Leer je kinderen de ondergoed-regel

Leer je kinderen de ondergoed-regel
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het beschermen van minderjarigen tegen seksueel misbruik is de taak van iedere ouder. Leer je kind de ondergoed-regel, wat voor hen een wapen kan zijn om ook zichzelf tegen seksueel geweld te kunnen beschermen.

De ondergoed-regel helpt ouders hun kinderen uit te leggen hoe ze zichzelf kunnen weren tegen ongewenst seksueel gedrag, door middel van een paar simpele richtlijnen.

Aangezien we in een wereld leven waar seksueel misbruik nog steeds voorkomt, moeten we er alles aan doen om onze kinderen tegen deze manier van agressie te beschermen.

De ondergoed-regel

Jouw lichaam is alleen van jou

De ondergoed-regel benadrukt het belang van ouders die hun kinderen leren dat hun lichaam alleen van hen is en dat niemand hen kan dwingen om aangeraakt te worden. 

Het verhaal leert kinderen dat fysiek contact alleen zou moeten plaatsvinden met wie ze dat graag willen. En op welke manier ze dat graag willen. Het benadrukt dat ze nooit een ander ongewild zouden moeten aanraken. En een ander mag dat ook niet bij hen doen. Zeker niet de lichaamsdelen die doorgaans bedekt zijn door ondergoed.

Het is van belang dat kinderen leren hoe ze mensen kunnen vermijden waarbij ze zich niet op hun gemak voelen. Het gaat verder dan alleen beleefd zijn. Het leert hen ook om nee te zeggen en uit te buurt te blijven van mensen die hen op een ongepaste manier benaderen.

Een vader die luistert

De goede en slechte manier van spelen

Onze kinderen moeten weten dat er lichaamsdelen zijn die niemand mag aanraken behalve zijzelf. Daarom moeten we hen leren waar hun geslachtsdelen zitten. Ook wanneer het hen gevraagd wordt, zouden ze deze lichaamsdelen nooit moeten laten zien aan iemand anders.

Het is belangrijk om hen te waarschuwen dat ze het niet zouden moeten toestaan dat anderen hun geslachtsdelen aan hen tonen of hen vragen deze aan te raken. 

Je moet je kinderen vertellen dat papa of mama, of wie de zorg voor het kind dan ook heeft, deze delen alleen wast tijdens het badritueel en dat ze op een gelijke manier gewassen moeten worden als de rest van het lichaam.

Goede en slechte geheimpjes 

Je kind zou het verschil moeten kennen tussen een goed en een slecht geheim. De onderbroek-regel leert hen het belang van deze kennis.

Een slecht geheim gaat over de genitaliën van het kind of iemand anders. Deze slechte geheimen hebben ook betrekking op ongepast gedrag waar ze zichzelf ongemakkelijk bij voelen.  

Slechte geheimen worden verborgen gehouden voor ouders omdat het gerelateerd is aan fysiek contact tussen volwassenen en kinderen. Kinderen zouden nooit een slecht geheim voor mama of papa verborgen moeten houden.

Integendeel, slechte geheimen zouden altijd verteld moeten worden tegen de ouders. Onze kinderen moeten dit weten.

De ondergoed-regel

Voorkomen en beschermen zijn de verantwoordelijkheid van de ouders 

De communicatie tussen de ouder en het kind zou continue en open moeten zijn. Er zouden geen onderwerpen taboe moeten zijn of uitgesteld moeten worden.

Ouders zouden hun kinderen op jonge leeftijd moeten vertellen over seks. Alleen op deze manier zullen ze zelf doorhebben wanneer ze slachtoffer zijn van seksueel misbruik. 

Een kind dat seksueel misbruikt wordt trekt zich terug. Ze zijn bang voor de reactie van hun ouders en denken wellicht dat ook anderen hen pijn willen doen.

Ouders zouden hun kinderen alle vaardigheden moeten leren om zichzelf te kunnen beschermen tegen seksueel geweld. 

Zorg dat je kinderen weten dat ze je altijd kunnen vertrouwen en dat ze het je altijd moeten laten weten wanneer iemand hen op een ongepaste manier behandelt.

Ken hun veilige netwerk

Een kind zou, met behulp van de ouders, een veilig netwerk om zich heen moeten creëren.

Dit netwerk bestaat uit de mensen die het kind zelf kiest. Het zouden mensen moeten zijn die het kind vertrouwt. Het kind kan dan één van hen kunnen aanspreken wanneer ze bang zijn.

Leer je kind de ondergoed-regel 

Wacht daarom niet met het leren van de ondergoed-regel tot het vermoeden van seksueel grensoverschrijdend gedrag al rijst. Dit is een regel die je preventief zou moeten gebruiken om allerlei types van seksueel geweld te kunnen voorkomen.

Kindermisbruik is traumatisch. Het laat psychologische schade achter die een leven lang duurt. Houd dit dus in gedachte. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.