Het belang van verhalen om te leren

Kinderen zijn net als sponzen die nieuwe informatie opnemen. Daarom moeten we speciale aandacht besteden aan het belang van verhalen om te leren.
Het belang van verhalen om te leren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 maart, 2019

Het belang kennen van verhalen om te leren is cruciaal voor de groei van kinderen. Door thuis de gewoonte te hebben om te lezen, kunnen kinderen zich inleven in hun omgeving en hun verbeeldingskracht ontwikkelen. Op die manier kunnen ze verschillende problemen en conflicten oplossen.

De meeste mensen worden geboren met verschillende soorten creativiteit die zich op verschillende manieren ontwikkelen. Hoewel alle mensen het vermogen hebben om te creëren, ontwikkelen de creatieve vermogens van kinderen zich terwijl ze opgroeien.

Het is het perfecte moment om te beginnen met het aanmoedigen van het lezen van verhalen om te leren.

Het belang van verhalen voor kinderen om te leren

Elke dag verschillende verhalen lezen kan creativiteit stimuleren. Verhalen helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, door de hersenen van kinderen te stimuleren om nieuwe vaardigheden te leren.

Het is belangrijk dat ouders het belang van verhalen om te leren bij kinderen kennen, evenals de andere voordelen van lezen.

1. Stimulatie

Meisje ligt te lezen

Volksverhalen zijn een goede manier om dichterbij verschillende culturen te komen. Het zijn verhalen die in staat zijn om alles over de wereld om je heen te leren. Dit helpt kinderen om hun geest te openen voor andere werelden door de verhalen en leringen van andere mensen aangeboden te krijgen.

Kinderen zijn dol op verhalen en weten vaak niet dat het een zeer creatieve en effectieve manier van leren is. Als je naar het verleden kijkt, dan zie je dat populaire verhalen erg belangrijk waren, omdat ze lessen leerden over hoe te overleven en te integreren in de samenleving.

De neurowetenschap heeft ons geleerd dat het menselijk brein sociaal is. Dat is de reden waarom kinderen gemakkelijker leren wanneer ze met andere mensen omgaan. Bovendien is bewezen dat metaforen in verhalen perfect zijn om nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen te creëren.

2. Prikkelt de verbeelding

Verhalen zijn ideaal om kinderen te helpen verbinden en communiceren. Daarom helpt het hen hun verbeeldingskracht en creativiteit uit te breiden.

Hierdoor zullen ze zich niet bang voelen. In de meeste gevallen zullen ze zich dapper voelen en het gevoel hebben tot alles in staat te zijn, omdat ze zich laten inspireren door hun favoriete personages uit hun verhalen.

“Elke dag verschillende verhalen lezen kan creativiteit stimuleren. Verhalen helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, door de hersenen van kinderen te stimuleren om nieuwe vaardigheden te leren.”

Het is het beste om verhalen te vertellen voor het slapengaan, omdat het onderbewustzijn de verbeelding van nature zal laten vloeien. Gewoonlijk is het eerste waar mensen over dromen het laatste waar ze aan dachten voordat ze naar bed gingen.

Dat is de reden dat als je je kinderen een verhaal vertelt voor het slapen gaan, je ze echt helpt om te leren terwijl ze slapen.

3. Reflecties en lessen

Als kinderen naar verhalen luisteren dan hebben ze eerder de neiging om te reflecteren. Ze kunnen er namelijk boodschappen in vinden die ze helpen te begrijpen hoe ze in verschillende situaties moeten handelen en reageren.

Bovendien krijgen ze het vermogen om:

Als je klaar bent met lezen, dan is het goed om kinderen aan te moedigen om andere creatieve activiteiten te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld een ander verhaal bedenken met vergelijkbare personages en hun eigen plot.

4. Logisch en praktisch denken

Logisch en praktisch denken door middel van een puzzel en lezen

Veel mensen weten dat verhalen om te leren erg belangrijk zijn. Wat ze niet weten, is dat verhalen helpen bij logisch en wiskundig denken, omdat het hen helpt karakters of dieren te beschrijven.

Het stelt ze ook in staat om de scènes in volgorde te zetten, door het begin, het einde en de scènes ertussen te kennen. Dit helpt ze om de informatie en het verhaal beter te onthouden.

Het praktische gedeelte is nog beter, omdat kinderen leren nadat ze naar het verhaal hebben geluisterd. Hierdoor kunnen ze expressiever en creatiever worden. Ze kunnen dieren nabootsen, vaardigheden ontwikkelen, tekenen of zelfs problemen oplossen, zoals puzzels.

5. Emotioneel hulpmiddel

Gevoeligheid is erg belangrijk voor kinderen. Daarom zijn verhalen een emotioneel hulpmiddel om emoties op een positieve manier te verhogen. Over het algemeen is het een sociale hulpbron. Verhalen openen namelijk verschillende deuren om te leren, vooral wat samenleven en tolerantie betreft.

Het is essentieel dat ouders weten hoe belangrijk verhalen zijn voor kinderen om te leren en van lezen een gewoonte te maken. Dit zal kinderen namelijk helpen om veel sneller vaardigheden te ontwikkelen en om te weten hoe ze in verschillende situaties moeten reageren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.