Hoe je de intelligentie en het geheugen van je baby stimuleert

Hoe je de intelligentie en het geheugen van je baby stimuleert
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 24 juli, 2018

Om de intelligentie en het geheugen van je baby te stimuleren, moet je gewoon een liefdevolle moeder zijn en betrokken zijn bij de groei van je kind. Wil je weten hoe je dat moet doen? Bekijk dan deze tips en maak aantekeningen!

De intelligentie van je baby

Kinderen hebben een ‘vormbare’ intelligentie, die in staat is om gevormd te worden. Tijdens de ontwikkeling hebben kinderen verschillende soorten intelligentie totdat ze volwassen zijn.

De periode vanaf geboorte tot 2 jaar wordt onder andere gekenmerkt door een grote mentale ontwikkeling. Dit is wanneer kinderen leren lopen, praten en nadenken over objecten die niet aanwezig zijn.

“Een intelligent persoon leert van de ervaringen van anderen.”

– Voltaire –

De Piaget theorie

De theorie van Piaget stelt dat kinderen specifieke stadia doorlopen op basis van hun intellect en hun vermogen om volwassen relaties waar te nemen. Deze stadia van de ontwikkeling van het kind komen in een vaste volgorde bij alle kinderen, overal ter wereld.

Als baby’s of kinderen op een vroege leeftijd met anderen communiceren, weten ze niet hoe ze zich zouden moeten inleven zoals een volwassene zou kunnen, noch weten ze hoe ze ‘egocentrisch moeten denken’.

Tijdens de kindertijd is er een natuurlijke cognitieve ontwikkeling waarin we ‘leren denken’. Met andere woorden, kinderen leren omgaan met de wereld waarin ze leven.

Volgens Piaget staat de fase die optreedt vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar bekend als de ‘sensomotorische fase’. De ontwikkeling van het kind wordt gekenmerkt door zijn begrip van de wereld, coördinatie van zintuiglijke ervaringen met fysieke actie. Tijdens deze fase worden aangeboren reflexen meer geavanceerd.

Wat kunnen we doen om de ontwikkeling van intelligentie in de sensomotorische periode te verhogen?

 • Wijzig circulaire reacties. Wanneer een baby hetzelfde gedrag produceert dat toevallig is opgetreden, worden we geconfronteerd met een circulaire reactie. Wij als ouders moeten veranderingen aanbrengen in de circulaire reactie, zodat de baby zal zien dat veranderingen plaatsvinden en daardoor kunnen leren ontdekken.
 • Ontdek verschillende voorwerpen en speelgoed. Dit is zodat de baby leert over dingen buiten zichzelf.
 • Verstoppertje spelen met objecten. Laat hem een speeltje zien en verstop het, laat hem vervolgens dan zien hoe je het verborgen object zoekt. Herhaal het scenario, maar laat hem dan degene zijn die het vindt.
Moeder en kind oefenen

Ken je de Tomatis-methode?

De Tomatis methode is gebaseerd op het trainen van het gehoor en daarmee het leervermogen te verhogen en de algemene ontwikkeling te stimuleren.

Het is een muzikale therapie gebaseerd op het luisteren naar:

 • Bepaalde hoge frequenties
 • Composities van Mozart
 • Gregoriaanse gezangen
 • De stem van de moeder zoals die gehoord wordt vanuit de baarmoeder

Door de ontwikkeling van de perceptie van het oor, worden leren en communicatieve vaardigheden gestimuleerd en daardoor worden zowel de motorische vaardigheden als de balans verbeterd.

De voordelen van deze methode zijn onder meer:

 • Betere houding
 • Grotere weerstand tegen vermoeidheid
 • Verbeterde geheugencapaciteit
 • Verhoogde concentratie
 • Verbeterde creativiteit
 • Een gevoel van kalmte
Intelligent jongetje

3 manieren om het geheugen van je baby te stimuleren

1. Krijg een band met de baby

Het brein is geprogrammeerd om te zoeken naar veiligheid en als hij niet voelt dat het zich in een veilige omgeving bevindt, kan hij niet leren. Daarom is het zo belangrijk dat je baby zich veilig voelt. Om dit te bereiken, kan je dit doen:

 • Zorg voor huid-op-huid contact vanaf de geboorte
 • Besteed zoveel mogelijk tijd aan de baby, zonder multitasking
 • Praat constant met hem
 • Draag altijd je kind in je armen

2. Geheugen evocatie

Met 10 maanden kan een baby al een voorwerp vinden dat seconden eerder verstopt is. Geheugen evocatie bestaat uit het kunnen herinneren van dingen die totaal afwezig zijn.

In deze fase wordt de symbolisatiecapaciteit van de baby al ontwikkeld, wat kenmerkend is voor de mens en onze intellectuele en culturele ontwikkeling mogelijk maakt.

Na een jaar, wanneer het kind dingen kan vinden die hij lange tijd niet heeft gezien en wanneer de taal verschijnt, is het mogelijk dat het kind dingen uit het zicht kan vinden, nadat je het benoemd hebt. Je kan zien dat het geheugen van je baby zich heeft ontwikkeld.

3. Zing liedjes

We moeten steeds opnieuw veel liedjes zingen voor onze kinderen. Door de melodie te herhalen, maken kinderen zich de melodie eigen en dit helpt hen vervolgens om te ontspannen en te kalmeren.

Als ze iets ouder zijn, kun je van deze techniek profiteren om strofen uit te vinden met de inhoud die je wilt dat je kleintje onthoudt. Daardoor stimuleer je het geheugen van je baby.

Je kan beginnen met eenvoudige onderwerpen, zoals het onthouden van zijn privéadres of telefoonnummer, die kinderen kunnen gebruiken in geval van nood. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.