Hoe leer je kinderen iets door het goede voorbeeld te zijn

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen iets te leren door het goede voorbeeld te zijn, hoewel het op het eerste gezicht wel eenvoudig lijkt. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je dit kunt doen.
Hoe leer je kinderen iets door het goede voorbeeld te zijn
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag zullen we vertellen hoe je kinderen iets kan leren door het goede voorbeeld te geven. Je hebt hier vast ontelbare keren over gehoord en het is iets waar je zelf misschien wel bekend mee bent. Je zou zelfs kunnen denken dat het simpel is om te doen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een goed voorbeeld te zijn.

Een goed voorbeeld geven is een taak die je elk moment van elke dag moet uitvoeren. Het is nutteloos om het maar af en toe te doen. In feite zou dat baby’s zelfs kunnen verwarren. Kinderen leren namelijk door middel van observationeel leren.

Daarom wil je niet dat ze iets slechts van je leren. Als je wilt dat je kinderen zich goed gedragen, moeten ze jou dit ook zien doen.

Kinderen leren goed gedrag aan op dezelfde manier dat ze slecht gedrag aanleren. Gedrag is niet iets dat door magie gebeurt en het is niet alleen genetisch bepaald. Als kinderen zich goed gedragen, is dat niet omdat je geluk hebt. Net zoals hoe kinderen bepaald gedrag leren, kunnen ze ook leren om dit gedrag te veranderen.

Bovendien geldt hetzelfde voor volwassenen omdat gedrag aangeleerd wordt. Een goed mens kunnen zijn, dat gebeurt niet zomaar. Daarom kunnen we ook leren om betere mensen te zijn om een goed voorbeeld te geven aan onze kinderen.

“Het voorbeeld is sterker dan regels.”
– Nikolái Gógol –

Samen koken

Wees een goed voorbeeld voor je kinderen

Kinderen leren door te kopiëren. Kinderen kunnen rolmodellen makkelijk observeren en imiteren. In feite leren ze praten door anderen na te doen. Ze leren een taal door simpelweg te luisteren, te observeren en te imiteren. Kinderen leren hierdoor ook attitudes, waarden, persoonlijke voorkeuren en gebruiken.

Omdat kinderen het gedrag van de mensen om hen heen kopiëren, heb je veel invloed op wat je kinderen leren. Wat je zegt of doet waar ze bij zijn, zal op de een of andere manier hun gedrag en manier van denken beïnvloeden. Dit komt omdat je een rolmodel bent wanneer je het goede voorbeeld geeft aan je kinderen.

Bovendien kopiëren kinderen vrijwel alles wat ze van volwassenen zien. Het grootste deel van hun gedrag is aangeleerd. Daarom is het belangrijk om het goede voorbeeld te zijn.

Aan de andere kant leren kinderen ook veel van hun omgeving. Daarom moet je kinderen ervaringen bieden die hen waarden bijbrengen en hun verantwoordelijkheden vergroten. Hun gedrag is een weerspiegeling van wat ze in hun omgeving zien.

“Woorden overtuigen, maar een voorbeeld weegt zwaarder.”
– Santa Teresa of Calcutta

Wat gebeurt er als je je kinderen het goede voorbeeld geeft?

Als je wilt dat het gedrag van je kinderen verandert, moet je eerst naar je eigen gedrag kijken. Dit is echter niet altijd makkelijk. Door je eigen gedrag te veranderen, verandert het gedrag van je kind ook. De manier waarop je je gedraagt in het bijzijn van je kinderen, heeft invloed op de manier waarop zij zich tegenover jou en andere mensen gedragen.

Je kunt als beste beginnen met een lijst te maken van de dingen die je zou willen dat je kind verandert, en dit op jezelf toe te passen. Het is altijd goed om als volwassenen je gedrag te verbeteren.

Moeder en dochter lezen een boek

Kinderen geloven alles wat je ze vertelt. Daarom gedragen ze zich ook zoals je wilt dat ze zich gedragen. Als je een kind vertelt dat hij te veel ruzie maakt, zal hij denken dat dat bij zijn persoonlijkheid hoort en zich altijd zo gedragen. Probeer hem daarentegen te vertellen dat hij weet hoe hij rustig moet spelen. Hij zal dit geloven en als gevolg rustiger gaan spelen.

“Het voorbeeld geven is niet de andere manier om les te geven, het is de enige manier om les te geven.”
– Albert Einstein

Let op wat je doet en zegt. Doe dit niet alleen als je kinderen in de buurt zijn, maar probeer dit altijd te doen. Als je eraan gewend raakt om je op een bepaalde manier te gedragen, zal het makkelijker zijn om dit aan te houden wanneer je kinderen in de buurt zijn.

Steun je kinderen

Laat zien dat je je kinderen steunt! Zij hebben namelijk veel steun nodig. Door je kinderen te steunen, zullen ze een stuk gemotiveerder zijn. Het zal ze zelfs helpen om met moeilijke situaties om te gaan, hun angsten onder ogen te komen en met stress om te gaan. Je kunt ze ook helpen om hun problemen op te lossen.

Het is belangrijk om bepaald gedrag te complimenteren. Door dit te doen, laat je je kinderen zien dat ze zich goed gedragen. Hierdoor benadruk je hun sterke punten. Als gevolg zullen ze meer vertrouwen krijgen en het gevoel hebben dat ze goede keuzes kunnen maken. Wellicht ook interessant voor jou

Het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren

Zorg dat je een goede spiegel voor je kinderen bent om op te reflecteren, want het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Severe, S. (2002). Cómo educar a sus hijos con el ejemplo. Editorial AMAT.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.