Het huis netjes houden - 12 handige gewoonten

Het huis netjes houden - 12 handige gewoonten
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Het huis netjes houden wanneer je kleine kinderen hebt is een grote uitdaging. Je zal voortdurend te maken krijgen met speelgoed dat rondslingert en voedselvlekken op de muren en het tapijt.

Er zijn echter enkele praktische tips die kunnen helpen om tijd te besparen wanneer je schoonmaakt.

Uiteraard moet je ook je kleintje de gewoonte aanleren om het huis netjes te houden. Ook verantwoordelijkheid dragen voor de bezittingen van iemand anders moet een gewoonte worden. Begin reeds op jonge leeftijd simpele taken toe te wijzen die zullen helpen om het huis netjes te houden. Zorg er wel voor dat de taken geschikt zijn voor de specifieke leeftijd van het kind.

Communicatie is thuis van het allergrootste belang. Er moet open en gemakkelijk met elkaar gepraat kunnen worden. Op deze manier kunnen routines en gewoonten aangeleerd en nageleefd worden. Ouders zijn verantwoordelijk om hun kinderen een schema aan te leren. Dit omhelst eten, zich wassen, studeren, spelen, enz.

– Dokter Paola Rodríguez

Het huis netjes houden wanneer je het druk hebt – enkele trucjes voor mama’s

In de slaapkamer

 • Maak direct  het bed op als je opstaat. Het meteen opmaken van je bed zorgt onbewust voor een betere productiviteit. Op deze manier zal je ook minder geneigd zijn om terug te in bed te kruipen.
 • Maak het nachtkastje elke dag schoon. Houd natte doekjes voorhanden zodat je het nachtkastje na het ontwaken onmiddellijk kunt schoonmaken. Zo kun je vermijden dat taken zich opstapelen voor tijdens het weekend
  Het huis netjes houden: overzicht
 • Controleer regelmatig de kasten. Probeer om in elke kast een beetje plaats vrij te houden voor zaken die het gezin niet langer gebruikt. Zo kun je deze gemakkelijk weggeven of naar een kringloopwinkel brengen.
 • Sorteer de kleren die je in de loop van de dag hebt gedragen. Wanneer je kledingstukken zich opstapelen dan zal de was veel meer tijd vergen. Maak er een gewoonte van om kledingstukken reeds in verschillende wasmanden voor te sorteren. Je kunt er ook voor zorgen dat alles een vaste plaats heeft in de kast.
 • Zorg voor een wasmand voor elk lid van het gezin. Zo kan iedereen zelf de verantwoordelijkheid nemen om zijn of haar vuile kleren netjes te sorteren. Zorg dat je een extra wasmand hebt voor lakens en dergelijke.
 • Vermijd het opstapelen van kleren die nog opgevouwen moeten worden. Weersta de neiging om kleren na het wassen en drogen in een hoekje te gooien en te vergeten. Je zal minder tijd verliezen wanneer je de kleren onmiddellijk na het drogen netjes opbergt.

In de badkamer

 • Spuit met wat schoonmaakmiddel op de wanden nadat je gedoucht hebt. Neem enkele minuten de tijd om de douche een beetje schoon te maken. Zo zal het gemakkelijker zijn om vlekken te verwijderen. Spuit ze simpelweg in met wat schoonmaakmiddel, laat het inwerken op het vuil en maak ze daarna schoon.
 • Maak het toilet schoon als onderdeel van je routine voor het slapengaan. Wanneer je je tanden poetst en je gezicht wast, kun je met een nat doekje vlug even over het toilet gaan. Op deze manier zal het toilet ‘s morgens bij het ontwaken schoon en fris zijn.
 • Organiseer de badkamer een beetje voordat je gaat slapen. Door alle make-up, toiletartikelen en uitgevallen haren kan het al snel een chaotische indruk geven. Om hardnekkige vlekken te vermijden moet je proberen om elke avond even schoon te maken.

In de keuken

 • Iedereen zou het bestek en dergelijke moeten schoonmaken dat hij of zij heeft gebruikt. Als de kinderen oud genoeg zijn moeten ze leren om zelf hun afwas te doen, in elk geval ‘s morgens. Op deze manier zal je huis een minder chaotische indruk maken wanneer je na het werk thuiskomt.
Het huis netjes houden: de afwas
 • Maak schoon terwijl je kookt. Het beste is om huishoudelijke taken te verdelen tussen jezelf, je partner en de kinderen. Op deze manier wordt niemand plotseling onder te veel werk bedolven. Je kunt taken ook beurtelings verdelen. Op deze manier blijft het eerlijk voor iedereen.
 • Maak de oven en de magnetron na elk gebruik schoon. Een oven die meermaals na elkaar gebruikt wordt zal moeilijk schoon te maken zijn. Doe dit daarom onmiddellijk. Hoe minder tijd er tussen de schoonmaakbeurten zit, hoe beter.

Het huis netjes houden kan ook door simpelweg voor alles een vaste plek te hebben.

Gebruik specifieke laden voor speelgoed, schoolbenodigdheden, toiletartikelen en make-up.

Je kunt wanorde gemakkelijk vermijden als je een plaats voorhanden hebt om de spullen van het gezin te organiseren.

Betrek je gezin bij het schoonmaken zodat iedereen leert om voor zijn of haar spullen te zorgen. Zo wordt het voor iedereen een gewoonte om het huis netjes te houden. En op deze manier leren je kinderen het belang van een huis dat netjes en mooi opgeruimd is.

Het is de bedoeling dat jullie als team samen de zaken doen waar iedereen van het gezin voordeel uit haalt. Het huis netjes houden zou geen vervelende taak mogen zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.