende een gewoonte in het leven.

Nog meer bruikbare tips om voorrechten te verdienen

  • Beheers je verwachtingen. Taken moeten geschikt zijn voor een de leeftijd en vaardigheden van je kind.  Kinderen verantwoordelijkheid geven gebeurt geleidelijk aan. Je ziet niet meteen resultaten van de ene dag op de andere. Prijs je kinderen voor hun vooruitgang. Mettertijd zullen ze het beter doen.
  • Wees voorzichtig met materiële beloningen. Zeker in het begin is het geen goed idee om je kind een beloning te geven telkens hij iets goed doet. Dit kan de gewoonte aankweken dat kinderen enkel het juiste doen mits er een beloning aan te pas komt. Dit is absoluut niet de bedoeling. Stimuleer hen met lof. Zodra er een routine is opgebouwd, geef hen dan af en toe een beloning. 
  • Zorg voor routine. Orde en routine zijn de sleutels tot het geven van verantwoordelijkheid aan kinderen. Als iedereen weet wat en wanneer hij het moet doen zullen de resultaten beter zijn. 
  • Leer hen dat elke actie gevolgen heeft. Of deze positief of negatief zullen zijn, hangt af van wat ze doen. Indien ze geen verantwoordelijkheid nemen, neem dan tijdelijk één van hun voorrechten weg. Beetje bij beetje leren ze dat goede daden voordelen opleveren.  Daar staat tegenover dat slechte daden vaak niet zulke leuke gevolgen hebben.
Gevolgen van slechte daden
  • Moedig zelfstandigheid aan. De enige manier om een vaardigheid te perfectioneren, is om te oefenen. Laat kinderen taken uitvoeren naar hun beste vermogen. Geleidelijk aan zullen ze vertrouwen krijgen in hun eigen vaardigheden en zelfstandiger leven.
  • Laat hen beslissingen nemen. Laat kinderen beslissen over zaken die op hen van toepassing zijn. Daardoor leer je hen de gevolgen van hun daden te analyseren. Zo beslissen ze welke weg voor hen de beste is. Wat kleine kinderen betreft: geef hen enkele geschikte opties en laat hen beslissen welke ze verkiezen. 

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid: de bouwstenen van onze maatschappij

Verantwoordelijkheid is één van de meest belangrijke waarden. Leer dit aan op jonge leeftijd. Zelfs kleine kinderen moeten betrokken worden bij familie-activiteiten.

Dit is hoe kinderen leren om deel uit te maken van de maatschappij. Een maatschappij waarin de rechten en verantwoordelijkheden van elk lid even belangrijk en noodzakelijk zijn om met elkaar om te gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.